Home Najnovije Sušanj: Privatizacija brodogradilišta nije realna! (VIDEO)

Sušanj: Privatizacija brodogradilišta nije realna! (VIDEO)

1461
2

Predstavnik radnika u NO 3.maja Roland Sušanj gostovao je prošlog tjedna u emisiji Hrvatska uživo na temu brodogradnje u kojoj je ocijenio da su industrije poput brodogradnje generatori gospodarstva s čijim se gašenjem gasi i hrvatska i industrija.
– Privatizacija brodogradilišta ovog tipa nije realna. Sva brodogradilišta tipa 3.maja u Europi su državna zbog strateškog interesa i multiplikativnih pozitivnih efekata za gospodarstva u zemljama u kojima se nalaze. Dogodit će nam se da će država nakon što se kroz 2-3 godine iz škverova izdvoje pojedini profitabilni resursi ponovno morati spašavati ostatak škverova.

Brodogradnja ovog tipa u Europi nigdje ne postoji da bi poslovala pozitivno, nego ga države subvencioniraju vertikalnim i horizontalnim potporama kako bi ovom strateškom industrijom osigurale pozitivne efekte po ostatak gospodarstva, napominje Sušanj uz podatak da brodogradilišta u Hrvatskoj ugrađuju oko 65% domaće opreme što znači da za ugovoreni brod od 100 milijuna dolara, 65 milijuna ostaje u Hrvatskoj.


Zvonko Šegvić, Branko Nađvinski i Roland Sušanj

U emisiji je gostovao i predsjednik koordinacije brodograđevnih sindikata HUS-a Zvonko Šegvić koji smatra da se odlukom o zabrani ugovaranja borodova krši ustavno pravo na rad te da je rekonstruktuiranje brodogradnje nemoguće bez prijelaznog perioda za vrijeme kojeg bi se moralo moći omogućiti ugovaranje brodova.
– U EU sve zemlje pomažu brodogradnju, jedino se to Hrvatskoj onemogućava. Naš je problem da u vremenu restruktuiranja moramo moći ugovarati brodove, tvrdi Šegvić koji je nedavno razgovarao i s veleposlanikom EU komisije Paulom Vandorenom.
– Upozorio sam ga da na potezu od Pule do Dubrovnika referendum o ulasku u EU sigurno neće proći bez adekvatnog rješavanja pitanja brodogradilišta.(rd)


Od Viktora Lenca do 3.maja…

2 COMMENTS

  1. Neka onda isti objasni kako ULJANIK posluje sa dobiti , a svi ostali puno pričaju i stvaraju gubitke.
    Zašto se jedini ULJANIK ne protivi privatizaciji, a koliko mi je poznato i to je državno brodogradilište, dok svi drugi bježe od toga ko ludi.
    Ima loših poteza i neodgovornosti Vlade spram škverana , ali niti oni nisu cvijeće.Nek samo pogledaju oko sebe i nek vide koliko njih već godinama u škveru ne radi ništa , a baš takvi su najglasniji na prosvjedima.
    Škverovi nisu na prodaju, to je OK , ali se moraju ipak promijeniti …iz temelja jer ovako više nisu konkurentni (osim ULJANIKA)

  2. opet lupetaš bez argumenata. uljanik ne ide u privatizaciju, EU komisija ga je izuzela od obaveze restruktuiranja i ostaje državno brodogradilište. poslovanje uljanika je negdje na pozitivnoj nuli: prihodi u prvih 9mjeseci prošle godine 2,09 milijardi kn, rashodi 2,08 milijardi kn i to se smatra optimalnim za tu djelatnost. zašto uljanik može, a ostali ne mogu poslovati na nuli? zato jer je u uljaniku ista uprava zaštićena od političkog kadroviranja unazad 30 godina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here