Home Vijesti Ukrajinska južna protuofenziva ‘malo vjerojatna’ dok Rusija pojačava snage

Ukrajinska južna protuofenziva ‘malo vjerojatna’ dok Rusija pojačava snage

296
0
Ministarstvo obrane Ukrajine podsjetilo ruske turiste kako nazočnost okupacijskih postrojbi na Krimu nije kompatibilno s vrhuncem turističke sezone

Stručnjaci smatraju da je značajna ukrajinska ofenziva za ponovno zauzimanje rusko okupiranih teritorija u južnim regijama sve manje vjerojatna jer Moskva premješta pojačanja u to područje, a Kijev se ponovno usredotočuje na ciljanje ruskih vojnih kapaciteta u pozadini.

Ukrajinski dužnosnici više su puta prijetili neposrednim pokušajem ponovnog zauzimanja grada Khersona, koji su zauzele ruske trupe nedugo nakon početka invazije u veljači.

Ali još uvijek ima malo znakova priprema napada.

“Ako je prije nekoliko tjedana postojala prilika za napad na Ruse u ovoj regiji, mislim da je sada prošla”, rekao je Konrad Muzyka iz poljske agencije Rochan Consulting.

Niti jedna strana nije ostvarila nikakve značajne teritorijalne dobitke posljednjih tjedana dok su i ukrajinska i ruska vojska premještale trupe i bore se s logističkim problemima.

Kao dio očitog pokušaja da spriječi ukrajinski napad, Rusija je prebacila tisuće vojnika iz istočne u južnu Ukrajinu posljednjih tjedana, navodno uključujući neke od svojih elitnih zračno-desantnih snaga koje su se borile u blizini strateškog grada Slovianska.

“Rusi su oko Hersona imali oko 10 do 15 bataljunskih taktičkih skupina. Sada su to udvostručili”, rekao je Muzyka. Svaka ruska bataljunska taktička grupa ima do 1000 ljudi.

Oko 20.000 ruskih vojnika sada se nalazi u samom Hersonu, prema analitičarima.

Ukrajinske snage su postupno napredovale prema Hersonu ranije ovog mjeseca, ponovno zauzevši brojna sela i udarivši na tri strateška mosta preko obližnje rijeke Dnjepar koji su jedine opskrbne rute za ruske trupe u gradu.

Očigledno strahujući da bi Kherson mogao biti odsječen, Rusija je navodno usporila svoju ofenzivu u istočnoj Ukrajini kako bi mogla prebaciti ljude i materijal u područje Hersona.

Ruski vojnici unutar Khersona trenutno ovise o dva pontonska trajektna prijelaza za opskrbu nakon što su ukrajinski raketni napadi ozbiljno oštetili ključne mostove, reklo je britansko ministarstvo obrane u procjeni obavještajnih podataka tijekom vikenda.

Umjesto guranja naprijed s velikim kopnenim napadom, Kijev se prebacio na strategiju korištenja oružja dugog dometa koje je isporučio Zapad za napad na rusku vojnu infrastrukturu iza bojišnice u okupiranoj južnoj Ukrajini i na poluotoku Krim.

“Koristimo strategiju da uništimo njihove zalihe, da im uništimo skladišta, da im uništimo stožere, zapovjedničke odaje. To je naš odgovor na njihovu taktiku mljevenja mesa”, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov za The Washington Post ovog tjedna.

U utorak je više eksplozija koje su navodno izveli ukrajinski saboteri uništilo rusko skladište streljiva i elektroenergetsku infrastrukturu na Krimu. Snimke koje je objavio Telegram kanal Mash pokazuju oštećenja na obližnjim željezničkim tračnicama uzrokovana eksplozijama.

Eksplozije su se dogodile nekoliko dana nakon što je zračna baza Saki na zapadnom Krimu također pretrpjela niz eksplozija, uzrokujući ozbiljnu štetu vojnim zrakoplovima i drugoj opremi.

“Čini se da je kompromis to što Ukrajina shvaća da ovim novim oružjem stvarno može spriječiti ruske opskrbne linije i pokušati neizravno stvoriti situaciju u kojoj mogu izolirati 20.000 ruskih vojnika unutar Hersona”, rekao je Robert Bell, bivši dužnosnik NATO-a i profesor na Sveučilište Georgia Tech..

Neki promatrači, poput Bella, vjeruju da Kijev možda uopće nije namjeravao pokrenuti veliku ofenzivu na jugu.

Umjesto toga, sugeriraju, ukrajinski dužnosnici govorili su o izgledima za neminovni napad u nastojanju da namame ruske snage dalje od istoka zemlje.

“Snažni topnički napadi u Donbasu znatno su iscrpili ukrajinsku vojsku”, rekao je Bell.

“Tako je postalo važno u smislu morala i smanjenja koncentracije ruske vatrene moći u Donbasu početi govoriti o protunapadu na jugu.”

Nakon što su početkom srpnja zauzele regiju Luhansk u istočnoj Ukrajini, ruske snage nastavile su napredovati prema strateškim gradovima Kramatorsk i Sloviansk. Međutim, tempo njihovog napredovanja znatno je usporen, s nekoliko značajnih teritorijalnih dobitaka.

Ruska vojska također se suočava sa značajnim gubicima u ljudstvu s čak 75.000 ruskih vojnika ozlijeđenih ili ubijenih u Ukrajini od početka borbi u veljači, prema američkim procjenama.

Iscrpljena ruska vojska raspoređena na više frontova dovodi u pitanje izvedivost cilja Kremlja da “oslobađa” Donbas, prema Dari Massicot, višoj istraživačici u američkom think tanku RAND i bivšoj višoj analitičarki u Pentagonu.

“Nije mi jasno mogu li preostale ruske snage ispuniti revidirane i ograničenije ciljeve Kremlja o okupaciji i potencijalnom pripajanju južnih i istočnih ukrajinskih regija”, rekao je Massicot.

Ali trenutačni zastoj, s Ukrajinom koja nastoji vratiti okupirani teritorij i Rusijom koja se pokušava ukopati u južnim dijelovima zemlje, ne može trajati zauvijek, prema Muzyki.

“Rješenje situacije morat će doći u sljedećih nekoliko tjedana”, rekao je.

Previous articleHTV u finišu prekidao Hajduk piletinom, BBB-ima, i tabletama za probavu!
Next articleTragedija u zoološkom vrtu: Mladić (20) upao u kavez tigrova, drama se odvijala pred očima posjetitelja (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here