Home Mozaik Tajanstveni gušteri vrebali u budističkom hramu, znanstvenici se iznenadili kada su analizirali...

Tajanstveni gušteri vrebali u budističkom hramu, znanstvenici se iznenadili kada su analizirali uzorke

66
0

Tri šiljasta stvorenja vrebala su noću u hramu u Laosu. Životinje su živjele neometano sve dok ih znanstvenici nisu primijetili – i otkrili novu vrstu.

Prema studiji objavljenoj 23. svibnja u časopisu ZooKeys, istraživači su ispitivali vodozemce i gmazove u pokrajini Vientiane kada su noću ušli u hram Sinksai.

Unutar hrama, istraživač je pronašao tri šiljasta guštera kako sjede na tlu. Prikupili su uzorke i, nakon što su ih bolje pogledali, shvatili su da su otkrili novu vrstu lisnog macaklina.

Nova vrsta je nazvana Dixonius muangfuangensis ili Muangfuang lisnati macaklin prema području gdje je otkrivena, navodi se u studiji. Gušter ima nizove kvrgavih šiljaka niz leđa.

Na fotografijama je prikazan mužjak lisnog macaklina Muangfuang tamnosive boje s malim crnim mrljama na leđima. Ženka gekona ima svjetliju smeđu boju.

Istraživači su pronašli životinju samo u okrugu Muangfuang u provinciji Vientiane. Područje u blizini hrama okruženo je “nizinskom kraškom šumom”, vrstom šume prošaranom vapnenačkim liticama, navodi se u studiji.

Analiza DNK otkrila je da nova vrsta ima između 3,1 posto i oko 18,2 posto genetske varijacije od drugih poznatih vrsta.

Previous articleOvo su najotrovnije zmije na svijetu, njihov ugriz može biti koban
Next articleVIDEO: Bivši igrač Hajduka, Dinama i Rijeke zabio gol kakav se rijetko viđa!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here