Home Mozaik Kataklizma u Grčkoj, stanovnicima stiglo upozorenje: ‘Brutalno je, ne izlazite van!‘

Kataklizma u Grčkoj, stanovnicima stiglo upozorenje: ‘Brutalno je, ne izlazite van!‘

174
0
pexels presentsquare 3435837 5681375
pexels presentsquare 3435837 5681375

Više od 12.000 udara munje zabilježeno je u Grčkoj koju ovih dana bičuju jake kišne oluje. U srijedu je Nacionalni opservatorij Zeus objavio da je u prvom dijelu srijede, tijekom noći i jutra do 12 sati, bilo nevjerojatnih 12.000 udara, uglavnom koncentriranih na sjeverni dio zemlje.

Stanovnici sjeverne Grčke već su u srijedu primili SMS upozorenja o ekstremnim vremenskim uvjetima. Do četvrtka su se oluje proširile na područje Atike, gdje su stanovnici također upozoreni na opasnosti putem poruka koje su se oglašavale oko podneva. Osim munja, Grčka je pogođena i jakom kišom koja je izazvala poplave u nekim dijelovima zemlje, uključujući otok Lezbos i središnju Grčku.

Vatrogasne službe su morale intervenirati zbog nekoliko manjih požara uzrokovanih udarima groma. Iako su kišne padaline bile obilne, nisu uspjele ugasiti sve požare, te je bila potrebna dodatna intervencija vatrogasaca.

Ozbiljna prijetnja za zdravlje i život

Nadležne službe upozoravaju na “brutalne vremenske uvjete” koji mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju za zdravlje i život. Meteorolog Giorgos Tsatrafillias pozvao je građane da ostanu u zatvorenim prostorima i izbjegavaju boravak na otvorenom. “Brutalni vremenski uvjeti vladat će cijelu noć. Danas se ne zadržavajte vani. Nastojte biti okruženi zgradama ako ste vani ili u automobilu. Oluja može biti jako daleko od vas, a da vas svejedno pogodi grom”, izjavio je Tsatrafillias.

Zbog ozbiljnosti situacije, održan je izvanredni sastanak grčkog Odbora za procjenu rizika. Ministar za klimatsku krizu i civilnu obranu, Vasilis Kikilias, naglasio je potrebu za pripravnošću zbog očekivanih jakih pljuskova i gromova.

Iako se kiša u ljetnim mjesecima obično dočekuje s olakšanjem zbog suše, ove godine je donijela nove izazove. Visok rizik od požara, koji su dodatno pogoršani snažnim vjetrovima, sada je pojačan munjama. Prošlogodišnji strašni požar na sjeveru zemlje, u kojem je poginulo 20 osoba, još je svjež u sjećanju, te su dodatne mjere opreza više nego opravdane.

Kako bi se što bolje pripremila za vremenske nepogode, Grčka koristi dronove za nadzor šumskih područja. Također, u ljetnim mjesecima pomoć pružaju vatrogasci iz susjednih zemalja, što je ključna strategija u borbi protiv požara (jutarnji.hr).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here