Home Vijesti Ukrajinci sve snage bacaju na Izyum, mogu li ga vratiti pod kontrolu?

Ukrajinci sve snage bacaju na Izyum, mogu li ga vratiti pod kontrolu?

185
0

Rusko taktičko povlačenje sjeverno od Harkova se nastavlja: Kako je objašnjeno prije tri dana, ukrajinsko ponovno osvajanje Starog Saltiva otežalo je položaje ruskih trupa sjeverno od Harkova. Rusko zapovjedništvo je stoga odlučilo povući trupe iz tog područja kako bi spriječilo njihovo izoliranje/opkoljenje. Imajte na umu da je Harkov još uvijek u dometu ruskog topništva (sa sjevera).

Rusija je s fronta (južno od Izjuma) povukla jedinice 4. gardijske tenkovske divizije i 106. gardijske zračno-desantne divizije. Te jedinice se stalno bore više od 70 dana i prijeko im je potreban odmor.

Upravo na znak da Ukrajinci kreću protunapad prema Izyumu, vratili su ozbiljnu poziciju zapadno od grada. Ukrajinci moraju ponovno zauzeti Izyum. Uspiju li to učiniti, mogli bi odsjeći ruske trupe južno od grada, povući rusku ofenzivu za nekoliko tjedana i zadržati glavnu ukrajinsku opskrbnu liniju do Donbasa otvorenom.

Ako Ukrajinci ne zauzmu Izyum, Rusi koji su napredovali južno od grada mogli bi na kraju zauzeti Barvinkove. Gubitak Barvinkove značio bi za Ukrajince gubitak posljednje željezničke pruge i glavne ceste koja povezuje Dnjepar s Kramatorskom. Ukrajinski vojnici koji se bore u Donbasu iznenada bi vidjeli da se zalihe goriva, streljiva i pojačanja smanjuju.

Ukrajinske oružane snage bacaju sve što imaju u smjeru Izyuma, uključujući topništvo i pričuvne postrojbe. Čak su se i ukrajinske zračne snage ponovno pojavile: nakon tjedana odsutnosti iznad istočne Ukrajine: ukrajinski udarni/jurišni zrakoplovi viđeni su u akciji zapadno od Izyuma. Činjenica da je Kijev spreman preuzeti takve rizike pokazuje koliko je ova ofenziva za njih važna i strateška.

Čini se da su ruske trupe preuzele kontrolu nad Popasnom, Vonorovom i Rubizhnom. Borbe su zabilježene u Voyevodovki, Nyzhnie, Toshkivka i na periferiji Severodonjecka.

Sada postoji ozbiljan rizik da se ukrajinske trupe vide izolirane/okružene u Severodonjecku/Slavjanskom ispupčenju. Hoće li ukrajinsko zapovjedništvo odlučiti povući svoje trupe natrag u Bakhmut ili će se oduprijeti “nadmahu” u Severodonjecku, za sada nije poznato.

Tvrdnja koja kruži na nekim proruskim platformama da se ruske trupe bore unutar Severodonjecka je lažna.
Pad Popasne je udarac za ukrajinske oružane snage: grad je bio jedna od “lokota” na njihovoj obrambenoj poziciji u Donbasu. Čini se da su se ukrajinske trupe koje su branile Popasnu u dobrom stanju povukle prema Bakhmutu koji je također temeljito utvrđen. Čini se da su Wagnersovi izvođači imali važnu ulogu u osvajanju grada.

Ruski udari na Harkov, Poltavu i Odesu. Prema ukrajinskim izvorima, neki od ruskih napada na Odesu ciljali su poznate položaje baterija S-125 SAM-ova (ima ih četiri), dok su drugi bili usmjereni na postrojenje za popravak zrakoplova smješteno oko aerodroma Shkolny. Udari na Harkov bili su usmjereni na željezničke i logističke (skladišne) čvorove.
Ukrajina je od 24. veljače primila više od 12 milijardi dolara pomoći. A Velika Britanija je upravo objavila dodatnih 1,3 milijarde funti vojne potpore za Kijev.

Ukrajinska vojska je vidjela da koristi francuski MANPADS Mistral. Francuski CAESAR SPG isporučeni su u Rzeszow (Poljska) prije 48 sati. Ukrajinski topnici još uvijek treniraju na ovoj platformi na poligonu Camp militaire de Canjuers.

Washington je sada u Ukrajinu poslao 209.000 topničkih metaka od 155 mm.

Portugal je odlučio Ukrajini predati 15 gusjeničarskih oklopnih transportera M113 i pet haubica 155 mm M114. Dok je M113 vozilo iz doba hladnog rata, haubica M114 je novi dizajn iz 1941.!

Sve te platforme i sustavi naoružanja poslani u Ukrajinu sigurno će pomoći ukrajinskim oružanim snagama u kratkom roku. Srednjoročno do dugoročno, međutim, mogli bi stvoriti ozbiljnu glavobolju što se tiče održavanja, s obzirom da ne postoji standardizacija između tih sustava i nema infrastrukture ili obučenog osoblja za održavanje onih unutar Ukrajine.

Predsjednik Zelensky nedavno je rekao da Ukrajini treba 7 milijardi dolara mjesečno za pokrivanje proračunskog deficita zemlje i 600 milijardi dolara za popravak, obnovu ili zamjenu svega što je do sada oštećeno ili uništeno ratom. Ukrajina je prošle godine imala BDP od 165 milijardi dolara.

Mjesta i gradovi pod ruskom kontrolom u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti povezani su na ruski internet. Rusija namjerava i te regije spojiti na ruske električne i plinske mreže.

Potpredsjednik ukrajinske vlade ustvrdio je jučer da su sve žene, starci i djeca evakuirani iz Azovstala. To se dogodilo nekoliko sati nakon što su se ukrajinski i ruski vojnici sastali u tvornici Azovstal pod zastavom primirja.

Nije poznato jesu li ta dva događaja povezana.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ustvrdio je da “NATO podržava Ukrajinu, ali neće postati stranka u sukobu jer je potrebno izbjeći širenje neprijateljstava na druge zemlje”.

Previous articleFOTO: Hajduk u Rijeci sve riješio u prvom poluvremenu!
Next articleVIDEO: Pogledajte akciju iz koje je Drmić dobio izravni crveni karton!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here