Home Vijesti Uhićen opozicijski političar u Rusiji jer je kritizirao Putina i rat u...

Uhićen opozicijski političar u Rusiji jer je kritizirao Putina i rat u Ukrajini

259
0

Yevgeny Roizman bio je jedan od posljednjih istaknutih oporbenih političara u Rusiji koji nije ubijen, uhićen ili protjeran iz zemlje.

Dok je Jevgenija Roizmana jutros policija izvodila iz stana, novinar koji je čekao upitao ga je zašto je optužen.

“Samo zbog jedne fraze”, rekao je Roizman, “‘Invazija Ukrajine’.”

Protiv njega je pokrenut ozbiljan kazneni postupak zbog “diskreditiranja ruskih oružanih snaga”.

To je uobičajena optužba protiv antiratnih aktivista u Rusiji. Čak i korištenje riječi “rat” ili “invazija” ovdje može dovesti do posjeta policije.

Roizman bi se mogao suočiti s pet godina zatvora ako bude osuđen, izvijestili su ruski državni mediji. Policija je pretresla stan oporbenog političara i ured njegove dobrotvorne zaklade. Kasnije je ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo da će on biti odveden u Moskvu dok je pod istragom.

Prokremaljski mediji odmah su počeli izvještavati da je policija zaplijenila “vizitke stranih političara”.

Očigledno najšokantnije otkriće bila je “vizitka bivšeg šefa ukrajinske sigurnosne službe Igora Smeška”. Ovo je uobičajena taktika koju koristi propaganda Kremlja, kako bi okarakterizirala antiputinovsku oporbu kao antidomoljube i potencijalne špijune financirane od strane stranih sila.

Više od 16.400 ljudi privedeno je u Rusiji zbog antiratnih prosvjeda, prema neovisnoj moskovskoj grupi za ljudska prava OVD-Info.

Ta su pritvaranja bila zbog niza kaznenih djela – od uličnih demonstracija do lijepljenja antiratnih naljepnica na prozore.

Jevgenij Roizman bio je popularni oporbeni političar i među rijetkima koji su ostvarili izborni uspjeh.

Roizman je obnašao dužnost gradonačelnika Jekaterinburga, četvrtog po veličini ruskog grada, između 2013. i 2018.

U neobičnom obratu, lokalni guverner je u srijedu rekao da zaslužuje “pravdu i poštovanje” – što nije nešto što državni dužnosnici obično traže od tako otvorenog kritičara rata.

Neki su komentatori nagađali da su vlasti možda čekale do Dana neovisnosti Ukrajine da upadnu i uhite posljednju istaknutu oporbenu osobu u Rusiji.

U srijedu se također obilježava šest mjeseci od početka ruske vojne kampanje 24. veljače, iako državna TV nije uopće spominjala ovu obljetnicu – vjerojatno kako bi izbjegla podsjećanje Rusa na dugo trajanje operacije u Ukrajini.

U intervjuima su Roizmana često pitali zašto nije pobjegao iz Rusije, poput mnogih njegovih kolega aktivista. “Ne mogu pobjeći”, rekao je gospodin Roizman u ožujku. – Za mene je to neprihvatljivo.

Prethodno je ukupno četiri puta kažnjen zbog svojih kritičkih komentara o “specijalnoj vojnoj operaciji”, kako Kremlj voli nazivati ​​rat u Ukrajini.

Jedna od njegovih kazni odnosila se na objavu na Twitteru kojom je kritizirao ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Snimka zaslona tweeta kasnije je navodno prodana na aukciji za 3200 dolara (2715 funti).

Previous articleVIDEO: Škarice u 122. minuti zaustavile plasman Zrinskog u grupnu fazu!
Next articleŠpanjolski mediji: Villarreal utišao Hajduk u hrvatskom paklu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here