Home Vijesti U Rijeci predstavljeni film i knjiga Diplomatska oluja

U Rijeci predstavljeni film i knjiga Diplomatska oluja

130
1

U prepunoj kongresnoj dvorani Hotela „Bonavia“ u Rijeci sinoć je održana promocija knjige i filma „Diplomatska oluja“, autora Mate Granića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske u razdoblju od1991. do 2000. godine, i jednog od glavnih aktera hrvatske politike u spomenutom razdoblju.

O autoru i knjizi govorili su Josip Ostrogović , predsjednik GO HDZ-, Ivan Herak, bivši Granićev kolega u Vladi Republike Hrvatske i Oleg Butković, predsjednik ŽO HDZ-a i potpredsjednik Vlade Republike
Hrvatske.

Josip Ostrogović

Josip Ostrogović je istaknuo da je Granić bio potpredsjednik Vlade iministar vanjskih poslova Republike Hrvatske u najizazovnijim vremenima naše hrvatske povijesti , te da su knjiga i film „Diplomatska oluja“ svojevrsno svjedočanstvo i kruna njegove karijere. Ostrogović je naglasio da „Diplomatska oluja“ treba biti ne samo putokaz za buduće generacije već i podsjetnik da se uz hrabrost, odlučnost i predanost može prevladati baš svaka oluja.

U svom obraćanju Ivan Herak je između ostaloga istaknuo da knjiga i film „Diplomatska oluja“ , koje predstavljaju svojevrsno svjedočanstvo stvaranja slobodne i nezavisne Hrvatske , tematiziraju stvaranje moderne i demokratske Republike Hrvatske kroz prizmu svih diplomatskih aktivnosti koje su dovele do hrvatske neovisnosti i njezina
međunarodnog priznanja 1992 godine,i potpisivanja Washingtonskog što je uvelike determiniralo tijek domovinskog rata te omogućilo diplomatsku ofenzivu u kojoj je značajnu ulogu imao tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, a što je u konačnici rezultiralo i reintegracijom okupiranih područja Hrvatske.

Predstavljen film ‘Diplomatska oluja’

Oleg Butković je u svom osvrtu na Granićev opus istaknuo najvažnije uspjehe hrvatske politike u razdoblju od 1991. do 2000. godine, te značajnu ulogu koju je u svim diplomatskim i državničkim aktivnostima imao Mate Granić. Naglasio je i da se svi kasniji uspjesi hrvatske politike, poput primjerice ulaska u Shengen i eurozonu naslanjaju na postignuća o kojima se govori u knjizi i filmu „Diplomatska oluja“.

O knjizi i filmu kratko su govorili i Fran Prižmić scenarist i producent filma, povjesničar Domagoj Knežević jedan od urednika knjige , kao i sam autor Mate Granić.

U drugom dijelu promocije knjige i filma prikazan je dugometražni film „Diplomatska oluja“ koji predstavlja sažetak osmo epizodne serije o stvaranju Hvatske 90-ih.

1 COMMENT

  1. koji će nam k…s to s…je?To je ko knjiga o Tttu France Bevka😂🤣🤣..malo je love očenašeku graniću pa bi nam prodavao kajganu za dobru lovu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here