Home Mozaik Turbo folk otvara međunarodni festival u Berlinu

Turbo folk otvara međunarodni festival u Berlinu

968
0

Nagrađivana hit predstava Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca, autorski projekt redatelja Olivera Frljića „Turbo folk“ otvara istaknuti berlinski festival „Beyond Belonging“ u poznatom teatru HAU 1 u srijedu, 4. studenog 2009. Predstava će bit izvedena i dan kasnije, u četvrtak, 5. studenoga. Festival „Beyond Belonging“ trajat će od 4. do 14. studenoga 2009. Prvi put ga zajednički organiziraju oba teatra HAU te Ballhaus Naunynstrasse. Prva dva izdanja festivala bila su fokusirana na primarna životna iskustva dok aktualno izdanje pokušava središte pažnje usmjeriti na urbano iskustvo patchwork (iskrpanog) identiteta.
Tako se predstava Nurkana Erpulata bavi procesom represije te razumijevanjem „preseljenja“ kao mogućnosti. Young Jean Lee, američko-korejskog podrijetla, pridonosi drugoj perspektivi. Britkošću i humorom ona izlaže stereotipe koji okružuju rasne sukobe u SAD-u. Svoje mjesto na festivalu pronašao je i „Turbo folk“ koji progovara o fenomenu turbofolka a koji se danas može tumačiti i kao oblik protivljenja procesu kapitalizma na Balkanu.
Ta iznimna predstava riječkog Kazališta izazvala je golemo oduševljenje i publike i kritike. Do sada je izvedena 30 puta, a gledalo ju je gotovo 5 000 ljudi. Od premijere, 31. svibnja 2008. godine do sada, predstava „Turbo folk“ gostovala je na brojnim uglednim festivalima u zemlji i inozemstvu, od međunarodnih festivala poput Festivala komornog teatra Zlatni lav u Umagu , riječkog Festivala malih scena preko Sterijinog pozorja i Međunarodnog festivala Slovenskog mladinskog gledališča do Marulićevih dana i Dana satire. Uz to, predstava je dobitnica Grand prixa za najbolji događaj na 9. međunarodnom festivalu komornog teatra „Zlatni lav“ u Umagu 2008. i Nagrade „Veljko Maričić“ za najbolju predstavu u cjelini na 16. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci 2009. Redatelj Oliver Frljić je na istim tim festivalima dobio Nagrade za najbolju režiju a posebnu pohvalu stručnog žirija 16. međunarodnog festivala malih scena dobio je glumački ansambl „Turbo folka“.
U predstavi sudjeluju Anastazija Balaž Lečić, Olivera Baljak, Ana Vilenica, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Damir Orlić i Tanja Smoje. Oliver Frljić potpisuje režiju i izbor glazbe, a s dramaturgom Borutom Šeparovićem i scenografiju. Kostimografiju potpisuje Modni studio artiđana, a oblikovanje svjetla Boris Blidar.

Previous articleRijeka dočekuje Slaven Belupo
Next articlePrimorje dočekuje aktualnog evropskog prvaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here