Home Biznis Ukapljeni plin iz Katara stići će u Njemačku 2024. godine.

Ukapljeni plin iz Katara stići će u Njemačku 2024. godine.

167
0
Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa

Berlin (dpa) – Katar planira početi opskrbljivati ​​Njemačku ukapljenim prirodnim plinom (LNG) već 2024. godine, potvrdio je potpredsjednik Vlade te zemlje šeik Mohamed Abdulrahman Al Thani. U međuvremenu, katarski emir stigao je u petak u Njemačku.

“Želimo da naša američka LNG tvornica Golden Dog u Teksasu, u kojoj Katar sudjeluje sa 70 posto, počne isporučivati ​​plin Njemačkoj 2024.”, rekao je Al Thani za Handelsblatt.

Al Thani je rekao da će Katar kasnije povećati količine namijenjene Njemačkoj, koja se pokušava riješiti ovisnosti o ruskom plinu.

“Proširenje kapaciteta na našem plinskom polju North Doum bit će završeno 2026., a možda već 2025.”, rekao je Al Thani.

North Doum je najveće polje kondenzata prirodnog plina na svijetu. Nalazi se u Perzijskom zaljevu, a dijele ga Katar i Iran. Najkasnije do 2026. Katar bi trebao povećati svoju eksploataciju sa 77 na 126 milijuna tona LNG-a.

Do sada se navodilo da će najveći svjetski izvoznik ukapljenog plina moći opskrbljivati ​​Njemačku velikim količinama tek kada državni koncern Qatar Energy poveća eksploataciju na 126 milijuna tona LNG-a godišnje.

Katarski emir šeik Tamim Bin Hamad Al Thani sastao se u petak u Berlinu s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom. O dodatnim ulaganjima u njemačke tvrtke emir bi trebao razgovarati i s kancelarom Olafom Scholzom.

Sudjelovanje u Volkswagenu, Deutsche Bank, Siemens Energyu, Curevcu i Halog Lloydu već sada čini Katar najvećim investitorom na Bliskom istoku u Njemačkoj.

Previous articlePrvi njemački tenkovi Gepard stižu u Ukrajinu u srpnju
Next articleVedrana Rudan: Car

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here