Home Mozaik Udruga SDR upozorava: Autori programa EPK 2020 zamijenili Zanellu i D’Annunzija!

Udruga SDR upozorava: Autori programa EPK 2020 zamijenili Zanellu i D’Annunzija!

3142
2

seasonIz udruge Slobodna Država Rijeka upozorili su na faktografske netočnosti koje se nalaze u dijelu programa Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. ‘Doba moći / Seasons of Power’. U Bid Booku koji je predstavljen neovisnoj komisiji za nositelja ovog dijela programa naveden je HNK Ivana Zajca i umjetnički direktor Oliver Frljić.

Ova programska linija istražuje svijet totalitarnih režima, struktura moći i straha, koje su transformirale riječke izgovorene i prešućene narative. Podjele koje su vidljive u tkivu grada, njegovoj arhitekturi i sukobljenim kolektivnim sjećanjima. Međutim, čini se da je autor teksta programa pobrkao identitete ‘prve fašističke države’ i Slobodne Države Rijeke. Naime u tekstu koji se nalazi i na službenim web stranicama se tvrdi kako je Grad Rijeka živio povijest podijeljenu između Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Italije, što je u jednom kratkom razdoblju rezultiralo Slobodnom Državom Rijekom, prvom fašističkom državom te dodatno da je D’Annunzio okupirao Rijeku u razdoblju tijekom kojega je grad bio uspostavljen kao slobodan grad-država ( 1920.– 1924.) – prolog talijanskom fašizmu

Slične tvrdnje ponovio je i član EPK tima Slaven Tolj u intervjuu za subotnji Jutarnji kada je ustvrdio da 2020.godina pada na stogodišnjicu osnutka D’Annunzijeve prve fašističke države.

Naime, D’Annunzio je u Rijeci doista osnovao državu ali 1919, a ne 1920. godine kako se tvrdi u materijalima. Naziv D’Annunzijeve države je bio Reggenza italiana del Carnaro, a ne Slobodna Država Rijeka. Prema većini povjesničara radilo se o tvorevini – povijesnom eksperimentu i spoju anarhističkih, nacionalističkih i proto-fašističkih ideja.

Slobodna Država Rijeka nastaje godinu dana kasnije, kada D’Annunzija vojnom akcijom izbacuju iz grada. Radilo se o državi s demokratskim sustavom, provode se slobodni izbori na kojima pobjeđuju Autonomisti na čelu s Riccardom Zanellom. Glavnu opoziciju čine upravo fašisti koji 1922. godine izvode oružani puč, dvije godine kasnije izručuju grad Italiji. Dakle, talijanska aneksija Rijeke je uslijedila pet godina nakon D’Annunzijevog napuštanja grada koji je između D’Anunzijeve tvorevine i pripojenja Italiji funkcionirao kao grad – država, upozoravaju na pogrešku u udruzi SDR.

Previous articlePremijer u riječkoj katedrali
Next articleGostovanje Rijeke kod Slavena

2 COMMENTS

  1. Nepismeni idiot (HNK ekipa).
    Sramota grada ako glavni kulturni ansambl ne zna niti najosnovnije cinjenice i podatke iz lokalne povijesti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here