Home Vijesti Sve više gradova proglašava sajamske dane. Ali po kruh ćete i dalje...

Sve više gradova proglašava sajamske dane. Ali po kruh ćete i dalje morati do benzinske pumpe.

212
0

Mnogi hrvatski gradovi, nakon zabrane rada nedjeljom, iskoristili su rupu u zakonu i proglasili sajamske dane kako bi malim poduzetnicima omogućili rad tijekom nedjelje, praznika ili blagdana. Prema tim odlukama, prodaja je omogućena je samo na kioscima i štandovima.

Prodaja može započeti u 8 sati i treba završiti najkasnije do ponoći, a odnosi se na rukotvorine, suvenire, odjeću i obuću, torbe i nakit na otvorenom prostoru. Također, kada su u pitanju sajamski dani, dozvoljena je prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i veliko.

Pobuna protiv zabrane rada nedjeljom započela je na otocima. Među prvima su bile općine na otoku Braču i Hvaru. Sajamske dane i manifestacije proglasilo je više od dvadeset mjesta, a izbjegavanju vladinog zakona pridružili su se i gradovi koje vodi HDZ.

Na karti ispod možete vidjeti kakva je trenutno situacija u PGŽ u kojoj su sajamski dani proglašeni u općinama Lovran i Baška, gradovima Crikvenica, Cres, Mali Lošinj, Opatija te u mjesnom odboru Grad Trsat.

Pobuna protiv Zakona o trgovini započela je nakon poziva Udruge Glas poduzetnika koja se od samog početka protivila novom Zakonu. Iz Udruge su pozvali gradonačelnike i načelnike da na blagdane i nedjelje koje su neradne proglase sajamske dane.

Ipak, proglašenjem sajamskih dana prodaja je dozvoljena samo na štandovima i kioscima. Zaobilaženje Zakona o trgovini moguće je tek djelomično. Kada su u pitanju trgovine, prema Zakonu je i dalje zabranjen rad nedjeljom i blagdanima.

Trgovci su u sklopu Zakona imali mogućnost odabrati 16 radnih nedjelja tijekom godine, a u gradovima na obali većina trgovačkih lanaca izabrala je raditi ljeti. No, kada su u pitanju blagdani, takve opcije nema.

Sutra će, na blagdan Velike Gospe, sve trgovine biti zatvorene. Tako će se ponoviti situacija s 5. kolovoza, kada su na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja bile zatvorene sve trgovine.

Previous articleNa Rujevici krenuli u lov na Frana Brodića
Next articleGrci: U zatvorima je puno Srba, to stvara probleme

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here