Home Vijesti Štimac: Ako Komadina isfinancira jabuke i amaterski sport, imat će moj glas...

Štimac: Ako Komadina isfinancira jabuke i amaterski sport, imat će moj glas za proračun!

113
0

Skupština Županije primorsko goranske će ovaj četvrtak glasovati o prijedlogu proračuna za 2023. i projekcijama za 2024. i 2025.

Da bih, kao nezavisni županijski vijećnik, podržao prijedlog Proračuna, tražim bolje razumijevanje: promicanja zdrave i pravilne prehrane te bolje razumijevanje trenutnog stanja amaterskog ekipnog loptačkog sporta, nositelja kvalitete u PGŽ, istaknuo je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Davor Štimac.

– Promicanje zdrave i pravilne prehrane posebno je važno u vrijeme odrastanja. Osiguravanjem uvjeta za odgovarajući psihofizički rast i razvoj, pravilne prehrambene navike koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu na odabir hrane i način prehrane i u kasnijem životu te zdravlje u odrasloj dobi. Odrasla populacija u Hrvatskoj najdeblja je u Europi, a posebno je zabrinjavajuće to što je u Hrvatskoj više no svako treće dijete u dobi od 8 godina prekomjerno teško ili debelo.Polazak u školu osjetljiv je trenutak u životu svakog djeteta, pa tražim da se svakom prvašiću osigura dnevno jedna voćka čime ćemo donekle utjecati na njihovu zdraviju prehranu. Pokušajmo u nekoj mjeri utjecati na to da u pauzi između dva školska sata – umjesto grickalica – pojedu voćku.
Bio bih sretniji da postoji financijska mogućnost da po jednu voćku dnevno osiguramo svakom osnovcu no kapacitet proračuna to ne dopušta. Računica je ovakva: Ako broj prvašića – njih 1.341 pomnožimo sa 175 radnih školskih dana i cijenom od 25 centi za voćku, proračunski izdatak će iznositi 58.670 eura odnosno 442 tisuće kuna.
Upravo toliko tražim da se osigura u proračunu PGŽ, zaključuje Štimac

– U ovom trenutku financiranje amaterskog ekipnog loptačkog sporta, nositelja kvalitete u PGŽ nije zadovoljavajuće. Zbog toga je sve manje sportova odnosno klubova koji se natječu u najvišem nacionalnom rangu. Teško je očekivati popularizaciju sporta, ako „mališani“ nemaju uzore u starijim uzrastima. Takvo je stanje posljedica nedovoljnog izdvajanja novca za amaterske ekipne loptačke sportove, osobito za klubove nosioce kvalitete u PGŽ. Tražio sam da se za financiranje amaterskog ekipnog loptačkog sporta nositelja kvalitete u proračun unese iznos od dodatnih 133.000 eura odnosno 1 milijun kuna, što je djelomično i učinjeno dok za neuvršteni dio potrebnog iznosa – podnosim amandmane. (rukomet, odbojka, košarka, vaterpolo i nogomet- naglasak na – amaterski). Ako Župan prihvati moje amandmane imat će moj glas za predloženi Proračun, kaže Štimac.

– U vrijeme demografskog urušavanja prioritet nam mora biti stvaranje zdravih navika naše djece i mladih. Prvenstveno mislim na zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost. Hraniti se zdravo i živjeti sportski ulaganje je u budućnost, pa se svaki – u njih uloženi – euro vraća višestruko. Zato su simboli mojih zahtjeva za potporu proračuna PGŽ jabuka i lopta, zdrava voćka i savršena igračka. Napominjem da ću slične zahtjeve imati kada ubrzo na red dođe proračun Grada Rijeke, istaknuo je Štimac na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Previous articleVIDEO: Hrvatska odradila posljednji trening uoči Maroka uz neobičnu pripremu
Next articleOna ima 23, a otac njezinog djeteta 63: Upoznali su se kad je imala 16: ‘Ljudi nas osuđuju’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here