Home Kolumne Tko se napije riječke vode…

Tko se napije riječke vode…

750
3

Vjerujem da i dio vas pamti staru riječku krilaticu “Tko se napije riječke vode, iz Rijeke više ne ode!”. Rijeka je kao što svi znamo, uvijek bila poznata po bogatim izvorištima vode i kvalitetnoj vodoopskrbi. Vremena se mijenjaju, a riječki potoci i dalje teku pod našim nogama, doduše prekriveni betonom i gradskim asfaltom, a od prije nekoliko dana i puno skuplji. Na ‘radost’ svih poduzetnika i građana koji u ovo doba krize spajaju “kraj s krajem”, voda je poskupjela za 40 posto.

No to nije sve. “Tvoja Rijeka” nam je nedavno priskrbila i novo (doduše ilegalno) parkiralište pod nazivom cesta D-404. Izgleda da tamo gdje završava briga gradske i državne vlasti za našim gradom, počinje domišljatost Riječana koji vješto iskorištavaju svakakve situacije. U ovom slučaju, počeli su parkirati vlastita vozila na nedovršenoj cesti. Jedina je razlika između prošlosti i sadašnjosti činjenica da smo nekada s našom kreativnošću i maštovitošću izmišljali torpedo i bili prvi u svemu, a sada izmišljamo ilegalna parkirališta. Toliko o tome na kakve smo grane pali…

I kada svi skupa pomislimo da “niže od toga ne možemo”, netko pokuca na vrata i kaže “kopajte i dalje Riječani, još niste stigli do dna”. Naime,f amozna plaža ispod Bazena Kantrida je doslovce “nestala” i pokazala se kao promašena investicija. Tko će odgovarati za krivo osmišljene plaže, odgovor i sami znate…Zanimljivo je primjetiti da su u drugim sredinama (primjerice Crikvenica) umjetne gradske plaže opravdale svoju svrhu i postale prepoznatljiv dio turističke ponude. Rijeka kao uvijek,voli biti posebna u svemu…

“Vizionarstvo” gradske vlasti nisu prepoznali ni poduzetnici ni država koji su odbili financirati dio obnove broda Galeba. Ukoliko se nastavi s tom igrom “povuci-potegni” oko financiranja obnove, Galeb će prestati biti brod i postati “podmornica”. (livio defranza)

3 COMMENTS

 1. Mozda sam “dosadan” ali barem se ne skrivam iza anonimnog nicka.
  A ti si faco tipican pripadnik ovog naroda,”samo mi nemoj spominjat politiku” mada nas ta ista politika krade uzduz i popreko….
  Ali neka,vazno da nase drage i mile usi ne osjete zagadjenje rijeci “politike”…i tako koga briga kome idu pare koje mi dajemo od poreza.
  Uostalom,tko te tjera da citas ove politicke kolumne?
  Imas si kiosk u tvom kvartu pa kupi razne Glorie,Story,Mile,24 sata,itd… i kolektivno se poglupi kao dobar dio ovog naroda.

  Livio (koji se ne skriva iza nekih nickova)

 2. Dobra kolumna Livio, točno tako, nitko kod nas ne odgovara ni za što, ne samo u Rijeci već ni u Hrvatskoj. Očito smo stvarno zatupljen narod koji glas diže samo za vrijeme sportskih prvenstava, a zatvaraju se oči na nepravdu i korupciju. Sramotno, no do promjene će bez kolektivnog revolta teško doći. A plaža je mizerija, baš sam neki dan prolazio i nisam se mogao načuditi. Strahota.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here