Home Mozaik U HTV-ovoj emisiji hvatali Zagorkin kip za grudi, oglasila se Maja Sever

U HTV-ovoj emisiji hvatali Zagorkin kip za grudi, oglasila se Maja Sever

136
0

Hrvatska televizija (HTV) je u utorak započela s emitiranjem putopisnog serijala Turistički vodič autora Borisa Veličana. Koncept emisije je zamišljen tako da Veličan kao voditelj emisije vodi petero turista – Kolumbijca Sergia, Amerikanca Garretta, Nigerijku Shannon, Dominikanku Isabellu i Nijemca Benjamina – te im otkriva slabo poznate dijelove Hrvatske.

“Nakon što je proputovao pola svijeta, Boris Veličan odlučio je postati turističkim vodičem u svojoj zemlji. Sve što je na internetu i što turisti vole, Borisa ne zanima. U avanturu života, otkrivanje nepoznate Hrvatske, vodi petero turista. Gdje pojesti najbolje lignje u Zagorju, kako upoznati istospolnog partnera u Imotskom, gdje se nalazi skroviti kamp visoko u ličkim vrletima te kako napraviti istarsku supu – zna Boris, turistički vodič kakvog još niste upoznali!”, stajalo je u najavi emisije.

Veličan je na početku prve epizode koja nosi naslov “Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje” odveo turiste u Tkalčićevu ulicu kod kipa hrvatske književnice i novinarke Marije Jurić Zagorke. “Ovo je Marija Jurić Zagorka, slavna hrvatska novinarka, spisateljica i borkinja za ženska prava, aktivistica”, započeo je Veličan svoje izlaganje, navodeći još nekoliko zanimljivosti o Zagorki.

“No ono što je najzanimljivije za nas ovdje jest jedno vjerovanje. Ovdje u Hrvatskoj vjerujemo da diranje njenih grudi ispunjava želje. Tako da sve što trebate napraviti jest uhvatiti grudi, zatvoriti oči, poželjeti nešto i to će ostvariti. Ja ću vam pokazati”, opisao je Veličan. Potom je odlučio pokazati turistima kako bi to u praksi trebalo izgledati, te je uhvatio kip za grudi i zatvorio oči. Nakon toga su turisti redom odlazili do kipa i činili isto.

Emisija je izazvala podijeljene reakcije javnosti, a kritičari su ponajprije zamjerili prethodno opisano hvatanje Zagorke za grudi. “Ovo je užasno. Lokacije su super i vjerujem da je dobro zamišljeno ali jako loše izvedeno. Plus Boris nije za nikakvog vodiča, loš engleski, sramotne izjave i užasne neprikladne fore, čak sramotne kad je bila riječ o Mariji Jurić Zagorki”, napisala je jedna od gledateljica.

“Emisija bi bila top da je voditelj dorastao zadatku. Loše i nezanimljivo se izražava. I nije vam trebalo sprdanje sa Zagorkinim spomenikom”, dodala je druga.

Nezadovoljstvo sadržajem emisije je iskazala i HRT-ova novinarka Maja Sever. “Ukratko, sve je, zapravo kako i treba biti. Scena u kojoj vodič sa šeširom Indiana Jonesa prima za grudi kip prve hrvatske novinarke i istaknute feministkinje izmišljajući pritom staro hrvatsko vjerovanje – nije ni mogla biti nigdje drugdje emitirana”, objavila je Sever na Facebooku.

Naknadno se oglasila i Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske čiju objavu prenosimo u cijelosti:

“Slijedom emisije Turistički vodič Borisa Veličana emitirane na programu HRT-a dužni smo se očitovati na istu obzirom je uvredljiva za našu struku i predstavlja degradaciju i nepoštovanje svih, kako domaćina tako i turista, te nikako ne bi smjela nositi naziv Turistički vodič.

Turistički vodiči se uvijek zalažu za zanimljivu interpretaciju činjenica, ali ovakav prikaz je pretjerivanje, nekorektan, nedopustiv i protivan svim ljudskim načelima kompatibilnima našoj struci. Nećemo ulaziti u format emisije, ali to nije ono što se treba vezivati uz naš posao ni struku.

Putopisac nije turistički vodič. Nadalje, sukladno odredbi čl.75 Zakona o pružanju usluga u turizmu turistički vodič je dužan prilikom pružanja usluga nositi na vidljivom mjestu iskaznicu turističkog vodiča kojom se utvrđuje njegovo svojstvo što u navedenoj emisiji nije slučaj.

U prvoj emisiji (pa čak i u samom naslovu “Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje” (?)) prikazan je sramotan odnos prema našoj velikoj novinarki i književnici. Ponižavanje je nastavljeno i u kaznionici Lepoglava – muškoj kaznionici – kada je gospođi koja radi u restoranu “prišiveno” kazneno djelo, a kasnije u emisiji jednoj od gošći epitet “divlja”.

Naziv emisije je, s obzirom na njezin sadržaj i potpuno odstupanje od profesionalnih i ljudskih normi, uvredljiv za turističke vodiče. Turistički vodiči su obrazovani, tolerantni, dobro govore strane jezike i poznaju lokalitete na kojima pružaju uslugu.

Uvažavaju svoje goste (poštujući različitosti, pa tako i njihove prehrambene navike) i stalo im je do njihove dobrobiti, a pored znanja imaju i opću kulturu (pa tako i kulturu ponašanja za stolom).

U situaciji u kojoj se vodiči bore za opstanak struke i kvalitetnu edukaciju te uslijed otvaranja tržišta u kojoj bi stranci bez dana edukacije trebali predstavljati našu zemlju, ovakvu emisiju smatramo čistim narušavanjem ugleda naše struke. Educirani turistički vodiči zemlju predstavljaju s ponosom i bez izmišljanja nonsens događaja.

Stoga Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske navedenu emisiju smatra povredom ugleda naše struke i smatramo da nikako ne bi smjela nositi naziv Turistički vodič.”

Previous articleHajdukovi juniori neće imati podršku u Dortmundu. Borussia im neće prodati karte
Next articleFavorit srpske Dore ispao iz natjecanja zbog Vučića? Navodno mu se zamjerio stihovima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here