Home Vijesti U Argentini uhitili ‘El Croatu’, unuka ustaškog zločinca

U Argentini uhitili ‘El Croatu’, unuka ustaškog zločinca

254
1

Argentinska policija je prošlog tjedna u velikoj akciji u Buenos Airesu uhitila 43-godišnjeg Ivu Estebana Rojnicu, poznatom pod nadimkom “El Croata”.

Kako navode argentinski mediji, radi se o čovjeku koji vlada tržištem crnih valuta, ujedno unuku ustaškog zločinca Ive Rojnice. Djed uhićenog je bio ustaški stožernik koji je nakon Drugog svjetskog rata pobjegao u Južnu Ameriku.

Buenos Aires Times piše da je velika policijska operacija razbijanja nelegalnih mjenjačnica započela prošlog tjedna, a da je najveći uspjeh uhićenje Nimbus grupe, čiji je šef upravo “El Croata”. On je uhićen prošlog četvrtka, piše portal Pagina12.

Rojnicu se sumnjiči da je glavni trgovac tzv. “plavim dolarom”, što je cijena koju postiže američki dolar na neslužbenom tržištu u Argentini. Plavi dolar se koristi za male transakcije. Prema izvorima, Rojnicine operacije su se proširile na SAD i Španjolsku, a navode da je imao i agencije u Boliviji i Urugvaju.

Policija je u prostorijama ureda Nimbusa, u vlasništvu Rojnice, pronašla računala i bilješke u kojima se navode devizne transakcije, prazne vrećice različitih veličina, strojeve za brojanje novca te aparate za uništavanje papira s već uništenim dokumentima. Argentinski mediji pišu da se među imenima klijenata koji su koristili usluge Nimbusa spominje i “poznati nogometaš” koji nije imenovan.

Premda Rojnica nije imao najveću ilegalnu mjenjačnicu u zemlji, istraga je otkrila da je on sudjelovao u otvaranju offshore računa u SAD-u i raznim poslovima nekretninama u Paragvaju. Tamo je kupio nekretnine vrijedne milijune dolara.

Izvori iz istrage kažu da je Rojnica toliko novca uspio prebaciti iz jedne države u drugu preko turističke agencije Tower Travel. Mlađi Rojnica oženio se prošle godine manekenkom Melinom Cammertoni u bazilici Presvetog Sakramenta u San Martínu.

Djed “El Croate” bio je dio ustaške vlade koja je preuzela vlast u Hrvatskoj 1941. nakon njemačke invazije.

“Nacionalistički režim Ante Pavelića istrijebio je sve Židove na Balkanu i uz to proveo etničko čišćenje pokoljem Bošnjaka i Srba. Poraz 1945., s ponovnim ujedinjenjem Jugoslavije pod zapovjedništvom maršala Tita, odveo je ustaške vođe u zatvor. Pavelić je pobjegao u Argentinu gdje je uspostavio hrvatsku vladu u emigraciji, ali koja nije postigla međunarodno priznanje”, piše Pagina12.

Djed je dobio argentinske dokumente i slovio za uspješnog poduzetnika s tekstilnim tvornicama, a bavio se i pisanjem o životu hrvatske emigracije u Argentini. Wiesenthalov centar, organizacija koja traži bjegunce kriminalce iz Drugog svjetskog rata, 1994. godine donosi svjedočenja i dokaze o ustaškoj prošlosti Ive Rojnice.

Svjedoci su rekli da je on sustavno progonio Srbe i Židove i da postoje naredbe s njegovim potpisom o zapljeni imovine i ograničenju građanskih prava Židova. Njima je bilo zabranjeno držati trgovine i prolaziti ulicama.(Index.hr)

Previous articleUspješno obavljen tehnički pregled nove žičare na Platku
Next articleVatreni ostaju bez ključnog igrača protiv Latvije i Armenije: Ruptura od 0,9 centimetara, pitanje je kad će se vratiti?!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here