Home Vijesti Švorinić: Jesu li Linić i Obersnel prespavali parlamentarne izbore?

Švorinić: Jesu li Linić i Obersnel prespavali parlamentarne izbore?

1291
0
36 Gradsko vijece 3
foto: rijeka.hr

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) se na aktualnom satu osvrnuo na jučerašnju svečanost obilježavanja 20 godina Grada Rijeke, poručivši kako bi primjerenije bilo događaj nazvati komemoracijom s obzirom na rezultate Vojka Obersnela i Slavka Linića za čijih je mandata Rijeka ostala bez 40.000 stanovnika, 30.000 radnih mjesta, a po stopi gospodarskog rasta počela zaostajati i za prosjekom centralne države.
– Oba gradonačelnika su na svečanosti oštro napala teritorijalni ustroj zemlje kao štetan za naš grad, s čime se i ja slažem, ali me isto tako zanima jesu li gospoda prespavala prosinac 2011. godine i činjenicu da su sada na vlasti, pitao je Švorinić uz konstataciju  da bi kao vladajući nešto po tom pitanju trebali nešto i predložiti umjesto samo kukati.

Gradonačelnik Obersnel mu je odgovorio kako stoji iza svake svoje riječi izrečene na toj svečanosti te kako pitanje preustroja Hrvatske nije samo pitanje Rijeke, već i ostalih sredina. Dodao je kako je 1993. godine ustroj Rijeke bio politički motiviran.
– Drugačiji teritorijalni ustroj ne može biti politička, već odluka koja će biti donesena konsenzusom političkih stranaka, gradova i općina. Vi ste mlad čovjek u usponu i čudi me da bi takve stvari rješavali metodom sjekire. Ne dao Bog da se tako radi, jer su nas takve odluke i dovele do ovoga što sada imamo, zaključio je Obersnel uz konstataciju da nisu točne teze o ekonomskoj stagnaciji jer je PGŽ i dalje jedna od tri županije s BDP-om većim od Hrvatskog prosjeka.

Švorinić mu je na to replicirao da je to točno ali da je 1995. riječki BDP bio veći 88 posto od državnog prosjeka, a danas je tek 13 posto veći.
– Vi se zalažete za status quo i to je potpuno politički legitimno ali je jednako legitiman i moj stav prema kojem nam trebaju brze i radikalne promjene vezane uz teritorijalni preustroj, zaključio je Švorinić.

Predrag Blečić (Lista za Rijeku) iznio je informaciju dobivenu od stanovnika Marčelja da se unutar Centralne zone za gospodarenje otpadom provodi dezinfekcija baliranog komunalnog otpada radi sprječavanja širenja neugodnih mirisa, pa ga je zanimalo kojim kemijskim sredstvima se to čini. Drugo pitanje odnosilo se na odvoz višak tekućine s te lokacije, uslijed tretiranja skladištenog otpada i povećanja padalina, što se navodno ispušta u blizini kupališta.

Gradonačelnik Obersnel kazao je da su sredstva koja se u tu svrhu koriste biološki razgradiva, atestirana su i nemaju štetan utjecaj na ljudsko zdravlje, za što postoji i dokumentacija. Tekućina koja se skuplja od tih sredstava i puno kiše ispušta se u centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na Delti, gdje se posebnim postupkom odstranjuju masnoće te se cjevovodom ispušta u kvarnerski zaljev i to 500 metara od obale, na dubini od 70 metara. Obersnel je naglasio da se to mjesto redovito kontrolira i da negativnih učinaka nema, zbog čega je o ovoj temi deplasirano govoriti.

Ana Trošelj (PGS) podsjetila je gradonačelnika da je Odlukom Gradskog vijeća, bio obvezan redovito izvješćivati o stanju podzemne garaže Stari grad, zbog sumnji u njenu stabilnost, tražeći najnovije informacije po tom pitanju i odgovor je li garaža sigurna.

Gradonačelnik Obersnel ponovio je konstataciju da se ovom temom manipulira, tražeći njegovu odgovornost. Gradonačelnik je naglasio kako je garaža privatna investicija. Unatoč tomu, pojavom prvih naznaka da postoje indicije koje upućuju da nešto nije u redu sa stabilnošću objekta, Grad je još prije tri godine obavijestio građevinsku inspekciju i to prije nego su to drugi iskoristili kao zanimljivu temu. Grad je neprestano u konktaktu s investitorom koji je u međuvremenu pokrenuo i istraživanje o stabilnosti, ali konkretne informacije o rezultatima gradska uprava nije dobila. U jedinom odgovoru koji je Grad Rijeka dobio od građevinske inspekcije piše da je garaža sigurna. „Ja ne mogu reći je li garaža sigurna ili ne. To ćemo možda moći reći kada dobijemo rezultate ispitivanja stabilnosti objekta“, kazao je Obersnel.(rijeka.hr/rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here