Home Biznis U ponoć jako poskupjelo gorivo, ovo su nove cijene

U ponoć jako poskupjelo gorivo, ovo su nove cijene

184
0

Vlada je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, sukladno kojoj cijena osnovnog eurosupera iduća dva tjedna iznosi 11.10 kuna po litri, što je poskupljenje za 0.38 lipa, a osnovni eurodizel poskupio je za 1.14 kuna, na 13.44 kune, dok je cijena plavog dizela fiksirana na 8.49 kuna.

Vlada je Uredbu donijela na telefonskoj sjednici, a sukladno toj novoj uredbi, najviše maloprodajne cijene računaju se po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom sedmodnevnom razdoblju, s ograničenom maržom od 0.65 kuna po litri za dizelsko i benzinsko gorivo te u iznosu od 6.20 kuna za kilogram (kn/kg) smjesa propan – butan za boce, odnosno 2.80 kn/kg za velike spremnike, priopćeno je iz vlade.

Cijena plavog dizela fiksirana je na 8.49 kuna po litri (kn/l), ističu iz vlade. Nove cijene stupile su na snagu u ponoć.

Nove će cijene vrijediti sljedećih 14 dana, a nova cijena benzinskog goriva je 11.10 kn/l (porast 0.38 kn/l), dizelskog goriva 13.44 kn/l (porast 1.14 kn/l), nova cijena UNP-a za spremnike je 10.11 kn/kg (porast od 0.10 kn/kg), a UNP-a za boce 14.36 kn /kg (porast od 0.42 kn/kg).

Da nema mjera vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na razinu premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, cijene derivata bile bi znatno više te bi, po podacima vlade, benzinsko gorivo koštalo 12.91 kn/l, dizelsko gorivo 15.42 kn/l, plavi dizel 10.70 kn/l, a UNP za spremnike 11.96 kn/kg, dok bi cijena UNP-a za boce bila 16.70 kn/kg.

“Vlada je svojom prošlotjednom intervencijom fiksiranjem cijena naftnih derivata spriječila porast cijena, čime smo zadržali niže cijene za naše građane i gospodarstvo te osigurali da ovotjedni rast cijena bude niži nego što bi bio prošlotjedni”, ističu iz vlade u priopćenju.

U obrazloženju danas donesene Uredbe iz vlade podsjećaju da se potreba za njenim donošenjem i za intervencijom nalazi “u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje”.

S obzirom na to, u sadašnjim uvjetima visokih maloprodajnih cijena naftnih derivata postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti kako bi se ublažio negativan utjecaj istih na potrošače i gospodarstvo u cjelini, ističe se u obrazloženju.

Najviše maloprodajne cijene propisane novom Uredbom primjenjuju se samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (osnovni eurosuper 95, osnovni eurodizel, potom plavi dizel, ukapljeni naftni plin (UNP PB) – smjesa propan-butan za spremnike i smjesa propan-butan za boce sadržaja 7.5 kg i više).

Za benzine s više oktana te sva tzv. “premium” goriva cijene se i dalje mogu formirati slobodno, obrazlaže se u novoj Uredbi.

Previous articleDanas odlučujući sastanak o ulasku Hrvatske u Schengen: donosimo važne detalje
Next articleČilić propustio dvije meč-lopte pa poražen u Baselu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here