Home Vijesti Švorinić: Zbog nespriječene Torcidine balvan revolucije kod Novog Vinodolskog ministar policije treba...

Švorinić: Zbog nespriječene Torcidine balvan revolucije kod Novog Vinodolskog ministar policije treba ponuditi ostavku!

1859
1

‘Lista za Rijeku zbog neshvatljivih propusta hrvatske policije i sumraka pravne države za vrijeme i nakon utakmice Hajduk – Rijeka, odigrane na Poljudu 11.ožujku, traži odgovornost hrvatske Vlade, a od ministra MUP-a Vlahe Orepića tražimo da stavi mandat na raspolaganje uz ispriku poštenim navijačima i građanima našeg grada’, poručio je danas predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.

Kao što je poznato, za vrijeme same utakmice dogodio se katastrofalan propust organizatora koji su u teren dopustili ulazak naoružanog huligana te je samo hladnokrvna reakcija igrača obje momčadi, uz bijeg suca s terena, spriječio teže posljedice. Osim ovog teškog incidenta, na Poljudu se palila srpska zastava, sa sjevera u većem dijelu utakmice pozivalo na ubijanje riječkih Srba, a predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković je u loži pogođen bocom (?!)

Kulminacija neprihvatljivih događaja su barikade na Jadranskoj magistrali Novog Vinodolskog. Nakon što su huligani prometnicu blokirali bačvama i automobilima, napadnuta su vozila s navijačima Rijeke koji su se vraćali sa utakmice ali i kamenovana druga vozila sa ‘sumnjivim’ tablicama.

‘I dok je Torcidinu ‘balvan revoluciju’ na državnoj prometnici policija pasivno promatrala, istodobno smo zaprimili mnogobrojna svjedočenja navijača Rijeke koji su u Split otputovali brodom i prema kojima se policija ponašala izrazito revnosno i rigorozno. Takve neproporcionalne reakcije i neprijateljski odnos prema građanima Rijeke smatramo potpuno neprihvatljivim pogotovo iz razloga što se ne događaju prvi put. Policija treba biti u službi građana koji ju u tu svrhu financiraju, a za sve propuste zbog kojih je ugrožena sigurnost i imovina naših sugrađana, odgovorni trebaju odgovarati’, zaključuje Švorinić.

1 COMMENT

 1. 1. Duh palanke duh je kolektivizma. Iskustvo palanke u svojoj suštini je plemensko iskustvo.

  2. Duh palanke u svojoj osnovi je mitomanski. Kroz mit, palanački duh, začet u nepismenosti i njome vječno obilježen, prenosi setove plemenskih stereotipa na nadolazeće generacije.

  3. Duh palanke duh je zatvorenog, izolovanog društva, koje se ne razvija. Stagnacija je osnova palanačkog duha. Duh palanke inicijalno je suprotan filozofiji razvoja.

  4. Lijenost je osnovno stanje i ultimativni cilj palanačkog duha.

  5. Duh palanke opstaje na principu masovnog ismijavanja svega onoga što se od osnovnog palanačkog stereotipa razlikuje.

  6. Duh palanke u osnovi je pornografski, iako seksualnost javno osuđuje.

  7. Duh palanke je manijački egocentričan, a sebe shvata apsolutno nadređenim svim ostalim egizstencijalnim oblicima. U osnovi ove manije zapravo leži akutni manjak samopouzdanja. U svrhu odbrane napadnutog ega duh palanke odobrava i promovira agresiju. Agresija je jedno od primarnih stanja palanačkog duha.

  8. Duh palanke operiše isključivo sa stereotipima koje crpi iz tradicionalizma. U okviru ovog duha rodni stereotipi se svode na par osnovnih karakteristika: profil muškarca profil je ratnika, hranitelja, branitelja ženske i nacionalne časti (u palanačkom svijetu žena se izjednačuje sa teritorijom), a profil žene je isključivo pasivni i reproduktivni. Žena je predstavnik muškarčeve časti, ako ga iznevjeri, on ovim činom postaje demaskuliniziran, odnosno učinjen impotentnim.

  9. Duh palanke banalan je, senzacionalistički i u osnovi nihilistički.

  10. Duh palanke ukorijenjen je i satkan u kontekstu siromaštva i neimaštine. Zato je palančanin uvijek ultimativno materijalistički orijentisan. Sve duhovne potrebe čovjeka za njega su suštinski nepoznate. Iako se poziva na boga, palančanin je u svojoj srži uvijek bezbožnik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here