Home Vijesti Učiteljica skinula masku kako bi čitala učenicima, na kraju im prenijela virus

Učiteljica skinula masku kako bi čitala učenicima, na kraju im prenijela virus

509
0

Učiteljica u osnovnoj školi koja nije cijepljena protiv koronavirusa te je na satu skinula masku kako bi čitala učenicima zarazila je prošlog svibnja više od polovice djece u učionici, nakon čega su zaražena djeca prenijela virus ostatku razreda, članovima njihovih obitelji i članovima zajednice, izvijestili su dužnosnici javnog zdravstva Kalifornije, piše CNN.

„To izvrstan primjer koliko je jednostavno potkopati pokušaje da se zaštite djeca koja su premlada da bi bila cijepljena”, izjavila je ravnateljica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr. Rochelle Walensky.

Učiteljica je došla na posao i skinula masku iako je imala simptome Covida-19, priopćio je lokalni tim Zavoda za javno zdravstvo u tjednom izvješću CDC-a. Istraga je pokazala da je nastavnica pretpostavila da su njezini simptomi indikator alergije, a ne infekcije koronavirusom.

Prvo se u razredu od 22 učenika zarazilo njih 12, uključujući osmero od njih desetero koji su sjedili u prva dva reda. Sve se dogodilo usprkos epidemiološkim mjerama. Škola je zahtijevala od nastavnika i učenika da stave zaštitne maske dok borave u zatvorenom prostoru. Razgovori s roditeljima zaraženih učenika sugerirali su da su se učenici u velikoj mjeri pridržavali smjernica za nošenje maski i distanciranje učenika. Međutim utvrdilo se da je učiteljica ponekad skinula masku dok je naglas čitala gradivo.

Na kraju je zaraženo ukupno 27 osoba, uključujući učiteljicu. Nitko se nije ozbiljno razbolio i svi su se oporavili. Analizirani slučajevi uključivali su delta varijantu koronavirusa, iako su istraživači rekli da nisu nužno mogli testirati sve koji su možda bili zaraženi u izbijanju.

CDC je istaknuo ovaj slučaj kao primjer da škole trebaju slijediti sve preporuke ako žele zaštititi učenike i osoblje. Prema smjernicama CDC-a za škole cijepljenje je mjera broj jedan za zaštitu od koronavirusa.

“Cijepljenje je vodeća javnozdravstvena preventivna strategija za okončanje pandemije covida-19. Promicanje cijepljenja može pomoći školama da se sigurno vrate učenju licem u lice, kao i izvannastavnim aktivnostima i sportu”, tvrde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here