Kolumne

Tko se igra skrivača oko projekta novog stadiona?

Tko se igra skrivača oko projekta novog stadiona?
stadionkantridanovi

Rok početka izgradnje stadiona sve bliže, a odgovorni se igraju skrivača

Ni sinoćnja emisija Kanala Ri Pressjek nije dala odgovore na mnogobrojna pitanja koja je otvorila najava predsjednika NK Rijeka Damira Mišovića o espresnoj izgradnji novog stadiona. Naime, poziv u emisiju novinara Ernesta Marinkovića odbili su i predstavnici nogometnog kluba ali i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. U emisiji se tako pojavio jedino opozicijski gradski vijećnik Bojan Kurelić koji je samo mogao ponoviti pitanja koja se od najave izgradnje pojavljuju u javnosti te izrazio uvjerenje kako je očito u međuvremenu došlo do kratkog spoja na relaciji NK Rijeka – Grad iako se predstavnici obje strane objeručke trude dokazati suprotno.

Činjenica je naime da je gradonačelnik Obersnel na prve najave izgradnje stadiona ustvrdio kako se radi tek o probnim balonima te kako je osobno skloniji lokaciji Rujevica. Očito je da je inertna gradska uprava ostala zatečena munjevitim razvojem događaja i pritiskom investitora s Kantride. Naime, tek nekoliko dana nakon Obersnelovih izjava, predsjednik kluba Damir Miškovića lansirao je projekt izgradnje stadiona na Kantridi kao gotovu stvar iako je stadion u stopostotnom vlasništvu grada, a dio terena ulazi i u pomorsko dobro.

U međuvremenu se u priču uključila i stručna javnost koja s obzirom na značaj projekta traži provođenje javnog natječaja radi dobijanja što kvalitetnijeg rješenja. Odgovorni u klubu takve su zahtjeve komentirali tek rečenicom kako će učiniti sve da javnost bude zadovoljna projektom. Gradonačelnik Obersnel je s druge strane oprao ruke konstatacijom kako se radi o privatnom projektu na koji grad nema utjecaja. Struka s treće strane ne vjeruje u prve procjene investitora u kojima se tvrdilo kako će izgradnja novog stadiona koštati samo 15 milijuna eura te se postavlje pitanje financijskog učešća grada u izgradnji potrebne infrastrukture. Otvoreno je i pitanje funkcioniranja tri atletska kluba koji ostaju bez atletske staze, a nije jasna ni vlasnička struktura novog stadiona.

Euforija koja je zavladala u gradu oko izgradnje novog stadiona tako polako prelazi u skepsu s obzirom na činjenicu da su Riječani svjedočili nizu megalomanskih najava ulaska privatnog kapitala od kojih je većina propala prije nego je započela, a neki su izazvali i ozbiljne devastacije prostora poput projekta Fenixve zbog kojeg smo umjesto obećanog progresa i napretka godinama gledali umjetno jezero u strogom centru grada.

Za nadati se da tim putem neće krenuti i operacija novi stadion čija je sama najava gradu gladnom dobrih vijesti donijela tračke optimizma. Za uspjeh ovakve investicije neophodna je suradnja predstavnika javnog i privatnog investitora uz maksimalnu moguću transparentnost projekta. Gradonačelnik Obersnel mora početi obavljati posao za koji je izabran i zaštititi interese javnost, a investitor ju mora prestati ignorirati budući da Riječani imaju pravo na informaciju o tome kako će izgledati kapitalni projekt koji bi promijenio izgled zapadnog dijela grada.(rd)

Midas

View Comments (5)

5 Comments

 1. ******

  October 18, 2013 at 01:06

  Manite se ćoravog posla. Dajde ljudima kruha, da vas jebo.

 2. paolomus

  October 18, 2013 at 06:35

  sad se javjaju dušebrižnici kojima izgleda smeta izgradnja stadiona . tj oni nisu navijači rijeke nego im smeta ča čemo imet boji stadion od njihovega kluba i ča nima barufe va klubu.kurilić se javlja on je opozicija i sigurno če biti protiv izgradnje stadiona ni važno dali vredi . sad se svi brinu oko atletičarima a do čera nisu ni znali da postoje.struka se buni znase zač , aš kod miškovića neće moć dobit soldi sa strane ,jaka je to struka.

 3. Mujo

  October 18, 2013 at 10:40

  Dok su ljudi gladni i bez posla, bolnice se raspadaju i cijeli sustav puca po šavovima… ulaganje i jedne kune poreznih obveznika u stadion, bilo koji, je vrhunac gluposti.
  Sport odavno to više nije nego je biznis. Kome je do sporta neka svrati na neko školsko igralište i gleda djecu kako igraju iz gušta, ako i to mogu jer se i ta školska igrališta danas iznajmljuju drugima.

 4. ADW

  October 18, 2013 at 15:14

  Mujo ne seri.
  članak je čisto smeće ko i cijeli portal

 5. lopovi_investitori

  October 19, 2013 at 01:33

  Pa gdje su odgovori “investitora”? Nema, samo se bacaju podvale koje bi se pred sudom tretirale kao laž i obmanjivanje javnosti.

  Na galamu su digli 10 tisuća bezubih neofašista koji se vole nazivati Armadom da im se bez ikakvih pitanja pokloni 500 metara morske obale plus stadion plus infrastruktura na 30 godina a oni bi tu malo otvarali “hotelčiće” :)))

  Srećom evo napad je zaustavljen, sad su na redu prijave ako investitori nastave lagati javnost. Uživajmo svi u stvaranju zdravog društva u kojem se sve pet puta provjerava 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Kolumne

Evo gdje od četvrtka do subote snimaju holywoodske zvijezde!

spApril 23, 2019

Riječki kafe sa Sandom Baretić: Povratnica koja promovira svoj grad!

spApril 17, 2019

Denis Kuljiš: Može li Uljanik graditi brodove za Jadroliniju, a kokoš naučiti da leti?

spApril 6, 2019

Riječki kafe: Denis Pešut u otkrivanju zemlje osmijeha

spApril 4, 2019

Venecuelanac za RD o krizi u svojoj zemlji – “Imam poruku za sve Hrvate!”

spMarch 19, 2019

Denis Kuljiš: Pervana za predsjednika!

spFebruary 28, 2019

Vi to ozbiljno? Zašto nacionalna država u Rijeci/Fiume nije bila jedina opcija nakon pada Austrougarskog imperija?

spFebruary 18, 2019

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

February 13, 2019

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.