Home Mozaik Talibani suzavcima napali prosvjed za prava žena

Talibani suzavcima napali prosvjed za prava žena

264
0

Jedna žena je navodno odvezena u bolnicu nakon što je sudjelovala na prosvjedu koji poziva na pravo na rad i obrazovanje žena

Talibanske snage ispalile su suzavec na skupinu žena koje su prosvjedovale u glavnom gradu Afganistana tražeći pravo na rad i obrazovanje.

Otkako su u kolovozu silom preuzele kontrolu nad zemljom, talibanske vlasti uvele su ogromne restrikcije Afganistancima, posebice ženama.

Oko 20 žena okupilo se u nedjelju ispred Sveučilišta u Kabulu, skandirajući “jednakost i pravda” i noseći transparente na kojima je pisalo “prava žena, ljudska prava”, izvijestio je dopisnik AFP-a.
Prosvjed su kasnije rastjerali talibanski borci, koji su na mjesto događaja doveli nekoliko vozila, izjavile su tri sudionice prosvjeda za AFP.

“Kad smo bili u blizini sveučilišta u Kabulu došla su tri talibanska vozila, a borci su iz jednog od vozila ispalili suzavac”, rekla je jedna žena, koja je iz sigurnosnih razloga zamolila da ostane bez imena. “Počelo mi je gorjeti desno oko. Rekla sam jednom od njih: ‘Sram te bilo’, a onda je uperio pištolj u mene.”

Dvije druge prosvjednike rekle su da je jedna od žena morala biti odvezena u bolnicu nakon što joj je sprej izazvao alergijsku reakciju u očima i licu.

Dopisnik AFP-a vidio je kako je borac zaplijenio mobitel od muškarca koji je snimao demonstracije.

Tvrdolinijska islamistička skupina zabranila je nedozvoljene prosvjede i često je intervenirala kako bi nasilno razbila skupove za ženska prava.

Talibanske vlasti zabranile su službenicama u javnom sektoru da se vrate na posao, mnoge srednje škole još uvijek nisu otvorene za djevojčice, a javna sveučilišta su zatvorena. Zabranjena su putovanja na daljinu za žene koje nisu u pratnji bliskog muškog rođaka.

Vlasti su također izdale smjernice televizijskim kanalima s uputama da ne emitiraju serije s glumicama.

Mnoge se žene skrivaju, bojeći se režima ozloglašenog zbog kršenja ljudskih prava tijekom prve talibanske vlasti između 1996. i 2001.

Previous articleGolf dvojka potpuno izgorio na Čavlima!
Next articleZabolila ga glava, a onda je saznao strašnu istinu: Ono što je uslijedilo, promijenilo mu je život zauvijek

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here