Home Vijesti Tko ima većinu u Gradskom vijeću?

Tko ima većinu u Gradskom vijeću?

403
0

Napeta situacija u Gradskom vijeću u kojem je upitna većina, a odnedavno i kvorum za održavanje sjednica, izazvao je proteklih tjedana napetosti na gradskoj političkoj sceni. Nakon konstituiranja Gradskog vijeća, formirala su se tri bloka od kojih je SDP-ov imao 15, HDZ-ov 7, a srednji 14 vijećnika, dok je Hrvoje Burić odlučio djelovati izvan blokova.

Situacija se međutim promijenila iza donošenja proračuna kada se HNS pridružio SDP-ovoj koaliciji. Nakon toga, raspada se srednji blok, a SDP-ova koalicija dolazi do 18 ruku, jedne manje od potrebne apsolutne većine. Međutim, u Gradskom vijeću nakon toga sve odluke SDP-ova koalicija prolaze vrlo glatko. Razloge prije svega treba tražiti u neodgovornom ponašanju dijela opozicijskih vijećnika koji neredovito dolaze na sjednice ali i dogovorima ispod stola te napuštanjem vijećnice u trenucima glasanja čime se mijenja odnos snaga kod točaka za koje je dovoljna relativna većina prisutnih vijećnika.

Tako je bilo i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća s koje su izostale vijećnice HDZ-a i Akcije mladih. S druge strane, izostala je i vijećnica HSU-a pa je omjer pozicija – opozicija na sjednici bio poravnat – 17:17. Međutim, do pada kvoruma, grdonačelnikova koalicija je glatko izglasala sve točke. Analizirali smo kako je to moguće, a pomogla nam je i snimka sjednice:

Nakon što je jednoglasno usvojena tehnička točka 1, prešlo se na točku 2 (izvršenje proračuna) koja prolazi rezultatom 18 za, 2 suzdržana i 10 protiv. Obersnelova koalicija jednoglasno podržava, sa opozicijske strane podršku izvršenju dao je nezavisni Koljanin, a u vijećnici sa opozicijske strane nedostaju Burić/Peranić/Briščik i Ostrogović.
Na točki 3. (Izvješće gradonačelnika) opozicija je kompletna ali presuđuje glas za nezavisnog Koljanina. Ostaje nejasno kako se došlo do rezultata 18 za, 11 protiv i 3 suzdržana kada se iz snimke vidi da je protiv 13 vijećnika.
Točka 4 (Informacija o planu sanacije duga) izglasava se rezultatom 17 za – 4 suzdrzana – 2 protiv (nedostaju Čordašev i Milinović, 9 vijećnika sa opozicijske strane ne diže ruku!)

Uoči 5. točke vijećnik HDZ-a Kristijan Staničić odlazi sa sjednice i više se ne vraća (1:47:57) čime je SDP-ovoj koaliciji osigurao većinu do kraja sjednice. Oko pete točke nema razmimoilaženja te se izglasava jednoglasno i prelazi na 6. točku (Izbor ravnatelja HKD-a). Iako u tom trenutku Obersnelov blok ima dva vijećnika manje od apsolutne većine, a prijedlog ne podržava nijedan opozicijski vijećnik, točka glatko prolazi sa 17 za, 9 protiv i 4 suzdržana glasa. U vijećnici u tom trenutku nedostaju Staničić (HDZ), a prošetati su otišli Milinović (HDZ), Čordašev (AM) i Briščik (AM).

Ukratko, do pada kvoruma, 5:0 za Obersnelovu koaliciji uz odnos snaga u vijećnici 17:17!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here