Home Vijesti U Splitu 21 abortus godišnje, a u Rijeci 1295

U Splitu 21 abortus godišnje, a u Rijeci 1295

1972
5

Broj prekida trudnoće u Hrvatskoj i dalje pada, a naša zemlja u odnosu na neke europske zemlje ima najnižu stopu pobačaja na 1000 živorođene djece. U Hrvatskoj je ta stopa 101,4, Češkoj 215,4, Njemačkoj 167,7, Mađarskoj čak 444,6, a u Sloveniji 227,3, donosi današnji Večernji list. Prošle je godine prijavljeno 10.417 pobačaja među kojima je na zahtjev žene, dakle legalno induciranih, bilo 4450. Ostalo su spontani te prekidi trudnoće iz medicinskih razloga. Nakon drastičnog pada broja žena koje se odlučuju na prekid trudnoće, kada je od 1990. do negdje 2000. godine broj pobačaja s 38.000 pao na 13.800 (legalno induciranih 7534), statistika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i posljednjih devet godina, iz godine u godinu, bilježi sve manje prekida trudnoće. Tako se u posljednjih pet broj abortusa na zahtjev žene stabilizirao na oko četiri i po tisuće.

– To je više nego dobra vijest! Nekada smo imali više pobačaja nego poroda, a danas imamo gotovo dvostruko više rođene djece nego abortusa. Edukacija i informacije o tome što je kontracepcija, što pobačaj, a što materinstvo sigurno su pridonijele padu abortusa. – kaže ginekolog prof. dr. Herman Haller ravnatelj riječkog riječkog KBC-a u kojem je je prošle godine bilo neusporedivo više pobačaja nego u ostatku Hrvatske.

Objašnjavajući visoke brojke prekida trudnoće u bolnici koju vodi, ističe: – U našem području nema skrivenih podataka, nema ilegalnih pobačaja!

Ne želi komentirati stanje u drugim županijama i bolnicama, no čini se kao da je u nekim bolnicama pobačaj neslužbeno zabranjen. U velikoj Petrovoj bolnici lani je bilo samo 36 prekida trudnoće, čak petnaest manje nego, primjerice, u bolnici u Gospiću.

– Imamo prostornih ograničenja, a dio liječnika pobačaje ne radi zbog prigovora savjesti, ali i edukacija i kontracepcija su sigurno učinile svoje. Kada sam 1988. počeo raditi situacija je bila prestrašna, radilo se više pobačaja nego što je bilo poroda. No, mali broj pobačaja iz prošle i ranijih godina na razini Hrvatske može biti i u skrivenim podacima. Moguće je da se određeni broj pobačaja obavi i u privatnim ordinacijama, što se ne službeno ne prijavljuje – sumnja ravnatelj Petrove prof. dr. Slavko Orešković.

Sumnje prof. Oreškovića i drugih liječnika, kao i priče da neki privatni ginekolozi žive od pobačaja, teško je dokazati. Zanimljiva je situacija u Dalmaciji. U velikom KBC-u Split lani je bio samo 21 legalno inducirani pobačaj, a u malim bolnicama u Šibeniku i u Zadru 123 – odnosno 150. Putuju li žene iz Splita radi abortusa u manje županijske bolnice ili možda to obave privatno? Ili, možda, u Dalmaciji presuđuje tradicionalniji odgoj? Ravnatelj splitske bolnice prof. dr. Duje Marasović, kaže, nema preciznog odgovora na pitanje o razlozima tako maloga broja prekida trudnoća u Splitu. Ali izdvaja:

– I religiozni je stav važan u toj odluci, iako ne mislim da su Splićani religiozniji od Šibenčana, ali uvjeren sam da smo i kroz naše novo, velebno rodilište stvorili pozitivno ozračje prema rađanju – kaže prof. Marasović. Ne odbacuje mogućnost da ima i nekontroliranih abortusa u okrilju privatnih ordinacija. (večernji list)

Previous articleGoogle do kraja godine kreće s ponudom pay-per-view filmova na YouTubeu
Next articleVelika nagrada 8. Liburnia film festivala Danku Volariću za film „Mimara – Revisited“!

5 COMMENTS

  1. A nije rekao da je od tih 1295 barem pola žena iz Dalmacije. Valjda se boje osude ako idu u bolnicu u Splitu, ili ne vjeruju svojim liječnicima.

  2. Tako je, a nema veze s tim što žene izađu iz bolnice pa dok dođu doma pola ulice im zna da su bile na abortusu. Liječnici na televiziji daju opise ozljeda i liječenja privatnih lica. Al, oni su na državnoj plaći i nikom ne odgovaraju, koga boli ***** za povjerenje u liječnika i povjerljivost mojih privatnih medicinskih podataka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here