Home Vijesti U ponedjeljak prosvjedi brodograditelja

U ponedjeljak prosvjedi brodograditelja

960
0

Sindikati u brodogradnji jučer su potvrdili da unatoč pismu potpredsjednika Vlade Damira Polančeca nemaju namjeru odustati od najavljenih prosvjeda i sindikalnih akcija. U HUS-u ističu da su Polančecovi dopisi samo pokušaj pritiska na sindikate kako bi se otkazali najavljeni prosvjedi, a dopredsjednika Vlade pozvali su da u ponedjeljak dođe u Rijeku i obrati se radnicima na središnjem prosvjedu koji će se održati u 17.30 sati na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske.

Korisno i za pregovore

– Polančec ne razumije ili ne želi razumjeti problem. Ovaj prosvjed prvenstveno koristi i hrvatskim pregovorima s Europskom unijom o brodogradnji. Smatram da je moto prosvjeda »Ne damo brodogradnju« ujedno i moto hrvatske vlade koja, kao i mi, tvrdi da se bori za opstanak brodogradnje. Što se organizacije prosvjeda tiče, sve ide prema planu, nema nikakvih promjena, a u ponedjeljak će se radnicima »3. maja« na Trgu 128. brigade pridružiti i radnici iz pulskog Uljanika te brodogradilišta »Kraljevica«, ali i radnici iz drugih tvrtki i sindikata koji će nam dati podršku tako da očekujemo veliki broj građana. Brodograđevna djelatnost jednostavno se mora sačuvati. U njoj i tvrtkama koje posluju s brodogradilištima zaposleno je preko 40 tisuća radnika. Kada se priča o brodogradnji, uvijek se u prvi plan s tavljaju gubici brodogradilišta, ali nitko ne spominje ukupnu bilancu svih tih tvrtki koje od brodogradnje žive. To je pomno planirano, isto kao i tajming pregovora o brodogradnji baš u vrijeme blagdana kada su ljudi na godišnjim odmorima, djeca na praznicima, sve kako bi se smanjila mogućnost socijalnog bunta. Ali mi nismo mala djeca, rekao je predsjednik Sindikata istre i Kvarnera Bruno Bulić te dodao da se brodogradnja mora sačuvati, kao industrija čiji je proizvod osmišljen i sagrađen u Hrvatskoj.
Od prosvjeda u ponedjeljak ne odustaju ni u Sindikatu metalaca Hrvatske, no prosvjedni skupovi u organizaciji SMH odigrat će se unutar samih brodogradilišta, a na njima će radnicima biti pročitano pismo dopredsjednika Vlade Damira Polančeca.

Zaštita djelatnosti

– Prosvjedni skup u »3. maju« započet će u 11.30 sati, kada ćemo još jednom ponoviti naše zahtjeve od kojih nemamo namjeru odustati. To su zaštita brodograđevne djelatnosti, što mora biti uvjet u natječaju za privatizaciju, zadržavanje 25 posto dionica u vlasništvu države te ispunjenje Polančecovog obećanja o izgradnji brodova za domaće naručitelje u »3. maju«, rekao je Juraj Šoljić, glavni povjerenik SMH-a u »3. maju«.
Regionalni povjerenik metalaca Branko Kužet najavio je sastanak predstavnika sindikata s Hannesom Swobodom, povjerenikom za praćenje pregovora Hrvatske o članstvu u EU, od kojega očekuju odgovore na pitanja inzistira li Europska komisija na privatizaciji hrvatske brodogradnje, može li ijedno brodogradilište ostati u vlasništvu države te mora li Uljanik, koji pozitivno posluje, biti privatiziran baš sada u vrijeme recesije. Što se Polančecovog pisma tiče, u SMH smatraju da ono nije dovoljna garancija da bi se otkazale sindikalne aktivnosti od kojih je prosvjed u ponedjeljak tek početak, a ne ispune li se uvjeti, prosvjedi će ići sve do Markovog trga u Zagrebu i Bruxellesa. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here