Home Tehnologija U Labinu prvi punjač za elektroautomobile

U Labinu prvi punjač za elektroautomobile

827
0

RWE Tesla turneja, koja najavljuje revolucionarnu promjenu u prometu, stigla je u Labin, gdje je svečano postavljen prvi trajni punjač za električne automobile u Hrvatskoj. Na svečanosti su sudjelovali istarski dožupan Vedran Grubišić, gradonačelnik Labina Tulio Demetlika, član Uprave HEP-a Velimir Rajković, dopredsjednik RWE Effizienz Joerg Lohr, te direktor RWE Hrvatska i predsjednik Njemačko-hrvatske gospodarske i trgovinske komore Ralf Blomberg.

«U Labinu je upravo završio Tjedan mobilnosti, koji se održava u sklopu istoimene europske manifestacije, čiji je slogan «Putuj pametnije, živi kvalitetnije». Siguran sam da će od ovog dana Labin biti prepoznatljiv na autokartama kao grad koji je postavljanjem prvog punjača za elektromobile zakoračio u budućnost, prije svega zbog zaštite okoliša i zdravlja građana» – poručio je prilikom ceremonije Demetlika.

«RWE je već započeo s postavljanjem infrastrukture za punjenje električnih automobila u europskim gradovima, čime se želi poručiti da je Europa spremna za ekološki čiste automobile. U suradnji s HEP-om i u Hrvatskoj će se pripremiti teren za novu mobilnost, čemu je dokaz postavljanje ove prve fiksne stanice za punjenje.» – dodao je Ralf Blomberg, direktor RWE Hrvatska i predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

RWE Tesla turneja započela je 16. rujna u njemačkom Essenu. Dvoje njemačkih studenata, vozeći najpoznatiji električni automobil Tesla Roadster, u 13 će dana proći kroz sedam europskih zemalja i 16 gradova. Jučer je RWE turneja posjetila Zagreb, a nakon Labina kreću prema Vukovaru i Srbiji. Kraj turneje predviđen je za 28. rujna kada bi studenti trebali stići u tursku kulturnu metropolu Istanbul.

Električni automobili već se smatraju budućnošću osobnog prijevoza. Prema studiji vodeće svjetske konzultantske kuće za strateško savjetovanje Roland Berger, nije pitanje hoće li nego kada će električni automobili snažnije prodrijeti na svjetsko tržište automobila. Predviđa se da bi do 2020. godine globalna prodaja električnih automobila mogla narasti na 10 milijuna vozila, te da bi u zapadnoj Europi tržišni udio električnih i hibridnih automobila mogao biti i do 25 posto. Električni automobili bi za samo deset godina mogli biti znatno isplativiji vozačima od onih «tradicionalnih», pa ne čudi što mnoge europske zemlje već sada subvencioniraju svoje građane pri kupnji ovakvih automobila, kažu u zagrebačkom uredu Roland Bergera, stoji u priopćenju.

Tesla Roadster je vjerojatno najpoznatiji električni automobil na svijetu. Proizvodi ga američka tvrtka Tesla Motors, kapacitet mu je 52 KwH, te postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 3,9 sekunde, a ubrzanje do 200 km/h za 8,2 sekunde. S jednim punjenjem može prijeći otprilike 390 km, a punjenje traje oko 3 sata. Cijena ovog automobila je oko 130 tisuća eura, no na tržištu se mogu naći i znatno jeftiniji električni automobili.

S više od 71 tisuće zaposlenih i godišnjim prihodom koji prelazi 49 milijardi eura, RWE je jedna od pet vodećih energetskih kompanija u Europi. Bavi se proizvodnjom, distribucijom, prodajom i opskrbom električne energije i plina. RWE je jedan od najvećih proizvođača električne energije u Njemačkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. Trenutno RWE opskrbljuje električnom energijom više od 14 milijuna i plinom oko 6 milijuna potrošača. (Barkun)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here