Home Sport Sudački ekspert RTS-a: ‘Neznalica, srbomrzac iz VAR sobe, sad kaže sviraj penal’

Sudački ekspert RTS-a: ‘Neznalica, srbomrzac iz VAR sobe, sad kaže sviraj penal’

112
0
49df8e4a db59 4e09 8751 797a97e54ed0
X

Kontroverzna odluka njemačkog suca Felixa Zwayera da dosudi penal za Englesku protiv Nizozemske u polufinalu Eura izazvala je brojne polemike. Naime, Zwayer je nakon pregleda snimke odlučio da je prekršaj nad Harryjem Kaneom dovoljan za najstrožu kaznu.

Detalji Incidenta

Pri vodstvu Nizozemske 1:0, Harry Kane je unutar kaznenog prostora pucao visoko iznad gola, a odmah zatim ga je Denzel Dumfries zakačio po nozi. Sudac Zwayer je nakon konzultacija s VAR-om, kojeg je vodio Bastian Dankert, i pregleda snimke pokazao na bijelu točku. Kane je realizirao penal, izjednačio rezultat, a u nadoknadi je Ollie Watkins postigao gol za konačnu pobjedu Engleske 2:1, čime su se plasirali u finale.

Polemike oko Penala

Odluka o dosuđivanju penala za Englesku izazvala je velike rasprave. Mnogi su mišljenja da je upravo taj penal omogućio Engleskoj da se vrati u utakmicu i izbori pobjedu koja ih je odvela u finale. Nizozemski navijači i igrači bili su ogorčeni, a zanimljivo je da su se i neke engleske legende, poput Jamieja Carraghera i Garyja Nevillea, složile da nije bilo osnove za penal.

Sudački Stručnjaci protiv Odluke

Profesor Dejan Nedić, sudački stručnjak srpske državne televizije, također je izrazio neslaganje s odlukom. On je oštro kritizirao VAR suca Bastiana Dankerta, optužujući ga da je neznalica koja se miješa gdje mu nije mjesto. Nedić je bio posebno oštar prema Dankertu zbog njegovih prethodnih kontroverznih odluka, uključujući navodni propust na Svjetskom prvenstvu 2018. kada Srbija nije dobila penal protiv Švicarske.

Izjava profesora Nedića: “Zadržao bih se na jednom imenu. Bastian Dankert. To je ime čovjeka koji je neznalica, koji se miješa gdje mu nije mjesto, to je VAR sudac koji se umiješao i uradio ono što ne smije.”

Historijat Suca Felixa Zwayera

Sudac Felix Zwayer također ima povijest kontroverznih odluka. Kritičari ističu da njegova odluka da dosudi penal za Englesku nije bila ispravna, argumentirajući da nakon što je Kane pucao, kontakt s Dumfriesom nije bio dovoljan za penal.

Nedićev komentar: “Nema tu kaznenog udarca, zašto? Nakon što je izvršen šut, bijeli igrač je uletio na nogu narančastog. Da ga je udario šakom, onda bi se uključila VAR soba.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here