Biznis

Talijani preuzimaju Lenac

Talijani preuzimaju Lenac

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u petak je talijanskom Palumbo groupu odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje Brodogradilišta Viktor Lenac, a po cijeni od 9,26 kuna po dionici.

Za Palumbo group je obveza objave ponude za preuzimanje Brodogradilišta Viktor Lenac nastala 11. lipnja ove godine, jer zajedno s tvrtkom P&L Shiprepair Holding Limited, koja je registrirana na Malti, a također je u vlasništvu obitelji Palumbo, drži ukupno 40,5 posto dionica Lenca.

U rješenju koje je Hanfa objavila na svojim internet stranicama se podsjeća da su Palumbo group i P&L počeli intenzivnije stjecati dionice Lenca od travnja do lipnja ove godine. Palumbo je putem Zagrebačke burze u razdoblju od 25. travnja do 7. lipnja stekao ukupno 18,24 posto dionica Lenca, dok je P&L 11. lipnja sklopio ugovor s Tankerskom plovidbom od koje je kupio 22,28 posto dionica Lenca.

Već drže 40,52 temeljnog kapitala

Tako Palumbo i P&L zajedno drže ukupno 6.812.861 dionicu Lenca, što predstavlja 40,52 temeljnog kapitala Lenca i daje pravo na 42,61 posto glasova na glavnoj skupštini.

Naime, temeljni kapital Lenca iznosi 168,1 milijun kuna i podijeljen je na 16.813.247 redovnih dionica, nominale 10 kuna po dionici. Sam Lenac drži 825.187 vlastitih dionica, što predstavlja 4,9 posto udjela u temeljnom kapitalu.

Ponuda Palumbo groupa odnosit će se na preostalih 10.000.386 dionica, ili 59,48 posto dionica koje nisu u njegovu vlasništvu.

Cijena koju se Palumbo obvezuje platiti u ponudi za preuzimanje iznosi 9,26 kuna po dionici.

Ta je cijena, obrazlaže Hanfa, viša od one po kojoj je talijanska kompanija stjecala dionice Lenca, a 9,26 kuna je i prosječna ponderirana cijena dionica Lenca u burzovnom trgovanju u razdoblju od 10. ožujka do 10. lipnja, odnosno tri mjeseca prije nastanka obveze objave ponude za preuzimanje.

S obzirom na broj dionica na koje će se ponuda odnositi i cijenu koju se Palumbo obvezao platiti, neslužbeni izračun pokazuje da za svoju ponudu za preuzimanje Palumbo group treba osigurati oko 92,6 milijuna kuna.

Uvidom u potvrdu depozitara – Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), utvrđeno je da je Palumbo osigurao sredstva potrebna za plaćanje svih dionica koje su predmet ponude izdvajanjem novčanih sredstava na tansakcijski račun SKDD-a, navodi se u obrazloženju Hanfina rješenja.

I u tom se obrazloženju navodi da su vlasnici Palumbo groupa i P&L Shiprepaira u krvnom srodstvu u pravoj liniji. Naime, dioničari Palumbo groupa su Antonio Palumbo, koji drži 57,5 posto dionica te tvrtke, te njegova supruga Anna Antonietta D’ausilio, koja drži 42,5 posto dionica, dok su dioničari društva P&L njihovi sinovi Giuseppe i Raffaele Palumbo, koji imaju po 50 posto udjela u tvrtki koja je registrirana na Malti.

Sjedište Palumbo groupa je u Napulju, a glavna joj je djelatnost brodogradnja, izgradnja jahti po narudžbi i jedinstvenim mogućnostima popravka. Palumbo group ima mrežu od pet brodogradilišta u Sredozemlju, jedno na Atlantskom oceanu, dva nova gradilišta, 14 pristaništa, od kojih jedno predstavlja drugo najveće pristanište u Europi te nudi široku paletu specijaliziranih usluga za bilo koju vrstu plovila i jahti, naveli su iz talijanske kompanije sredinom lipnja kada su putem Zagrebačke burze izvijestili da je za njih nastala obveza objave ponude za preuzimanje Brodogradilišta Viktor Lenac.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Ministar Horvat: Vlada ima dva potencijalna partnera za Uljanik i 3. maj

spDecember 13, 2018

Za vođenje stečaja Brodomaterijala potrošeno 71 milijun kuna!

spDecember 6, 2018

Izgradnja moderne tvornice peleta u Delnicama u završnoj fazi

spDecember 4, 2018

Debeljaku zabranili dolazak u 3. maj!

spNovember 20, 2018

U riječkoj luci pad prometa, a Koper zapošljava 800 radnika!

spNovember 18, 2018

AKCIJA: Dopunsko zdravstveno uz 30% popusta do 18. studenog!

spNovember 16, 2018

Ovaj brod će postati plutajući terminal ispred Omišlja, LNG Hrvatska odustala od kloriranja

spNovember 9, 2018

Konferencija ‘Sell me this pen’ na Ekonomskom fakultetu

spNovember 3, 2018

U Lenac stigao USNS Yuma

spNovember 1, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.