Home Vijesti U idućim satima stiže još nevremena. Ova oluja došla je velikom brzinom,...

U idućim satima stiže još nevremena. Ova oluja došla je velikom brzinom, u Zagrebu ima mrtvih!

625
0

Što je to poslijepodne pogodilo Zagreb i okolicu i nastavilo se kretati prema istoku zemlje i kolika je bila snaga ove oluje, pitanja su na koja je u središnjem Dnevniku HTV-a odgovorio Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

“Bio je to tzv. mezoskalni konektivni sustav koji je još u prijepodnevnim satima bio daleko od naših krajeva, na području Alpa na sjeveru Italije, i postupno se kretao prema istoku, prema Sloveniji i Hrvatskoj, i pritom se intenzivirao”, rekao je Mikac. 

Slična situacija kao u Zagrebu dogodila se i u Ljubljani. “Putovao je velikom brzinom. Procjena je 20-ak m/s, odnosno 70-ak km/h. Tako je udaljenost od Ljubljane do Zagreba prešao u svega sat i pol. 

Došao je na zagrebačko područje s vjetrovima brzine 90-115 km/h, koliko je zabilježeno na meteorološkim stanicama, pri čemu je u svega par minuta nakon što je vjetar ipak malo oslabio palo i 20-30 litara kiše, što odgovara satnom intenzitetu od 150-200 litara kiše. 

Nastavio je potom putovanje duž Save, prema istoku. Bilo je još jačih udara vjetra, npr. u Slavonskom Brodu i preko 120 km/h negdje iza 18 sati”, rekao je.

Naglasio je kako nas i u idućim satima i danima očekuje nestabilno vrijeme. 

“Već sad se na radarskim odrazima može vidjeti kako ima nestabilnosti koje bi se ponovno od sjevera Italije preko Slovenije mogle približiti našim krajevima već večeras kasno navečer, pri čemu energije za ovakvo nešto ipak ne bi trebalo biti. Lokalno će biti mjestimično tuče, olujnoga vjetra.

Zbog klimatskih promjena o kojima svi pričamo i kojih smo svjesni trebamo znati da će ovakvih nevremena biti sve češće”, zaključio je Mikec. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here