Home Mozaik Tito parla engleski: Pogledajte do sad neviđen snimak maršala iz 1953. (VIDEO)

Tito parla engleski: Pogledajte do sad neviđen snimak maršala iz 1953. (VIDEO)

79
0

Poznati filmski magazin “British Pathe” je prije nekoliko godina najveći dio svoje arhive postavio na YouTube. Na snimkama koje bilježe sve najznačajnije događaje iz povijesti 20. stoljeća nalaze se i oni koji se odnose na prostore Balkana, piše Istorijski zabavnik.

Među njima je bila i snimka posjeta Josipa Broza Tita Velikoj Britaniji 1953. godine, koju sigurno nitko nije vidio.

Tita je na otok dovezao njegov brod “Galeb”, a dočekali su ga premijer Winston Churchill, ministar vanjskih poslova Anthony Eden, kao i suprug britanske kraljice Elizabete II, princ Philip.

Bilo je to prvi put da je maršal napustio Jugoslaviju nakon razlaza sa Sovjetima, pa su mjere osiguranja u Londonu bile goleme. Tito se gradom vozio u blindiranom automobilu, a tajna je bila čak i lokacija kuće u kojoj je boravio.

Međutim, dogodio se jedan manji incident. Nedaleko od mjesta gdje je “Galeb” pristao u luci eksplodirala je dimna bomba. Ulicu je prekrio dim, ali je Tito jednostavno sjeo u blindirani automobil i odvezao se.

Tamošnji mediji pišu kako je vjerojatno riječ o pripadnicima jugoslavenske emigracije u Britaniji koji su na ovaj način htjeli izraziti svoj protest.

No, snimka je zanimljiva i po tome što se na njoj čuje kako Tito govori engleski.

– Narodu Velike Britanije želim poručiti da stanovnike moje zemlje treba smatrati iskrenim saveznicima jer narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narodi Velike Britanije – rekao je jugoslavenski predsjednik u kratkoj izjavi datoj na obale Temze.

Ispod videa ima puno komentara, a ovo su samo neki od njih.

“Tada smo bile violine, a sada smo trube”

Zapamtite, nitko s prostora bivše Jugoslavije nikada nije bio ovako poštovan.

“Vrlo zanimljiv članak koji spominje Titovu opoziciju, odvajanje od Staljina, suradnju s Velikom Britanijom, pa čak i pitanje Trsta…”

Previous articlePetković propustio već četvrti trening Hrvatske
Next articleVIDEO: Ukrajinska zastava na Krimu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here