Home Kolumne Trumpov ‘drugi’ mandat i marš njegovih jurišnih odreda batinaša -‘Sturmabteilung’

Trumpov ‘drugi’ mandat i marš njegovih jurišnih odreda batinaša -‘Sturmabteilung’

1224
0
Piše: Boris Bradarić

Posljedni predsjednik Vajmarske republike Paulfon Hindenburg nije mogao niti naslutiti što će se dogoditi s Njemačkom i svijetom nakon što je imenovao Hitlera novim kancelarom Njemačke. Vrlo brzo nakon polaganja zakletve, u cijeloj zemlji počeo je teror batinaša. To je bilo 30.siječnja 1933.godine koji se još povijesno naziva ‘danom prevaranata’. Danom prevaranata možemo okarakterizirati i Trumpovu pobjedu na prošlim predsjedničkim izborima, koje je dobio legalno kao i Hitler. Kao što je Hitler preko svojih jurišnih odreda batinaša “Sturmabteilung” polako učvršćivao put prema svojoj diktaturi tako je i Trump započeo eroziju američkih demokratskih institucija i demokratskih normi. Micao je s položaja sve ljude koji svoju odanost prema njemu nisu stavljali ispred američkih zakona i demokratskih normi.
Svoje protivnike, Demokrate, nije smatrao političkim protivnicima nego neprijateljima socijalistima koji žele uništiti američku državu. U povijesti američke demokracije ne pamti se da je ijedan Predsjednik zabranio članovima svoje Vlade davanje bilo kakvih izjava u Kongresu koji legitimno provodi istragu. Znači onaj najvažniji instrument demokracije, gdje parlament provodi istragu nad radom izvršne vlasti, on je pretvorio u sukob ‘nas i njih’. Da se ne namjerava tek tako micati s vlasti dalo se naslutiti i njegovim izjavama da jedino može prihvatiti izbore u kojima će on pobijediti, sve ostalo je krađa.
Kada takva narcisoidna i sociopatska osoba jednom osvoji vlast i kada mu prilično dobro uspijeva erodirati demokratske institucije onda se osjeća kao vuk u toru s ovcama. Jednu stožernu amaričku stranku konzervativaca demokratski je razmontirao u manje od jedne godine. Apsolutno je neshvatljivo kako su konzervativni birači napustili konzervativne vrijednosti velikih republikanskih političara iz prošlosti i priklonili se Trumpovoj egocentričnoj politici podjela i polarizacije društva. Većina republikanskih političara, sa sve većom popularnosti Trumpa , nijemo su promatrali totalno demokratsko urušavanje svoje velike stranke.
‘Batinaši’ koji su ušli u Capitol Hill tražili su potpredsjednika Mike Penca i neke Republikance da se s njima obračunaju. U njihovim očima on je bio izdajnik koji je izdao velikog vođu i državu. Naravno, prije toga su bili nahuškani od ‘poludjelog’ Predsjednika i njegovog još ‘luđeg’ osobnog odvjetnika. Tko zna kako bi se sve to završilo, jer su neki batinaši imali i policijske vezice za pojasom. Namjera im je najvjerojatnije bila vezati one republikanske članove Kongresa koji su ‘izdali’ velikog vođu i provesti ih takve po ulicama. Prvi put nakon 200 godina u Capitol Hillu zavijorila je i zastava Konfederacije. U glavama takvih ljudi izdajnici su gori od neprijatelja. U prošlosti, afroamerikance i izdajnike su vukli konjima po ulicama zavezane za gležnjeve. Ne mogu ni pomisliti što bi se desilo potpredsjedniku Mike Pencu da im je pao u ruke. Jednog od republikanskih kongresmena policija je morala čuvati na DC aerodromu jer je skoro fizički napadnut od Trumpovih pristaša.

Na svu sreću Trump nije dobio svoj drugi mandat. Ne mogu niti pomisliti kako bi Amerika i svijet izgledali nakon još 4 godine Trumpovog mandata. 39% onih koji su glasovali za njega misle da bi Republikanska stranka trebala biti preuzeta od ove neuračunljive osobe. Dobro je da su Twiter i FB blokirali njegov profil jer je ova osoba opasna i nepredvidiva, a njegove objave na socijalnim medijima mogu prouzročiti još veće zlo. Ako se Rusija umiješala u prošle američke izbore, onda se iz priloženoga može vidjeti da vam je to bolje od bilo koja ratne opcije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here