Home Vijesti Tko je Matko Škalamera, čovjek zbog čijeg privođenja gore društvene mreže?

Tko je Matko Škalamera, čovjek zbog čijeg privođenja gore društvene mreže?

8844
1
This image has an empty alt attribute; its file name is DSC4689-696x464.jpg
foto: La voce del popolo

Sukob Dobrivoja Arsića i Matka Škalamere zbog kojeg je Škalamera završio u jednomjesečnom pritvoru apsolutna je tema dana u kvarnerskim medijima. Pitanjem tko je zapravo Matko Škalamera čije je pritvaranje uzbudilo riječku javnost bavi se i dnevnik na talijanskom jeziku La voce del popolo. Matko je bivši učenik OŠ/SE Dolac i bivši učenik talijanske srednje škole u Rijeci. U Rijeci ga mnogi znaju budući da obnaša dužnost pročelnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Riječke sekcije. Već nekoliko godina jedan je od najaktivnijih članova Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Nepotrebno je istaknuti da je spasio nekoliko života radeći svoj posao. To su razlozi zbog kojeg kvarnersko javno mnijenje i prijatelji ne mogu vjerovati da je 42-godišnji Škalamera napao 70-godišnjeg HDZ-ovca, vrijeđajući ga na nacionalnoj osnovi. Škalamera je završio riječke talijanske škole u kojima se djeci usađu tolerancija i različitost kao ključne vrijednosti. Matku Škalameri sada prijeti otkaz, kako je najavilo Ministarstvo unutarnjih poslova koje se pozivalo na Zakon o javnoj službi, a morati će provesti i mjesec dana u zatvoru. Istražni sudac riječkog Okružnog suda Duško Tišma izrekao mu je jednomjesečnu preventivnu kaznu zbog opasnosti utjecaja na svjedoke incidenta koji se dogodio prije tjedan dana u Viškovu.

U međuvremenu, društvene mreže doslovno su eksplodirale s komentarima u obranu Škalamere. “Matko je izvrsna osoba koja je zahvaljujući ljubavi prema planinama spasila desetke života. On je posljednja osoba na svijetu koja bi nekoga uvrijedila na nacionalnoj osnovi ”, piše djevojka na Facebooku, a njene riječi potvrđuju i deseci drugih korisnika interneta. Mnogi se pitaju kako je moguće da je Matko završio iza rešetaka. “Da su dvojica Hrvata pretučena, prijavili bi se da narušavaju javni mir i ništa drugo”. Drugi ne razumiju zašto bi čovjek koji je tijekom karijere u Gorskom spašavanju spasio toliko života, sada trebao izgubiti posao samo zato što je “navodna žrtva ispričala svoju verziju činjenica”. Možda najbliži stvarnosti je sljedeći komentar: “Matko je klasični žrtveni jarac za sve napade na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj posljednjih mjeseci”.

Matko Škalamera, čija je kaznena evidencija do sada bila besprijekorna, prijavljen je zbog prijetnji na nacionalnoj osnovi i zbog toga što je 70-godišnjaku nanio ozljede. U nedjelju ujutro, tijekom ispitivanja, Škalamera je iznio svoju obranu, ponovivši da nije počinio zločine koji su mu pripisani, te da nije uvrijedio Arsića zbog srpskog državljanstva.

1 COMMENT

  1. javljam se iz Zagorja, iz Zaboka. Matka poznajem od malih nogu.
    Uvijek je bio hrabar, neustrašiv, požrtvovan, iskren i pošten, daleko od bilo kakve netrpeljivosti prema bilo kome.
    Znam da je nevin.
    Sigurna sam da je ovim postupkom prema njemu, jako razočaran u državu, ali isto
    tako vjerujem da je ostala vjera u ljude u sve nas koji mu pružamo podršku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here