Mozaik

Subota u Ciottinoj- Rijeka 2020 pridružuje se Europskom tjednu mobilnosti

Subota u Ciottinoj- Rijeka 2020 pridružuje se Europskom tjednu mobilnosti

Posljednjeg dana Europskog tjedna mobilnosti, u subotu 22. rujna, programima u privremeno pješačkoj Ciottinoj ulici pridružuje se i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Europski tjedan mobilnosti obilježava se svake godine kroz niz aktivnosti u organizaciji Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke. Tema ovogodišnjeg izdanja je „Mixandmove“, odnosno „Podijeli se, pokreni se“ kojim se nastoji pozvati sve građane i sudionike u programu na razmišljanje i upotrebu održivih i ekološki prihvatljivijih oblika kretanja. Programi Rijeke 2020 – EPK, pridruženog partnera ovogodišnjem riječkom Europskom tjednu mobilnosti, osmišljeni su upravo s tim smjernicama na umu, pa će subota u Ciottinoj biti prilika za sve generacije da se zabave, educiraju, raspitaju, prolistaju, izrade nešto svojim rukama…

PROGRAM

10-13 sati
Buvljak dječjih knjiga (djeca 7+ godina)
Znamo da u svojim ladicama, podrumima, tavanima i garažama skrivate prevrijedno blago za koje vam se možda čini da je izgubilo sjaj. Pokažite ga nama! Donesite stare knjige na Buvljak, razmijenite ih ili ih samo donesite i zavolite ponovno!

10-19 sati
Brickzinov dnevni boravak (djeca 2-12 godina)
Brickzine, časopis za djecu između 8 i 12 godina posvećen stvaranju kulture za djecu, prvo je tiskano izdanje doživio u lipnju 2018. godine. Ovaj na nacionalnoj razini jedinstveni časopis Gradska knjižnica Rijeka s partnerima (Art-kino, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić) pokrenula je sa željom da ostvari utjecaj na informacijsko-medijske navike djece, ali i da na izuzetno oskudnom tržištu časopisa za djecu nastupi s društveno odgovornim medijskim sadržajem. Sve ove ideje dio su programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i u startu su naišle na izuzetno dobar prijem malih čitatelja. Prvi se Brickzine razgrabio u svojoj punoj nakladi, pa se sljedeći broj, koji će izaći u prosincu ove godine, očekuje s nestrpljenjem.
Dođite u Ciottinu, od 10 sati ujutro, ugodno se smjestite u Brickzineov dnevni boravak, prolistajte časopis, doprinesite kojim crtežom i kroz kreativnu anketu pomozite nam da idući broj bude baš po vašoj mjeri!

12-23 sata
Otvorena kuhinja
Otvorena kuhinja – bistroi smješteni u Ciottinoj izlaze na ulicu s pristupačnim jelima koja istovremeno upućuju na karakter Rijeke kao grada obilježenog migracijama i suživotom različitih kultura. Otvorena kuhinja istovremeno je mjesto za kušanje hrane i mjesto za druženje, u neformalnom, mobilnom, uličnom kontekstu.

17:30-18:30 sati
Radionica izrade bombica sjemena – seedbombs
Kreativni kolektiv Artmašina održat će radionicu izrade seedbombs, odnosno eko bombica sadivog sjemena, za sve zainteresirane. Ova zabavna i jednostavna radionica probudit će nove vizije o “uradi sam” ozelenjivanju grada, ekologiji te guerilla vrtlarstvu.

18:30-19:30 sati
Zeleni forum
Zeleni forum okupit će stručnjake s iskustvom rada na projektima urbano – zelenih akcija koji će zajedno s građanima razgovarati na teme ekologije, urbanizma i zajednice. Pozivamo sve zainteresirane da dođu poslušati o dosadašnjim urbanim rješenjima u Rijeci te podijele svoje ideje o onima koje bi željeli vidjeti u realizaciji.
Tijekom Zelenog foruma predstavit će se i program Zelenog vala Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

19:30-21:30 sati
Poligon, filmsko-razgovorni program
Osobe s invaliditetom moraju imati jednak pristup svim javnim (pa tako i kulturnim) sadržajima i objektima kao i osobe bez invaliditeta. No znamo da to često nije slučaj. U sklopu Europskog tjedna mobilnosti razgovaramo o onima čija je mobilnost ograničena. Povod su kratki dokumentarni filmovi, „S bijelim štapom“ (34′) i „Rušenjem barijera do slobode“ (19′) nastali u sklopu projekta “Reci, pa ispeci 2” koji su u 2017. godini provodile udruge Filmaktiv i Pariter u suradnji s Učeničkim domom “Podmurvice” Rijeka. Filmovima je prethodio niz radionica za štićenike Učeničkog doma, o ljudskim pravima, građanskoj participaciji i videoaktivizmu. Rezultat su dva angažirana filma koja prate dvije skupine „glavnih junaka“ – Elizabetu Vega, osobu koja se kroz grad probija u invalidskim kolicima, i Emila Mandarića iz Udruge slijepih Primorsko-goranske županije.
Nakon projekcije s protagonistima filma te s Damirom Heregom iz Udruge gluhih i nagluhih PGŽ razgovarat će se na temu dostupnosti javnih lokacija osobama s invaliditetom, s posebnim naglaskom na lokacije za kulturna događanja, ali i o primjerima dobre prakse.

U slučaju kiše programi se otkazuju.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Film ‘Kula smrti’ u ‘Art kinu’

spMay 20, 2019

Velika obljetnica Fiumanke – punih 20 godina riječke regate

spMay 20, 2019

Riječki tunel ponovno otvoren!

spMay 20, 2019

Riječki lutkari iz Kragujevca se vratili sa šest nagrada!

spMay 20, 2019

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Rudimental sinoć ‘zaludio’ riječku publiku, večeras na SDF-u nastupaju Edo Maajka, Urban, Vatra i DJ Darius Syrossian

spMay 18, 2019

Kreće spektakularni koncertni program Student Day Festivala: Večeras Rudimental, TBF, Krešo Bengalka i drugi

spMay 17, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.