Vijesti

Tko ima većinu u Gradskom vijeću?

Tko ima većinu u Gradskom vijeću?

Napeta situacija u Gradskom vijeću u kojem je upitna većina, a odnedavno i kvorum za održavanje sjednica, izazvao je proteklih tjedana napetosti na gradskoj političkoj sceni. Nakon konstituiranja Gradskog vijeća, formirala su se tri bloka od kojih je SDP-ov imao 15, HDZ-ov 7, a srednji 14 vijećnika, dok je Hrvoje Burić odlučio djelovati izvan blokova.

Situacija se međutim promijenila iza donošenja proračuna kada se HNS pridružio SDP-ovoj koaliciji. Nakon toga, raspada se srednji blok, a SDP-ova koalicija dolazi do 18 ruku, jedne manje od potrebne apsolutne većine. Međutim, u Gradskom vijeću nakon toga sve odluke SDP-ova koalicija prolaze vrlo glatko. Razloge prije svega treba tražiti u neodgovornom ponašanju dijela opozicijskih vijećnika koji neredovito dolaze na sjednice ali i dogovorima ispod stola te napuštanjem vijećnice u trenucima glasanja čime se mijenja odnos snaga kod točaka za koje je dovoljna relativna većina prisutnih vijećnika.

Tako je bilo i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća s koje su izostale vijećnice HDZ-a i Akcije mladih. S druge strane, izostala je i vijećnica HSU-a pa je omjer pozicija – opozicija na sjednici bio poravnat – 17:17. Međutim, do pada kvoruma, grdonačelnikova koalicija je glatko izglasala sve točke. Analizirali smo kako je to moguće, a pomogla nam je i snimka sjednice:

Nakon što je jednoglasno usvojena tehnička točka 1, prešlo se na točku 2 (izvršenje proračuna) koja prolazi rezultatom 18 za, 2 suzdržana i 10 protiv. Obersnelova koalicija jednoglasno podržava, sa opozicijske strane podršku izvršenju dao je nezavisni Koljanin, a u vijećnici sa opozicijske strane nedostaju Burić/Peranić/Briščik i Ostrogović.
Na točki 3. (Izvješće gradonačelnika) opozicija je kompletna ali presuđuje glas za nezavisnog Koljanina. Ostaje nejasno kako se došlo do rezultata 18 za, 11 protiv i 3 suzdržana kada se iz snimke vidi da je protiv 13 vijećnika.
Točka 4 (Informacija o planu sanacije duga) izglasava se rezultatom 17 za – 4 suzdrzana – 2 protiv (nedostaju Čordašev i Milinović, 9 vijećnika sa opozicijske strane ne diže ruku!)

Uoči 5. točke vijećnik HDZ-a Kristijan Staničić odlazi sa sjednice i više se ne vraća (1:47:57) čime je SDP-ovoj koaliciji osigurao većinu do kraja sjednice. Oko pete točke nema razmimoilaženja te se izglasava jednoglasno i prelazi na 6. točku (Izbor ravnatelja HKD-a). Iako u tom trenutku Obersnelov blok ima dva vijećnika manje od apsolutne većine, a prijedlog ne podržava nijedan opozicijski vijećnik, točka glatko prolazi sa 17 za, 9 protiv i 4 suzdržana glasa. U vijećnici u tom trenutku nedostaju Staničić (HDZ), a prošetati su otišli Milinović (HDZ), Čordašev (AM) i Briščik (AM).

Ukratko, do pada kvoruma, 5:0 za Obersnelovu koaliciji uz odnos snaga u vijećnici 17:17!

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Krk i Rijeka danas najtopliji gradovi u Hrvatskoj

spFebruary 16, 2019

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.