Home Vijesti Ukidanje praznika: Linić za, Komadina protiv, Jovanović nema stav

Ukidanje praznika: Linić za, Komadina protiv, Jovanović nema stav

1054
6

Uoči današnje sjednice Vlade, tportal je upitao tri riječka ministra hoće li podržati ideju o ukidanju tri neradna dana zbog ušteda, Dana antifašističke borbe (22. lipnja) i Dan državnosti (25.lipnja) te Tijelova koje ove godine pada 7. lipnja. Slavko Linić je sklon ukidanju neradnih dana, Zlatko Komadina se tome protivi, a Jovanović je za raspravu.

‘Sigurno je to ekonomski značajan efekt, jer za istu cijenu ili možda nižu cijenu imat ćemo više radnih sati, a to znači veću produktivnost, no to je nešto što ćemo javno raspraviti pa ćemo vidjeti što će biti Vladin prijedlog’, kazao je ministar financija Linić.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je rekao kako je za ideju čuo, ali se o njoj nije raspravljalo. ‘Sigurno ima previše praznika i o tome valja raspraviti’, zaključio je.

Zlatko Komadinu, pomorstva, prometa i infrastrukture kazao je kako se tome načelno protivi, jer misli da će se oko tog pitanja razviti brojne polemike.

Novi list je objavio kako Vlada razmišlja o ukidanju spomenuta tri neradna dana, jer prema procjenama poslodavaca svaki neradni dan znači gubitak gospodarstvu oko milijardu i 100 milijuna kuna. Trenutačno Hrvatska ima 14 dana državnih praznika i blagdana koji su ujedno i neradni dani. Rekorder među članicama Europske unije je Slovenija s 15 dok, primjerice, Grci, Talijani i Francuzi godišnje imaju 12 prazničnih dana. S druge strane, najveći radnici su Britanci koje, ne računajući godišnje odmore, zapadne tek osam neradnih dana.

U Vladi postoje i ideje da se novogodišnji praznici produlje i na 2. siječanj, što su početkom godine zatražili i turistički radnici po uzoru na Sloveniju i Srbiju.

6 COMMENTS

 1. Svakome oduzmi po jedan od praznika i dođeš do 3 dana i to baš ove godine kada sam se već “nameračio” napraviti cijelu mostogradnju. :)))
  Kada malo bolje pogledam, ima i razloga da ovi dani budu radni.
  Dan antifašističke borbe 22.06. je loša kopija Dana ustanka koji se održavao 27.07. i bio je radni dan i za vrijeme socijalizma.
  Dan državnosti 25.06. je kopija Dana državnosti 30.05. koji je uspostavljen za obilježavanje dolaska HDZ-a na vlast (nakon “prvih demokratskih” izbora).
  Tijelovo – nisam vjernik pa nisam dobar primjer, ali kada sam pitao vjernike što se njime obilježava, obično bi se zbunili i rijetko da bih dobio dobar odgovor. Mislim da imamo i više nego dovoljno crkvenih blagdana te je ovaj blagdan postao neradni dan za uvlačenje u stražnjicu Katoličkoj crkvi.
  02.01. – neradni dan – apsolutno podržavam. Jako mi je depresivno ići na posao odmah nakon dočeka Nove godine, a i radni efekti na poslu su loši.

 2. ‘Sigurno je to ekonomski značajan efekt, jer za istu cijenu ili možda nižu cijenu imat ćemo više radnih sati, a to znači veću produktivnost??? O kakvoj produktivnosti Linić prica vjerojatno ni sam ne zna … Produktivnost rada se može povecati tako da se smanji potrebno vrijeme rada za ostvariti određeni učinak. Proizvodnost rada bi zapravo predstavljalo količina proizvedenog kroz potrošeno vrijeme za to proizvesti ili koliko smo uspješni u obavljanju nekog posla uz dane resurse i koliko nam je trebalo vremena za obaviti posao … slicno se moze primjeniti i na uslugu, prodaju … kakvi nam šarlatani vode financije ?? Ukidanjem 3 neradna dana nece nista postic kao ni povecanjem PDV-a sve je to pretakanje iz šupljeg u prazno ništa nije dugotrajno riješenje …

 3. Voyager

  Dan državnosti 25.06. je kopija Dana državnosti 30.05. koji je uspostavljen za obilježavanje dolaska HDZ-a na vlast (nakon “prvih demokratskih” izbora).
  ———————————————————————————————————————————————————————-

  Zato je KPH promijenila datum obilježavanja da bi se dostojno obilježilo kada su oni ponovo preuzeli vlast (2000 g.), a sada će ga i ukinuti tako da bi građani imali trajni spomen na njihov ponovni povratak na vlast (2011) i uvođene 25% PDV-a .

 4. @Nato
  Nije mi baš jasan tvoj komentar: kako se nešto može ukinuti da bi se imalo trajni spomen? – Imam neku iščašenu logiku da se ono što se ukida ujedno i briše iz spomena. Po tvojoj logici Dan Republike bivše SFRJ je ukinut kako bi ga se ljudi dulje sjećali.
  Ako već misliš da treba obilježiti uvođenje PDV-a od 25%, s obzirom da nastupa od 01.03. možeš ga i nazvati Danom proljetnog poreza, Danom sjećanja na jeftiniji burek…

  S obzirom na tvoj nick, razmisli o mogućnosti da se neradnim danom proglasi datum ulaska Hrvatske u NATO – 1. travnja 2009.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here