Home Vijesti Prvi njemački tenkovi Gepard stižu u Ukrajinu u srpnju

Prvi njemački tenkovi Gepard stižu u Ukrajinu u srpnju

149
0
Foto: picture alliance / dpa

Berlin (DPA) – Njemačka će u srpnju Ukrajini isporučiti prvih 15 protuzračnih tenkova Gepard. Isporuku su u petak dogovorili ministri obrane dviju zemalja Christine Lambrecht i Oleksiy Resnjikov, doznaje dpa.

Sporazum također podrazumijeva da će Bundeswehr obučavati ukrajinske vojnike za korištenje tenkova. Uz to, Ukrajina će dobiti oko 60.000 komada streljiva, a kasnije tijekom ljeta još 15 tenkova.

“Danas sam razgovarao s ukrajinskim kolegom Resnikovim i on je još jednom jasno potvrdio da Ukrajina želi Gepard protuzračne tenkove i 59.000 komada streljiva iz Njemačke što je prije moguće”, rekao je Lambrecht nakon video sastanka.

“Gepard je učinkovito oružje koje ima i veliki učinak odvraćanja, primjerice u obrani najvažnije infrastrukture”, rekao je ministar. “Sada ćemo zajedno raditi na pripremanju prvih 15 Geparda za akciju s potpuno obučenom posadom od sredine srpnja.”

U Njemačkoj se dugo vodila rasprava o tome treba li poslati teško oružje u Ukrajinu. Krauss-Maffei Wegmann dobio je dopuštenje od vlade za prodaju popravljenih tenkova iz ranijih njemačkih vojnih zaliha. Tvrtka ima oko 50 tenkova koji se mogu koristiti protiv ciljeva na zemlji.

Njemačka će također isporučiti Ukrajini sedam oklopnih haubica 2000. U Njemačkoj je nedavno počela obuka ukrajinskih vojnika za njihovu uporabu.

Resnjikov je na Twitteru napisao da je uspješno razgovarao s Lambrechtom te da je bilo riječi o pokretanju važnog projekta.

Previous articleBoris Becker – Od teniske superzvijezde do zatvorenika
Next articleUkapljeni plin iz Katara stići će u Njemačku 2024. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here