Home Vijesti U Bakru čist zrak ali povećane koncentracije teških metala u moru

U Bakru čist zrak ali povećane koncentracije teških metala u moru

112
0

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare, ravnatelj Županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Željko Linšak, iznio je rezultate istraživanja kvalitete zraka i stanja mora u Bakru. Prema njegovim riječima, zrak na području Bakra ocijenjen je kao čist ili tek neznatno onečišćen, pripadajući prvoj kategoriji. Međutim, u morskom sedimentu pronađene su povećane koncentracije teških metala i drugih zagađivala.

Županijska postaja Bakar mjeri različite parametre, uključujući sumporni dioksid, amonijak, ukupnu taložnu tvar i teške metale. Linšak ističe da su izmjerene koncentracije na sve tri lokacije u skladu s prvom kategorijom zraka, no naglašava postojanje odstupanja unutar iste kategorije. Jedina iznimka je postaja Krasica, gdje se zbog ozona tijekom ljeta zrak svrstava u drugu kategoriju.

Linšak je također informirao javnost o istraživanju morskog sedimenta u Bakarskom zaljevu, otkrivši povećane koncentracije teških metala tijekom desetogodišnjeg razdoblja do 2012. godine. Unatoč nedostatku zakonskih propisa o stanju morskog sedimenta u Hrvatskoj, Linšak naglašava da su rezultati, uspoređeni s relevantnom literaturom, ukazali na povećane koncentracije.

Osim toga, Linšak je iznio podatke o ispitivanjima mora u Bakru, unatoč nedostatku plaža za kupanje na tom području. Rezultati mikrobioloških pokazatelja na lokacijama Popbok i Podsteni od 2011. do 2013. te od 2020. do 2023. ukazuju na više od 40 posto nezadovoljavajućih uzoraka mora, što nije pogodno za kupanje.

Linšak zaključuje da je važno pratiti ova istraživanja i poduzimati korake prema očuvanju okoliša i javnog zdravlja, posebice s obzirom na industrijsku prošlost područja Bakra.

Previous articleU tijeku su posljednje pripreme za Advent na Gradini i spektakularno paljenje lampica!
Next articleUEFA otkrila nagradni fond za EURO 2024., evo koliko mogu zaraditi Vatreni

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here