Home Kolumne Turističko sramoćenje Rijeke

Turističko sramoćenje Rijeke

1424
8

Špica je turističke sezone, gradove na moru preplavili su strani i domaći gosti. I naš grad, unatoč tome što ne slovi kao turistička destinacija, posjećuju turističke grupe. Iako će netko reći da Rijeka nema spomeničke vrijednosti kakve imaju primjerice Dubrovnik, Pula ili ostali gradovi na Jadranu, to ipak nije tako. Spomenička baština našega grada je iznimno bogata, ali je se slabo promovira ili se, što je još gore, nalazi u stanju nebrige i nemara. Posebice u Starom gradu.


Sramotno stanje riječke povijesne baštine

Stari grad (antička Tarsatica) je povijesno srce Rijeke, a spomenička baština u njemu koja se prezentira turistima je u sramotnom stanju.

Pa pođimo s jednom turističkom grupom u obilazak Starog grada, koja s Delte dolazi u Užarsku ulicu i prva stanica im je Kosi toranj i crkva Marijina Uznesenja. Cijeli trg je „popločan“ asfaltom ispod kojeg stoje prekriveni antički mozaici na neodređeno
vrijeme. Turistička grupa dobiva informaciju o izuzetno vrijednim arheološkim nalazima najranije povijesti grada, ali osim asfalta naši gosti ne vide ništa.

Zato imaju prilike vidjeti Kosi toranj (jedan od najstarijih zvonika na Jadranu) i crkvu Marijina Uznesenja (kao najstariju riječku crkvu) išarane grafitima od strane onih koji na taj način pokazuju ljubav prema svom gradu.

Turistička grupa dalje nastavlja prema Trgu Grivica i monumentalnoj katedrali Sv.Vida, ispred koje staro popločenje čeka desetljećima da bude ukomponirano u novouređeni izgled trga. Kuća Benzoni, tik do katedrale, iz koje je nikla današnja
Sveučilišna knjižnica primjer je nebrige za riječku povijesnu baštinu. Iako su obližnjim starim zgradama uređene fasade iz sredstava proračuna grada, ovo važno povijesno zdanje ostalo je zanemareno, zapušteno pa i ruševno.

Naša turistička skupina spušta se Medulićevom ulicom i dolazi na Koblerov trg, gdje im turistički vodič pokazuje „Palac komuna rečkog“. Ono što je za Dubrovnik Knežev dvor to je ova zgrada za Rijeku u povijesnom smislu. Ovo zdanje iznimne povijesne vrijednosti bilo je sjedište riječke srednjovjekovne komune. I na njoj je fasada dotrajala te više puta premazivana u prizemlju sa dodanim alu-prozorima i rashladnim uređajima.

Naša turistička skupina „impresionirana“ do sada viđenim nastavlja do obližnjih Starih vrata, najstarije građevine grada te dolaze do Tarsatičke principije gdje im vodič objašnjava da se ovdje nalaze arheološki ostaci rimske vojne komande. Osim
pokrivenih antičkih nalaza od strane konzervatora, turisti imaju prilike pogledati zapušten prostor i mini gradski deponij smeća.

Naša grupa nastavlja dalje turističkom magistralom Starog grada te dolaze do crkvice Sv. Sebastijana, starog zdanja iz 13.stoljeća, za koju nitko ne zna kad je otvorena za građane i turiste.

Naša turistička skupina polako dolazi do svoje posljednje stanice u Starom gradu – na Trg Riječke rezolucije, gdje mogu vidjeti impozantnu zgradu riječkog Municipija, koju, osim što ima zapuštenu i išaranu fasadu, krasi i veliki televizijski relej kao ukras na
krovu. Srednjovjekovni stup – Stendarac, išaran grafitima, okružen je automobilima, pa tako turisti mogu primjetiti da je ovaj povijesni trg ustvari obično parkiralište.

Naša turistička skupina time završava obilazak Starog grada zbunjena i razočarana nemarom jednog grada prema vlastitoj povijesnoj baštini.

Ova turistička sramota traje desetljećima i nema gotovo nikakvog pomaka. Autor ovog teksta prošao je mnoge gradove u Europi i do sada nije naišao na ovakvu zapuštenost i nemar prema vlasitoj povijesnoj jezgri.

Zaključak: Imamo se čime sramotiti pred posjetiteljima našeg grada, a za ovu sramotu odgovorni su kako konzervatori, tako i Turistička zajednica grada, gradski Odjel za kulturu, a najveću odgovornost za ovu sramotu svakako snosi gradonačelnik. Riječka povijesna baština Starog grada to nije zaslužila. (predrag miletić)

8 COMMENTS

 1. A šta je tu čudno ?
  Onaj guzičar Škarpa i u ova olovna vremana 12.000 kn , a ne da ne radi ništa , taj ni o čemu nema ni pojma !
  Živi od maškara do maškara.

 2. …i (skoro) cijeli stari grad, tipični primorski, sravnjen sa zemljom, i pretvoren u parking. tragedija. naš je grad, kao i cijela država, pod diktaturom nesposobnih i bezidejnih birokrata…

 3. Bravo Mileticu, sta je ovo, otvorili ljudi oci i skuzili da su svi isti. Ajmo iz dupeta u glavu, nije nikad kasno za spasenje duže

 4. Sve što je u kolumni navedeno potpuno je točno. Čitajući komentare na ovaj članak stekao sam dojam da nisu svi shvatili da je ovakva aktualna situacija s “turističkom ponudom” stare Riječke gradske jezgre ustvari ostvarenje sna i vizije gradonačelnika Obersnela o fenomenalnom razvoju urbanog turizma u Rijeci,, kao one grane gospodarstva koja postaje i bit će lokomotiva ekonomskog prosperiteta našega grada, i koja samo potvrđuje njegovu genijalnost i vizionarstvo. Vruće se nadam da će građani Rijeke i nadalje, to jest na svim uzastopnim lokalnimm izborima,ponovo birati velikog i nepogrešivog vođu Obija da ih vodi u presvijetlu budućnost, sve dok on ne bude konačno “otegnuo papke” a onda što nam Bog bude dao.

  Još bih ovdje dodao dva izuzetno turistički valorizirana lokaliteta u Rijeci:
  1. park i/ili dvorište Pomorskog i povijesnog muzeja i Muzeja grada Rijeke koji je sve prije (prvenstveno parking za automobile tamo zaposlenih) nego park, tako da posjetitelji istih moraju biti veoma vješti u “vožnji slaloma” da bi uopće stigli u te institucije razgledati eksponate. Takav doživljaj turisti na tobože reprezentativnom Muzejskom trgu, ne mogu imati ni u jednom drugom gradu u svijetu i po tome smo mi u Rijeci zaista posebni i lako perceptivni.

  2. prostor ispred osnovne škole “Nikola Tesla”: Slavko Linić ga je u doba svojeg stolovanja gradom uspio pretvoriti u umjetno jezero “Fenixve” koje je ljeti mamilo jata komaraca ali i brojne turiste koji ne bi uspijevali odoljeti silnoj želji da fotoaparatom ne ovjekovječe takvo čudo ljudske gluposti u srcu jednog grada. U doba stolovanja Obija (koje nažalost još uvijek traje) učinjen je s tim prostorom zapravo korak nazad. Nerstala je zavodljiva vodena površina, a nju je zamijenila prostrana betonska ploča na kojoj su nekakve bezvezne izbočine na koje je ljudska maštovitost ipak barem nešto učinila-ako ništa drugo ucrtani su križevi. Sada sve to izgleda ipak nešto dostojanstvenije i kao nešto što zaslužuje pijetet, odnosno groblje. Ili možda spomen obilježje palima u poraću Prvog svjetskog rata: palima za Slobodnu Državu Rijeka (međunarodno priznatu 1920. godine).

  Neka im je vječna slava !

 5. U ovoj šetnji Starim gradom navedeno je ono što je u ingerenciji grada ili djelomično u njegovoj nadležnosti osim crkve S.Sebastijana, a ona je zatvorena i nedostupna zahvaljujući monsinjoru ivoslavu Liniću.
  Guvernerova i park oko nje je u nadležnosti županije pa to ide na dušu županu zlatku komadini

 6. Korupšon i korupšon…Ćo mi , ćo ti , bolan i bre…samo to daj da sjedne na foteljče i daj mi ovog suseda ovdje , ovdje…A bit posla je da je sve mrtvo….Moram naglasiti da je ipak jedna turistička grana u Rijeci jako omiljena od svih tih pozapošljavanih u bilo kakvim gradskim uredima iliti officeima…a to je nekakav street race neregistriranih vozila po gradu , kamikaza vožnje sa krčenjem auspuha, maloljetnička prostitucija..park oko Mlake, siva zona oko sveučilišnog bisera Indexa i ljepote Gracijanija,uz to naglašavam da največu čar pridodajem ljeti , kada u podvođenja dolaze ostarjeli mafijoze iz Šiptarije…koji nisu under cover..i harače na kupalištima na Kantridi- čitaj: la playa- Baščaršija….grand plaža…, a regrutacije u to jako popularno zanimanje su od dna plave lokve do Bos Anđelesa…gornji Zamet….primorski, mediteranski, svjetski, multikulturalno….

 7. Što je, je, Rijeka je grad za život. Jer dok si unutra, stvari još valjaju, a kad je gledaš izvana žao ti je što mučiš neurone takvim pizdari*ama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here