Home Vijesti U tunelu Vrata sakrivena spilja

U tunelu Vrata sakrivena spilja

275
0

Sutrašnjim puštanjem u promet autoceste Rijeka – Zagreb u punom profilu Riječani će do metropole, poštujući ograničenja brzine, stizati za 70 minuta, a tijekom prolaska kroz tunel Vrata malo tko će uopće imati predodžbu da se nalazi u utrobi goleme špilje stare oko 10 milijuna godina. Riječ je o kaverni, odnosno velikoj podzemnoj dvorani koja je otrkivena pri probijanju tunela te je zadala glavobolje graditeljima, otegnuvši čitavu priču s punim profilom. Dimenzije kaverne doista su impresivne – duga je 80, široka 60 i visoka 40-ak metara.

Speleološka istraživanja

Odmah nakon otkrića obavljenja su speleološka istraživanja da bi se utvrdile točne dimenzije kaverne i način kako je sanirati. Speleolozi ističu da taj prirodni fenomen nije rijedak, posebice na području krša. Prema njihovim procjenama, u Hrvatskoj ima 10 tisuća špilja i pećina, a kaverni je i više. Kaverna u tunelu Vrata sa svojih 10 milijuna godina spada u one mlađe i ni po čemu nije posebna osim što se našla na ruti autoceste i prisilila inženjere na prilično originalan i u svijetu do sada jedinstven graditeljski pothvat.

Nije čak ni lijepa, u što smo se i sami uvjerili za posjeta, no ona svjedoči o maštovitosti građevinara pa sada, kada je sve završeno, laicima izgleda da su problem riješili gotovo rutinski.

Kaverna duga 46 metara

Dio tunela Vrata koji prolazi kroz “dvoranu” zapravo je lažni tunel. Sam tunel dug je 261 metar i time spada među najmanje na autocesti, a na kavernu otpada 46 m. Trebao je biti i najjednostavniji za gradnju, no ispalo je suprotno. Donji dio kaverne je zatrpan i preko njega je napravljena konstrukcija mosta, a svod oko kojeg je napravljena betonska oplata ustvari formira spomenuti “lažnjak”.

Vozači pozadinu priče u pola minute prolaska neće ni naslutiti jer je iznad mosta napravljen dodatni tunelski svod koji vizualno ni po čemu ne odskače od ostalih cestovnih objekata koji prolaze kroz utrobu zemlje. U jamu vode mala vrata smještena uz cestu u samom srcu tunela, no kroz njih nitko od vozača vjerojatno nikada neće ući.

Riječki ekolozi protiv autoceste kroz Gorski kotar

Riječki ekološki aktivist Mićo Antolović reagirao je na otvorenje autoceste Rijeka-Zagreb ističući da se ta cesta nikad nije trebala graditi kroz Gorski kotar, već je trebalo ići autocestom do Žute Lokve koja bi se tamo račvala u smjeru Zagreba i Splita. – Tako bi se sagradila jedna autocesta manje, imali bismo dovršenu autocestu od Rijeke do Žute Lokve, a kroz Gorski kotar bi se išlo njemu primjerenom turističkom cestom Lujzijanom i turističkom prugom – napominje Antolović iz Riječkog ekološkog pokreta. (Jutarnji list)

Previous articleJak potres 45 kilometara sjeverozapadno od Rijeke
Next articleNeobavljen zadatak: Rina će napustiti kuću

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here