Home Vijesti U nedjelju veliko finale Riječkog karnevala – Međunarodna karnevalska povorka

U nedjelju veliko finale Riječkog karnevala – Međunarodna karnevalska povorka

1844
0
image description

U nedjelju, 23. veljače s početkom u 12 sati, 116 karnevalskih grupa te više od 11.000 maškara ponosno će pokazati svoje maske na riječkom Korzu. Više od sto tisuća gledatelja iz zemlje i inozemstva uživati će u šarenoj povorci, a ključevi Grada bit će vraćeni Gradonačelniku te će u akvatoriju Riječke luke biti zapaljen pust u režiji grupe Pom – F -Ri.

Vojko Obersnel, Gradonačelnik Grada Rijeke, istaknuo je da će se 37. Riječki karneval svakako pamtiti po spektakularnom i jedinstvenom otvorenju Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020. Pred nama je još jedan spektakl – velika Međunarodna povorka Riječkog karnevala na koju ove godine dolazi čak 116 karnevalskih skupina. Među njima je i 30-tak stranih grupa koje stižu iz cijelog svijeta, a pridružit će nam se i gradovi koji su nosili i koji će nositi titulu Europske prijestolnice kulture. Pozivam sve građane da se pridruže zadnjem vikendu karnevalskog ludila i u našoj Luci različitosti budu ono što jesu i ono što žele biti.“ rekao je gradonačelnik Obersnel podsjetivši i na humanitarnu stranu Riječkog karnevala, Humanitarni karnevalski bal na kojem će se prikupljati sredstva namijenjena kupnji specijalno prilagođenog kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom.
Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, najavio je vikend pred nama i otkrio sve detalje Međunarodne karnevalske povorke. Tijekom posljednjeg karnevalskog vikenda bit će moguće uživati u brojnim karnevalskim feštama. U petak su na rasporedu Maškarani tanci va Pašcu, Maškarana paluba botela Marina, Japan u Rijeci, Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom, a nastupaju Koktelsi te Humanitarni karakoke party “ Čep po čep – kolica“. U subotu zabavama pod maskama također nema kraja te nas čekaju Dječje maškarane zabave, MARTY dječji maškarani party, Maškarana maneštra, Humanitarna maškarana jota, Pusni tanci va Zamte, Humanitarni pidžama party “ Čep po čep – kolica“, Humanitarni karnevalski bal, Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom uz grupu Vigor i Vesnu Pisarović. Naravno tu su još i nezaobilazne predstave u Danima smijeha u Karnevalu (HKD na Sušaku) i u Kazališnom vrtuljku Ivana pl. Zajca. Direktor Turističke zajednice grada Rijeke osvrnuo se na Međunarodnu karnevalsku povorku koja je zakazana za ovu nedjelju u 12 sati. S ukupno 116 grupa i više od 11.000 sudionika te 72 alegorijskih kola povorka će biti bogata iznenađenjima i veselim maskama. Iz inozemstva nam dolazi 24 grupe i to iz Italije, Mađarske, Irske, Luxemburga, Njemačke, Japana, SAD-a, Crne Gore, Makedonije, Litve, Srbije i BiH-a, Indije i Slovenije, a njih 14 iz svih dijelova Hrvatske. Nakon prolaska i posljednje grupe slijedi zabava s bandom Night Express, paljenje pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri i nastavak karnevalskih zabava te nas očekuje i vatromet. Povorku će biti moguće pratiti putem direktnog prijenosa na Kanalu Ri na mrežnim stranicama Riječkog karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr, u programu HR Radio Rijeke te na Hrvatskoj televiziji, HRT4, u periodu od 15 do 17 sati.
Emina Višnić, direktorica TD Rijeka 2020 d.o.o., pozvala je sve građane da dođu na Međunarodnu karnevalsku povorku i da se ponovi atmosfera od 1. veljače, kada je u Rijeci bilo svečano otvaranje Europske prijestolnice kulture. Istaknula je kako u Rijeku dolaze karnevalske grupe iz gradova pred kojima je nošenje titule Europske prijestolnice kulturte: Macnas iz Irske, KaGePe iz Luxemburga, Kaunas 2022, karnevalska mreža iz Lukanije, Novosadski koledari te grupa iz mađarskoh Veszprema.
Predsjednik Rotary kluba Rijeka – sv. Vid prof.dr.sc Zlatan Car naglasio je kako Rotary Club Rijeka – Sv. Vid u suradnji s gradom Rijekom, Turističkom zajednicom grada Rijeke i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskoga primorja Rijeka već šesnaest godina uspješno organiziraju Humanitarni karnevalski bal. Kada govorimo o rotarijanstvu, na prvo ćemo mjesto staviti načela odgovornosti, profesionalizma, razumijevanja i služenja zajednici. Cilj Rotarya je spremnost pomoću u svakodnevnom životu svakom u svojoj zajednici. Upravo ovo je omogućilo da u suradnji s Gradom i ostalim čimbenicima tako dugo uspješno organiziramo Humanitarni karnevalski bal. Rotary Club Rijeka – Sv. Vid provodi niz projekata humanitarnog karaktera poput organizacije Humanitarnog karnevalskog bala, financiranje jednotjednog boravaka djece s posebnim potrebama s riječkog područja na Rotaryjevom terapijski kamp u Ankaranu, stipendiranje nadarenih studenata za rad sa djecom i osobama s posebnim potrebama, a u suradnji sa Hrvatskom udrugom poslovnih žena Krug 2019. organizirali smo “Black and White party” te su se prikupljala sredstva za program „Moje mjesto pod suncem“. Ove godine karnevalski Bal svoju humanitarnu svrhu ispoljiti će u prikupljanju sredstava namijenjenih nabavci specijalno prilagođenog kombi vozila (minibusa) za prijevoz osoba s invaliditetom u našem gradu. Upravo ovom gestom želimo pomoći našim sugrađanima s invaliditetom za ostvarivanje kvalitetnijeg života i životnog okružja, koji će im omogućiti što produktivniji i kvalitetniji svakodnevni život, istaknuo je predsjednik Rotary kluba Rijeka – sv. Vid.

Kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić i Meštar Toni uz slogan „ Budi što želiš, dođi na Riječki karneval“ pozvali su sve da se u nedjelju spuste na Korzo i uživo prate Međunarodnu karnevalsku povorku, ali da sudjeluju i u ostalim programima Riječkog karnevala, kojih ovog posljednjeg karnevalskog vikenda zaista ne nedostaje. Također su se zahvalili svim karnevalskim grupama na trudu koji su uložili u izradu svojih maski.

Konferenciji za medije su prisustvovali i predstavnici pokrovitelja Riječkog karnevala – Erste banke i INA-e.

Ivan Kodrnja, direktor Savjetodavnog centra Rijeka Erste banke, istaknuo je kako Erste banka Riječki karneval vidi kao najboljeg ambasadora onoga što Rijeka promovira kroz svoj projekt Europske prijestolnice kulture 2020. – a to je povezivanje ljudi sasvim različitih stavova i uvjerenja na najbolji mogući način te je napomenuo kako je Riječki karneval također i vrlo važan za turizam našeg kraja, što potvrđuje i broj sudionika koji svake godine s veseljem dolaze

INA je oduvijek bila aktivni član lokalne zajednice i podržavala projekte od značaja, a Karneval i Humanitarni karnevalski bal svakako su jedni od takvih projekata. Zadovoljstvo nam je što ćemo i ove godine imati prilike sudjelovati u ovoj humanitarnoj prigodi te pridonijeti prikupljanju sredstava za nabavku vozila za prijevoz osoba s invaliditetom pomoći osjetljivim skupinama u Gradu Rijeci i okolici rekao je Nikola Praštalo, rukovoditelj upravljanja održavanjem u INA- Rafinerije nafte Rijeka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here