Home Vijesti Suđenje Sanaderu: Prvi svjedoči čovjek koji će potvrditi Ježićevu priču

Suđenje Sanaderu: Prvi svjedoči čovjek koji će potvrditi Ježićevu priču

2642
0

Ivo Sanader, bivši premijer, od ovog tjedna ponovno će postati jedan od najčešćih “posjetitelja” zagrebačkog Županijskog suda. Naime, ondje mu se nakon pauze zbog godišnjih odmora nastavljaju suđenja za slučajeve Hypo i Ina – MOL te Fimi mediju. Prvi susret sa sudskim vijećem Sanader će imati u četvrtak, kada bi mu se trebalo nastaviti suđenje za slučajeve Hypo i Ina – MOL. Riječ je o prvom sudskom postupku koji je pokrenut protiv Sanadera i trenutačno je u završnoj fazi. Konkretnije, kako sada stvari stoje, trebalo bi se saslušati još svega nekoliko svjedoka, što USKOK-a, što obrane, pa se očekuje da bi nepravomoćna presuda u tom postupku mogla biti objavljena koncem jeseni.

Prvi je od preostalih svjedoka Stephan Edgar Hurlimann, no još se ne zna hoće li doći u veliku sudnicu zagrebačkog Županijskog suda ili će biti saslušavan putem videoveze. Hurlimann, koji je saslušavan tijekom istrage, bitan je svjedok USKOK-a u slučaju Ina – MOL jer je tijekom istrage potvrdio navode Roberta Ježića, koji je iskazivao da je primanje provizije od 10 milijuna eura za Sanadera od MOL-a bilo organizirano preko Ježićeva poduzeća Xenoplast. U svom iskazu u istrazi Hurlimann je potvrdio te Ježićeve navode, kazavši da je s njime kontaktirao Imre Fazakaš koji mu je rekao da dolazi u ime MOL-a. Primitak novca bio je organiziran preko ciparskih poduzeća, a Hurlimann je u istrazi iskazivao da mu je Fazakaš donio ugovore, te da je na račun Xenoplasta sjelo pet milijuna eura, nakon čega je ugovor razvrgnut.

S obzirom na sve to što je pričao u istrazi, Hurlimannov iskaz pred hrvatskim sudom trebao bi biti zanimljiv, to više što je već nekoliko puta pozivan, no odbio se pojaviti na sudu. Nadalje, njegov iskaz bit će zanimljiv i u svjetlu Fazakaševa iskaza, koji je pak negirao da je imao veze s MOL-om, iako je u sudski spis priložena njegova posjetnica na kojoj piše da zastupa MOL. Što se pak tiče 10 milijuna eura, za koje USKOK tereti Sanadera da ih je uzeo kao mito da bi MOL-u prepustio upravljačka prava nad Inom, pet milijuna je pohranjeno, kako je kazao Robert Ježić, na jednom od računa DIOKI-ja u Švicarskoj, dok se za preostalih pet još uvijek ne zna gdje je.

Nakon što je Ježić u svom iskazu kazao gdje je sporni novac, dodao je i da ga je spreman vratiti državi, pa je odlučeno da se taj novac transferira na poseban račun na kojem će ostati do pravomoćnosti Sanaderove presude. U dosadašnjem dijelu suđenja za slučaj Hypo i Ina-MOL saslušano je 30-ak svjedoka, a javnost je podosta doznala i o tome kako MOL upravlja Inom.

Iskazi hrvatskih članova uprave i Nadzornog odbora Ine, osim što su šokirali javnost, izazvali su i javne sukobe između Mađara i Hrvata u vodećim strukturama Ine, jer se iz spomenutih iskaza doznalo da hrvatski članovi u upravi i NO Ine praktički ne odlučuju ni o čemu bitnom za najveću nacionalnu naftnu kompaniju. S obzirom na sve to, zasigurno će biti zanimljivo čuti što o svemu ima reći Zoltan Aldott, predsjednik uprave Ine, čije saslušanje predlaže Sanaderova obrana.(večernji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here