Home Vijesti U Sloveniji će dvoje istospolnih partnera moći posvajati djecu

U Sloveniji će dvoje istospolnih partnera moći posvajati djecu

212
0

Sa 48 glasova za i 29 protiv Državni sabor potvrdio je izmjene Obiteljskog zakona

Izmjenama Obiteljskog zakona utvrđeno je da je brak trajna zajednica dviju osoba neovisno o spolu te je omogućeno da dva partnera, čak i istog spola, posvajaju djecu pod istim uvjetima kao i dva raznoseksualna supružnika.

Izmjene obiteljskog zakona uslijedile su nakon odluke Ustavnog suda objavljene u srpnju, prema kojoj su dosadašnje odredbe o tome bile neustavne.
Zastupnici koalicije, Pokret Sloboda, Socijaldemokrati i Ljevica su bili za, dok su oporbeni, odnosno Demokratska stranka i Nova Slovenija, bili protiv.
Vlada koja je predložila izmjene ponovila je ono što je već potvrdio i Ustavni sud, definirajući dosad važeći zakon kao diskriminirajući, koji je dopuštao sklapanje braka samo heteroseksualnim parovima, a LGBTQ + parovima zabranjivao posvajanje djece. Zakon se – prema izvršnoj vlasti – ne može opravdati tradicionalnim značenjem braka kao zajednice muža i žene, niti posebnom zaštitom obitelji. Izmjena obiteljskog zakona samo znači da će od sada osim heteroseksualnih partnera, brak moći sklapati i istospolni partneri, ističu u Vladi.

Previous article‘Dajte mi žena, pića i cigarate’: Spektakularni pad jednog od najboljih na svijetu
Next articleVAR režira Ligu prvaka!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here