Home Kolumne Tko s kim, a tko protiv koga…

Tko s kim, a tko protiv koga…

1634
8

S krajem ljeta počela su predizborna preslagivanja uoči lokalnih izbora 2013. godine. Na jednoj strani je SDP-ova koalicija i do sada neprikosnoveni Vojko Obersnel kojemu pada popularnost, a na drugoj brojna, ali još uvijek razjedinjena opozicija bez zajedničkog ideološkog nazivnika.

Pad Obersnelove popularnosti još nije dramatičan, ali je znakovit. Rezultat je to negativnog skora njegove desetogodišnje ere, ali i vidljive stagnacije grada koji je u posljednja dva desetljeća prešao put od ekonomskog diva do patuljka. U SDP-u su zabrinuti i zbog činjenice da su uoči izbora ostali na čistini. Svi su protiv njih osim dosadašnjih koalicijskih partnera, koji su ionako sažvakani i umrtvljeni dugogodišnjom ulogom SDP-ovih satelita. Nova SDP-ova koalicija bi zato trebala biti znatno kraća i iz nje bi trebali ispasti ARS, HSLS i HSS za koje u SDP-u ocjenjuju da su postali beskorisni. Unatoč problemima u odnosima SDP-a i IDS-a, Obersnel će zadržati tu stranku u vladajućoj koaliciji. U prvom redu zbog bezrezervne odanosti predsjednice riječkog ogranka Dorotee Pešić Bukovac, koja je ionako lojalnija riječkim SDP-ovcima, nego vlastitoj stranačkoj centrali.

Druga snaga iza SDP-a u Rijeci do sada je bio HDZ u kojem mjesecima traje velika kriza s neizvjesnim ishodom. U HDZ-u namjeravaju okupiti desne stranke poput HSS-a, HSLS-a, HSP-a. Glavni problem HDZ-a na svim dosadašnjim izborima je bio svojevrsni sanitarni kordon oko te stranke u Rijeci s kojom od 90-ih nitko osim krajnje desnice ne želi koalirati. Glavni zadatak stranačkog vodstva je zato širenje koalicijskog potencijala stranke kako bi se omogućila suradnja s riječkom opozicijom centra, ljevice i regionalistima. Hoće li u tome uspjeti za sada je neizvjesno. Optimizam pružaju tek neka istraživanja koja upravo njihovog kandidata vide u drugom krugu.

Između SDP-a i HDZ-a nalaze se PGS, Lista za Rijeku i Laburisti među kojima traju konzultacije o mogućem zajedničkom predizbornom nastupu. Od te ideje za sada su najdalje Laburisti koji su u svojevrsnom paradoksalnom položaju. Njihov rast na nacionalnoj razini ‘krade’ glasove SDP-u i tako im usložnjava do sada neprikosnovenu poziciju i u Rijeci. Međutim, istovremeno odluka stranačke centrale da svugdje izlaze samostalno i u Rijeci istaknu svog gradonačelničkog kandidata pomaže SDP-u jer razjedinjuje biračko tijelo koje nije sklono ni SDP-u ni HDZ-u. Naime, ukoliko svoje kandidate istaknu i Laburisti i PGS i Lista za Rijeku, u eventualni drugi krug će kandidat HDZ-a koji SDP-u više odgovara od opcije koja bi mogla ‘zagrabiti’ i u lijevo biračko tijelo.

Suradnju pokušavaju uspostaviti do sada podijeljeni riječki regionalisti. I dok u PGS-u na suradnju gledaju prvenstveno kroz podršku zajedničkom gradonačelničkom kandidatu, u Listi za Rijeku zagovaraju prvo međustranački dogovor o zajedničkom predizbornom nastupu, a tek onda dogovor oko kriterija za izbor kandidata koji bi imao najveće šanse ugroziti Obersnela. Sličnog stava su i u Akciji mladih koja bi uz Zelene mogla postati dijelom takvog bloka. Situaciju komplicira PGS-ovo približavanje županijskom SDP-u i podrška Komadini na što ne gledaju blagonaklono u ostatku riječke opozicije. Za sada je vrlo izvjesno da će svoje kandidature za župana osim Komadine i HDZ-a istaknuti i AM i Laburisti. Ukoliko do dogovora ne dođe ni u Rijeci, riječka opozicija će na izbore u gradu izaći s čak 4 relevantna gradonačelnička kandidata od kojih će samo HDZ-ov imati izglede za ulazak u drugi krug. (sp)

8 COMMENTS

 1. Svi oni koji su u oporbi u gradu Rijeci, trebaju se ujediniti jer ovo razaranje grada od strane Linića, Obija i kompanije predugo traje. Ako se to ne desi pitanje je koga predstavljaju vođe tih istih stranaka i zbog čega su u politici ako ne misle pobijediti ove dosadašnje manipulante.

 2. Ako tzv. oporba ne izađe sa zajedničkim kandidatom protiv SDP-a, badava je uopće izlaziti s kandidatom za Gradonačelnika ili Župana. Meni je to znak da se uzalud troše novci, odnosno ulazi se u bitku koja je unaprijed dogovorena sa SDP-om. HDZ je već dogovorio da će simulirati oporbu. To je standardna priča već 12 godina. PGS je “ni vrit ni mimo” i cijela stranka glumata oporbu, ali oporbu građanima. Ako laburisti idu samostalno za gradonačelnika to je jasna poruka Lesara-Liniću. Lista za Rijeku politički radi ali u vjetar, da ne spominjem neke Mlade. Svi mediji su već kupljeni od strane SDP-a. Prema tome ili svi zajedno da dokažu da su istinska oporba koja želi promijene u ovom gradu, ili izgubljene daljne četiri godine za demokraciju ali i za standard svih građana, osim onih koji opslužuju aktualnu vlast. Jednostavno, PIŠI KUĆI PROPALO JE.

 3. Franjo, pa dovoljno si iskusan, a da ne bi znao da je ujedinjena oporba nemoguca kraj tolikih ega. Sve neke strancice kojima nitko ozbiljan ne bi dao glas. Ne, uopce se ne mora glumiti oporba, kako imputiras HDZ-u, ni kupovati medije (SDP); Naprosto sve su te politicke skupine preslabe za SDP u ovom kraju. I taj preslabi angazman Grada na rjesavanju onoga sto moze, ce po svemu sudeci za sada ostati takav kakav je. 🙁

 4. sdp-ovo biračko tijelo čini 15000 glasova, sa satelitima 19000. prema tome promjene su moguće. ne na način koji zagovara franjo jer u politici 1+1 ne mora dati 2 nego 0.5. kljuc za promjene je u savezu onoga sto se nalazi između sdp-a i hdz-a.

 5. Dok je Ivaniša oporba se neće moći ujediniti. Jedina njegova politička funkcija je da bude”oporba” po mjeri SDP-a. Što se laburista tiče, pa budimo realni, zna li itko tko je vođa laburista u Rijeci? Znači ostaje Lista za Rijeku koja nažalost sama ne može SDPu pomrsiti račune.

 6. stvar je jednostavna.Trebaju napraviti još jedan napor i sastati se i odlučiti slijedeće :
  Nitko od čelnika neće biti gradonačelnik,izaberimo zajednički nestranačkog kandidata,potpuno nezavisnog.Izađimo zajedno na izbore,sigurno ulazimo u drugi krug.Ima u Rijeci još poštenih i kvalitetnih ljudi koji bi prihvatili takvu ulogu.
  Inače ostajemo po patronatom kao i do sada,nesposobnih korumpiranih i nemoralnih ljudi

 7. fiume. Ma tko je između SDP-a i HDZ-a? Daj napiši koji su to! Ne budi nedorečen. Između SDP-a i HDZ-a nema ništa jer je HDZ već odlučio da će SDP i dalje voditi ovaj grad i kraj. Dokaz će biti njihov kandidat, reda radi, odnosno čovijek koji Nikad nije ni jednu rečenicu rekao kao političar. To je predstava za prevaru najprije birača HDZ-a, a zatim za prevaru svih ostalih građana, da bi se “pokazalo” kako su Oni opozicija aktualnoj vlasti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here