Home Biznis Svijet uskoro ostaje bez prostora za skladištenje nafte, cijene bi mogle otići...

Svijet uskoro ostaje bez prostora za skladištenje nafte, cijene bi mogle otići u minus?!

1181
0

Autoceste su prazne. Zrakoplovi su prizemljeni. Tvornice prazne. Neviđeni kolaps potražnje za naftom donio je surov pad cijena na 18-godišnje najniže razine.
S druge strane, opskrba je i dalje stabilna uslijed rata cijena između Saudijske Arabije i Rusije. Američki proizvođači ne žele biti prvi koji će reagirati isključivanjem proizvodnje.
To bi moglo značiti da je količina zaliha toliko velika, da svijetu uskoro ostaje malo prostora za spremanje svih nepotrebnih bačvi nafte.

Skladišta, rafinerije, terminali, brodovi i cjevovodi na kraju bi mogli dosegnuti maknsimalne kapacitete – nešto što se nije dogodilo od 1998. godine, prema Goldman Sachsu.

Pogoršanje cijena u nekim dijelovima naftnog tržišta pokazuju da ulagači počinju plačati rizik koji bi se mogao uskoro pojaviti.

Iako se cijene nafte kao što su West Texas Intermediate i Brent trguju sjeverno nalaze na razini od 20 dolara za barel, neke regionalne cijene nedavno su ušle u jednoznamenkasti teritorij. To se posebno odnosi na zatvorene izvore sirove nafte kojima je pristup teži.
“Potražnja opada tako brzo u odnosu na opskrbu da vrlo brzo glavni problem mnogih proizvođača neće biti mogu li osigurati operativni profit, nego kako mogu pronaći izlaz za svoje sirove proizvode”, napisali su u utorak u izvještaju JBC Energy analitičari.
Jedna mogućnost skladištenja je utovar svih dodatnih količina sirove robe na brodove. JBC je rekao da bi oko 20% svjetske flote vrlo velikih prijevoznika sirove nafte (VLCC) moglo postati plutajuće skladište. Ali čak ni to ne bi apsorbiralo višak.
U travnju, otprilike 6 milijuna barela dnevno doslovno ne bi imalo gdje otići, rekao je JBC, brojka koja bi se u svibnju popela na 7 milijuna barela dnevno.

Negativne cijene nafte

Ovakav razvoj događaja stvara scenarij u kojem su neke opskurbne ocjene nafte već pale ispod nule. Primjerice, nedavno je cijena Wyomingove nafte bila minus 19 centi za barel, izvijestio je Bloomberg News prošlog tjedna.
Smanjenje kapaciteta skladištenja znači da proizvođači nafte u nekim slučajevima moraju nekome platiti samo kako bi im preuzeli bačve.
“Cijena pokušava biti na razini da prisili kompanije da drže naftu u zemlji. Ako mora ići negativno da potakne takvo ponašanje, tada će se i to dogoditi”, rekao je Neuberger Wyll.

Brent, globalni proizvođač, vjerovatno je zaštićen od toga jer je cijena na otoku u Sjevernom moru gdje su dostupna spremišta. Ali druge vrste nafte nalaze se daleko.
WTI se, međutim, nalazi na 500 milja od vode. Zato je Goldmanov Currie izjavio da WTI, posebno WTI Midland, i kanadski Western Canadian Select “mogu postati negativni”.
Negativne cijene nafte su sigurno bizarne, no na tržištu energije već postoje presedani.
Prošle godine američke cijene prirodnog plina u zapadnom Texasu trgovale su u negativnom teritoriju više od dva tjedna jer nije bilo dovoljno cjevovoda za odvoz plina, prenio je Reuters

‘Majka svih tržišnih viškova’

Ali čak i tada, negativne cijene prirodnog plina zapravo nisu obeshrabrile proizvodnju. To je zato što je prirodni plin zapadnog Teksasa bio uglavnom nusprodukt nafte koja se crpi iz permijskog bazena. Naftne kompanije bile su spremne prihvatiti gubitak prirodnog plina kako bi dobile što je tada bilo – vrijedno barele nafte.
Padom cijena nafte nafta je izgubila više od dvije trećine vrijednosti od vrhunca u siječnju.
Sada američke naftne kompanije počinju donositi bolne odluke o “zatvaranju” proizvodnje, iako nevoljko.

Rystad Energy poručuje da će ih “majka svih viškova naftnog tržišta” prisiliti na velika zaustavljanja proizvodnje u travnju i svibnju. Starije, manje produktivne bušotine za naftu vjerojatno će se prve ugasiti.
Čak i najjače američke naftne kompanije kažu da će smanjiti potrošnju i proizvodnju. Primjerice, Chevron (CVX) je prošlog tjedna objavio planove za smanjenje potrošnje za 30% i smanjio svoje ciljeve za proizvodnju u Permiji za 20%.
Naposljetku, industrija bi mogla izgubiti čak 5 milijuna barela dnevno od kapaciteta opskrbe nafte, rekao je Goldman Sachs.

Hoće li ovo pripremiti pozornicu za naftni šok?

Naravno, slaba potražnja uzrokovana pandemijom koronavirusa neće trajati zauvijek.
Na kraju će aviokompanije ponovno poletjeti i početi kupovati mlazno gorivo. Američki vozači kupit će više benzina kada se vrate na posao.
Ali u tom trenutku, naftna industrija možda neće proizvoditi toliko nafte kao prije jer su se bunari ugasili. Današnji naftni viškovi mogli bi se iznenada pretvoriti u sutrašnju nestašicu nafte, gurajući cijene “daleko iznad” 55 dolara sljedeće godine, rekao je šef robne kuće Goldman Sachs Jeffrey Currie.
“To će u konačnici stvoriti inflatorni šok opskrbe naftom povijesnih razmjera”, napisao je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here