Home Vijesti ‘Ubit ću te!’: Napad antivaksera na liječnika u Bugarskoj! (VIDEO)

‘Ubit ću te!’: Napad antivaksera na liječnika u Bugarskoj! (VIDEO)

307
0

Dana 17. siječnja, Ivaylo Ivanov listao je fasciklu s dokumentima u svojoj skromnoj doktorskoj praksi u Novom Selu u sjeverozapadnoj Bugarskoj, kada ga je iznenada doživio neočekivani posjet.

S uključenom kamerom, jedno od najozloglašenijih antivaksera u zemlji, Vencislav Angelov, doletio je zajedno sa ženom čiji je suprug, inače imao problema sa srcem, preminuo nakon što ga je Ivanov cijepio protiv COVID-19, piše Radio Slobodna Europa na engleskom jeziku.

“Ubit ću te, kažem ti, ej, gade jedan”, vikao je Angelov, poznat po nadimku “Chicago”, što se moglo čuti na snimci koja je uživo krenula na njegovoj Facebook stranici.

Angelov, koji je desničarski političar i poznat kao borac protiv zatvranja i cijepljenja protiv korona virusa, kasnije je uhićen. U napadu su ozlijeđeni i doktor i Angelov.

Predsjednica Općine Novo Selo Mareila Jordanova kazala je bugarskoj službi RSE da je Ivanov potresen incidentom te da je dao izjavu policiji.

“Zbog ovog slučaja trenutno nema liječnika u nekoliko sela”, rekla je Jordanova 18. siječnja.

Incident je ponovno privukao pozornost na Bugarsku, članicu Europske unije, koja ima oko sedam milijuna stanovnika, od kojih je manje od 30 posto cijepljeno, a koja se trenutno bori za obuzdavanje petog vala pandemije.

Prema službenim podacima, Bugarska je 18. siječnja prijavila rekordnih 11.181 novozaraženih korona virusom u jednom danu. Omikronski soj trenutno je dominantan u toj zemlji.

Ukupan broj zaraženih u Bugarskoj premašuje 840.000, s 32.332 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

Nejasno je s kojim bi se optužbama, ako ih uopće ima, Angelov mogao suočiti, ali Bugarski liječnički sindikat pozvao je policiju da istraži slučaj.

“Bugarski liječnički sindikat neće tolerirati ponižavanje, uznemiravanje i napade na liječnike koji pokušavaju obavljati svoj posao”, poručili su iz sindikata.

To je jedan od dva napada na medicinsko osoblje prijavljenih u Bugarskoj posljednjih dana.

Rođaci pacijenta koji je smješten na odjelu Kovid u gradu Ruseu na sjeveroistoku zemlje hitno je stigao u bolnicu, tražeći da bude prebačen na drugi odjel, uz objašnjenje da zapravo nema virus, izvijestila je Bugarska nacionalna televizija (BNT) u siječnju. 18. .

Nakon ta dva incidenta bugarska ministrica zdravstva Asena Serbezova stala je u obranu bugarskih zdravstvenih radnika, rekavši na Facebooku da zaslužuju poštovanje, a ne nasilje.

Nova centristička vlada, na čelu s premijerom Kirilom Petkovim, više puta je apelirala na bugarske građane da se cijepe kako bi se smanjio pritisak na bolnice i izbjegle strože mjere.

Veliki dio raspoloženja protiv cjepiva u Bugarskoj rezultat je dezinformacija koje putem društvenih mreža šire Angelov i drugi istaknuti pojedinci i političari, uključujući članove krajnje desne stranke Preporod, koja širi teorije zavjere protiv NATO-a, Europske unije i koronavirusa. .

Članovi Revival, predvođeni čelnikom Kostadinom Kostadinovim, koji kaže da su cjepiva protiv COVID-19 “eksperiment”, predvodili su veliki prosvjed ispred parlamenta u Sofiji 12. siječnja. Osim kordona policijske intervencije, prosvjedovali su i protiv cjepiva, mogućeg uvođenja obveznog cijepljenja, takozvanih “covid putovnica”, ali i drugih mjera protiv korona virusa.

No, stranka se nedavno osramotila nakon što je privatna i nezavisna bugarska televizija bTV objavila informaciju da su četiri od 13 zastupnika iz redova Preporoda odlučila ignorirati stav stranke i primiti cjepivo. Zamjenici su Nikolaj Drenčev, Ivo Ruščev, Stojan Taslakov i Daniel Petrov. Poput ostalih s kojima je bTV razgovarao, Ruščov je zanijekao da se protivi cijepljenju protiv COVID-19, ali ga je predstavio kao stvar osobnog izbora.

“Trenutno se ne bori za cijepljene ili necijepljene ljude. Ne borimo se za to. Borimo se za ljudska prava. Odabrao sam i cijepio se”, rekao je Ruschev.

Kako bi potkrijepili svoje tvrdnje, Drenchev i drugi anticjepivi u Bugarskoj često citiraju Atanasa Mangarova, pedijatra i stručnjaka za zarazne bolesti u Sofiji.

Mangarov se često citira u bugarskim medijima i ima milijune pratitelja na TikToku, Instagramu i YouTubeu, gdje objašnjava zašto se odbija cijepiti, zašto je protiv obveznog cijepljenja i dijeli priče o problemima s cjepivom.

Zalaže se za prirodni imunitet koji se stječe nakon prethodne bolesti, za razliku od onog koji se stječe cijepljenjem. Tvrdi da je to jedino rješenje protiv novih sojeva koronavirusa.

Previous articleHorvat: Nismo ih podcijenili; Alilović: Nisam ovako zamišljao povratak
Next articleMetličić: Priča o tome kako nije bilo podcjenjivanja ne drži vodu, koja je bila uloga Sliškovića danas?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here