Home Vijesti Ukrajinci istjerali rusku brigadu iz Bakhmuta, Prigožin nazvao Putina šupkom?!

Ukrajinci istjerali rusku brigadu iz Bakhmuta, Prigožin nazvao Putina šupkom?!

98
0

Ukrajinska postrojba objavila je u srijedu da je natjerala na povlačenje rusku pješačku brigadu s područja blizu Bahmuta čime je potvrdila nedavnu izjavu vođe ruske plaćeničke skupine Wagner da su ruske snage pobjegle.

Moskva nije komentirala izvješća niti jedne strane da je 72. zasebna motostreljačka brigada napustila svoje položaje u jugozapadnim predgrađima Bahmuta.

Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentarom, a Reuters nije mogao potvrditi stanje na terenu iz neovisnih izvora.

Ruska brigada obično ima nekoliko tisuća vojnika.

Bahmut, grad na istoku Ukrajine, glavna je meta ruske ofenzive od zime i poprište najkrvavijih borbi u Europi od Drugog svjetskog rata.

Vođa Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je u utorak da je ruska brigada napustila svoje položaje.

“Naša vojska bježi. Sedamdeset i druga brigada potratila je jutros tri četvorna kilometra gdje smo izgubili oko 500 ljudi”, rekao je Prigožin.

Vođa Wagnera opetovano optužuje ruske oružane snage da ne pružaju dovoljnu potporu njegovoj privatnoj vojsci koja predvodi borbe u Bahmutu.

Ukrajinska Treća zasebna jurišna brigada priopćila je noću na srijedu: “To je službeno. Prigožinovo izvješće o bijegu ruske 72. neovisne motostreljačke brigade iz okolice Bahmuta i ostavljenih ‘500 leševa‘ Rusa je istinito.”

“Treća jurišna brigada zahvalna je na publicitetu o uspjehu na fronti.”

Postrojba, formirana od nacionalističke bojne Azov, objavila je rano u srijedu video snimku jednog od osnivača Azova, Andreja Bileckog, koji je rekao da su njegove snage “porazile” tu rusku brigadu.

“Zapravo, 6. i 7. bojna te brigade gotovo su u cijelosti uništene, uništena je brigadna obavještajna služba, uništen je velik broj borbenih vozila, zarobljen je značajan broj vojnika”, rekao je.

“Napadi su izvedeni na teritoriju širokom tri i dubokom 2,6 kilometara i cijeli taj teritorij je posve oslobođen od ruskih okupatorskih snaga.”

Ukrajinska vojska objavila je da su njezine snage nanijele ozbiljne gubitke 72. motostreljačkoj brigadi blizu Bahmuta, ali je nisu i uništile te dodaje da je istočni grad i dalje glavna meta Moskve.

Serhij Čerevatji, glasnogovornik vojnog zapovjedništva za istočnu Ukrajinu, rekao je da je stanje i dalje “teško” u Bahmutu, ali je Moskva sve više primorana ondje angažirati regularnu vojsku jer je privatna vojska Wagner pretrpjela goleme gubitke.

Video kojeg je na mreži Telegram objavio šef plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, izazvao je frenetične spekulacije što bi sve izrečeno moglo značiti.

Prigožin je i ranije oštro kritizirao više ruske vojne časnike, no do sada se suzdržavao otvoreno kritizirati Vladimira Putina.

No prema analitičarima Instituta za proučavanje rata (ISW), to se sada možda promijenilo.

Kažu kako je iskoristio Dan pobjede da bi se ‘narugao Putinu i doveo u pitanje njegove procjene‘.

Na snimci se referira na figuru ‘sretnog djedice‘ koji ‘misli da je dobar‘ – no tada postavlja retoričko pitanje što će Rusija i buduće generacije napraviti i kako će Rusija uopće pobijediti ako se ispostavi da je ‘dobri djedica‘ zapravo ‘obični šupak‘?

Think tank ISW također kaže kako je Prigožin ‘naglasio kako bi se neimenovane osobe (pri čemu vjerojatno misli na Putina i druge visoke dužnosnike ruskog Ministarstva obrane) trebale prestati naslikavati po Crvenom trgu‘.

‘Prigožin vjerojatno misli na Putina kojega se često naziva ‘djedom‘ (ili, točnije, ‘djedicom iz bunkera‘), a ranije je već javno kritizirao i poimence napadao visoke ruske dužnosnike i časnike – no suzdržavao se imenovati samog Putina.

I dok je šef plaćeničke vojske i prije pokušavao zasjeniti autoritet vođa, analitičari kažu kako bi njegovi ‘sve izraženiji napadi na Putina mogli – ako Kremlj ne odgovori na prozirnu Prigožinovu kritiku Putina za Dan pobjede – dodatno nagristi sustav u kojem pojedini akteri mogu doći u milost ili nemilost ruskog predsjednika, iako njega samog nikada izravno ne kritiziraju‘.

Prigožinovi komentari su potaknuli slične procjene drugih analitičara od kojih su neki sugerirali kako je Prigožinov krajnji cilj zamijeniti Putina na mjestu predsjednika Ruske Federacije.

Tako je Anders Aaslund, ekspert za pitanja Rusije i savjetnik ruske vlade u razdoblju od 1991. do 1994., kazao da bi bilo ‘iznenađujuće ako bi Prigožin preživio iznošenje ovakvih tvrdnji‘.

Previous articleMrle o komentarima da je u Prljinom glasu bilo treme: ‘U sobi je problem, moramo nešto poduzeti’
Next articleAhmetović: Bivša šefica USKOK-a se dotaknula lika i djela Andreja Plenkovića

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here