Home Vijesti ‘Svi muškarci stariji od 16 godina, ruke u zrak’ Ovako su izraelski...

‘Svi muškarci stariji od 16 godina, ruke u zrak’ Ovako su izraelski specijalci upali u bolnicu

130
0

Oko tri sata prije zore, svjedoci i liječnici u najvećoj bolnici u Gazi izvijestili su da su izraelski tenkovi ušli u kompleks medicinskog centra na zapadnom rubu grada. “Možemo ih vidjeti kako usmjeravaju topove tenkova prema bolnici, nalaze se unutar kompleksa”, rekao je Khader Al Za’anoun, reporter palestinske novinske agencije Wafa.

Munir al-Boursh, liječnik u bolnici Dar al-Šifa i doministar palestinskog ministarstva zdravstva, koje je pod kontrolom Hamasa, prethodno je pozvao izraelske snage da budu oprezne. “Vaša prisutnost u bolnici stvorit će stanje straha i histerije među pacijentima. Svi katovi bolnice puni su ljudi od prvog do šestog kata”, rekao je Izraelskim obrambenim snagama (IDF-u) u telefonskom pozivu.

Izraelska se vojska pet dana približavala bolnici u kojoj su stotine pacijenata, uključujući i novorođenčad, ostale bez struje i s malo hrane dok su oko njih bjesnile borbe.

Svjedoci su Reutersu rekli da su tenkovi ušli u kompleks u tri sata ujutro i da je jedan tenk parkiran ispred odjela hitne pomoći. Mohammed Zaqout, ravnatelj bolnica na tom području, rekao je da su izraelski vojnici ušli u odjel hitne pomoći i zgradu kirurgije, u kojoj se također nalaze jedinice intenzivne njege. Dužnosnik ministarstva zdravstva kojim upravlja Hamas rekao je za AFP da je mogao vidjeti “desetke vojnika i komandosa unutar zgrada za hitne slučajeve”.

Svjedoci koji su razgovarali s BBC-jem i AFP-om rekli su da su izraelski vojnici preko zvučnika zahtijevali da svi muškarci u dobi između 16 i 40 godina napuste svaki dio bolničkog kompleksa osim kirurškog i hitnog odjela i dođu u bolničko dvorište.

“Svi muškarci stariji od 16 godina, podignite ruke”, povikao je jedan vojnik na arapskom jeziku, prenose novinari. “Izađite iz zgrade prema dvorištu i predajte se”, naredio je vojnik.

Otprilike 1000 palestinskih muškaraca, s rukama iznad glave, ubrzo je odvedeno u golemo bolničko dvorište, a neke od njih su izraelski vojnici skinuli do gola, provjeravajući imaju li oružje ili eksplozive.

Izrael je objavio da su njegove trupe ubile militante u sukobu izvan bolnice, ali i da unutra nije bilo borbi. Izraelska vojska objavila je video na kojem se vidi kako vojnici nose kutije s natpisima “dječja hrana” i “medicinske potrepštine”. Kasnije popodne IDF je objavio video za koji tvrde da prikazuje oružje pronađeno u kompleksu bolnice.

Glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi Ashraf al-Qudra rekao je za Al Jazeeru da su “samo liječnici, pacijenti i raseljene osobe” bili prisutni kada su izraelske snage ušle u hitni odjel bolnice. “Nemamo se čega bojati, nemamo što skrivati”, rekao je Al-Qudra.

Omar Zaqout, koji radi u hitnoj službi u al-Shifi, rekao je za katarsku Al Jazeeru da su izraelski vojnici zatočili i napali neke muškarce koji su tamo pronašli utočište. “Oni nisu donijeli nikakvu pomoć ili zalihe, samo su donijeli teror i smrt”, rekao je Zaquot.

IDF je akciju opisao kao “preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenom području u bolnici Shifa, temeljenu na obavještajnim podacima i operativnoj potrebi”. Izraelske vlasti dugo su tvrdile da Hamas koristi područje ispod bolnice kao zapovjedni centar. Hamas i bolničko osoblje to negiraju.

IDF je u brifingu rekao da su vojnici pronašli “oružje i drugu terorističku infrastrukturu” u al-Shifi te da su vidjeli “konkretne dokaze da su Hamasovi teroristi koristili bolnicu kao teroristički stožer”.

Hamas je rekao da tvrdnje IDF-a “nisu ništa drugo nego nastavak laži i jeftine propagande, kroz koju Izrael pokušava opravdati svoj zločin usmjeren na uništavanje zdravstvenog sektora u Gazi”.

Akcija se nastavila do poslijepodneva, iako su detalji bili slabo dostupni zbog prekida telekomunikacija, za koji su dvije glavne palestinske telekomunikacijske mreže izjavile da je uzrokovan nedostatkom goriva. Telefonski pozivi osoblju bolnice al-Šifa i dužnosnicima ministarstva zdravstva diljem Gaze nisu bili uspješni.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je njegova organizacija izgubila kontakt s medicinarima unutar al-Šife.

U kasnim poslijepodnevnim satima Boursh je za Al Jazeeru rekao da su izraelske snage još uvijek prisutne u bolnici: “Oni su još uvijek ovdje, pacijenti, žene i djeca su prestravljeni.” Kaže da je medicinsko osoblje obećalo da će ostati uz svoje pacijente do kraja.

Racija je uslijedila nakon nekoliko dana patnje za medicinare, pacijente i civile koji su se sklonili unutar kompleksa. Osoblje je opisalo kako su sve pacijente premjestili u bolničke hodnike i dalje od prozora, bojeći se pucnjave. Boursh je rekao The Guardianu da su neki koji su pokušali pobjeći iz al-Šife ranije ovog tjedna bili zaustavljeni pucnjavom i vraćali se.

Palestinsko ministarstvo zdravstva, koje je pod kontrolom Hamasa, priopćilo je da je 40 pacijenata umrlo u utorak, nakon pet dana bez goriva potrebnog za napajanje generatora za strojeve za dijalizu i drugu vitalnu medicinsku opremu. U bolnici je, tvrde isti izvori, također ponestalo čiste vode, a liječnici su rekli da su se hranili datuljama kako bi preživjeli jer su zalihe hrane iscrpljene.

Leševi su nagomilani ispred bolnice, a osoblje je bilo previše prestravljeno da bi se kretalo između zgrada. UN-ov ured za humanitarna pitanja priopćio je da je osoblje u al-Šifi, desetljećima okosnici medicinskog sustava u Gazi, započelo pripreme za masovnu grobnicu u koju će pokopati 180 tijela, budući da nije bilo načina za propisne pogrebe.

Previous articlePjaca o povratku u Vatrene: Jako sam se iznenadio, nisam znao što mi čestitaju
Next articleVIDEO: Ludnica Grobara u Münchenu. Građani u čudu gledali što se događa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here