Home Tehnologija Stiže google TV!

Stiže google TV!

639
0

Nakon što je postao sinonim za internet, Google nastavlja širiti svoje medijsko carstvo. Prema informacijama New York Timesa, Google i Intel udružili su se Sonyjem kako bi stvorili novu platformu koja trenutno nosi naziv Google TV. Ideja iza Google TV-a je donijeti internet na novu generaciju televizora i širenje na novo tržište na kojem zasada nemaju praktički nikakav utjecaj. Sony se, tvrdi Times, u priču uključio s obzirom da se ova kompanije u posljednje vrijeme teško nosi s konkurencijom na hardwareskom tržištu koje se sve brže razvija.

Google TV zamišljen je kao nova internetska revolucija; tehnologija koja će televizijskim korisnicima omogućiti jednostavno navigiranje kroz internetske sadržaje, ali i razne web aplikacije poput Facebooka ili Twittera. Već i sada postoje napredne televizije preko kojih mogu pristupiti internetu, ali pristup sadržajima je ograničen.

Google TV bi, pak, trebao korisnicima omogućiti pristup svim internetskim sadržajima. Ova Googleova novotarija temelji se na operativnom sustavu Android, kojeg je Google koristio i u izradi svog mobilnog smartphonea, a pokretat će je Intelov čip Atom. Prve prognoze govore da bi se probne verzije Google TV-a mogle pojaviti već ovog ljeta!

Popratnu opremu za Google TV radit će Logitech, koji je od Googlea dobio narudžbu za daljinski upravljač s minijaturnom tipkovnicom. Projekt se počeo razvijati još prije nekoliko mjeseci, a informacije o njemu New York Times dobio je od nekolicine ljudi uključenih u razvoj Google TV-a. Zbog toga ova informacija još nema službenu potvrdu; glasnogovornici Googlea, Intela i Logitecha odbili su zasad davati bilo kakve komentare.

U Googleu navodno smatraju kako će pretraživanje interneta preko televizijskog ekrana u budućnosti postati standard. Stoga žele prvi “zakapariti” to tržište, što će im ostaviti puno prostora za brzi i efektivniji razvoj od konkurencije. Uzeli su Googleovci u obzir i televizijski ekrani možda nisu najsretnije rješenje za prikaz pojedinih sadržaja, stoga razvijaju novo sučelje koje će korisnicima ujedno dopuštati i skidanje sadržaja s interneta, te njihovo pohranjivanje na hard diskovima kakvima su već danas mnoge televizije opremljene.

Preglednik preko kojeg će se sve to raditi bit će, naravno, Google Chrome. No, radit će se o novoj, naprednijoj verziji sadašnjeg Chromea koji je već neko vrijeme dostupan korisnicima računala. (index.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here