Home Sport Umjesto u Rijeci, Zimska Univerzijada 2013. u Mariboru

Umjesto u Rijeci, Zimska Univerzijada 2013. u Mariboru

1288
2

Pet godina trajala je zajednička kandidatura Rijeke i Gorskog kotara sa slovenskim Pohorjem za domaćina Zimske Univerzijade 2013. godine, a tada su Slovenci otišli u vlastitu kandidaturu i priskrbili mariborskom Pohorju sjajno sportsko natjecanje. Rijeka ima zbog čega žaliti jer bi kao domaćin, odnosno suorganizator Univerzijade učinila mnogo za gospodarski uzlet Gorskog kotara. O razlozima nedobivanja Univerzijade najbolje se očitovao Milan Tumara, dugogodišnji skijaški zaljubljenik i djelatnik.

– Na ovoj prezentaciji slovenske Univerzijade, koja će se 2013. održati na Pohorju, možemo vidjeti koliko smo izgubili nebrigom svih koji su se zaklinjali da će poduprijeti našu kandidaturu. Slovenci su u svemu bili iznimno korektni. Vođa njihova tima i moj dugogodišnji prijatelj Tone Vogrinc čekali su tri godine da se mi pokrenemo s mrtve točke, požurivali nas još dvije godine, a zatim su nas zamolili da izađu iz te kandidature jer su vidjeli da se kod nas ništa ne događa. Drago mi je što su barem oni dobili jer su to naši stari prijatelji, veže nas dugogodišnje prijateljstvo, a mnogi su Riječani upravo na Pohorju naučili skijati. Kad smo krenuli s kandidaturom, dobili smo potporu, ali onu verbalnu, a ne materijalnu, i od predsjednika i od premijera. Jedinih 100.000 kuna koje smo dobili u to vrijeme za pripremu projekta dala je Primorsko-goranska županija. Teško mi je uopće objasniti što sve gubimo jer su svi digli ruke od Gorskog kotara i nitko nije ponudio konkretnu pomoć i potporu našoj kandidaturi – rekao je Milan Tumara.

Za pripremu projekta 100.000 kuna je dala samo PGŽ

Slovenci, s druge strane, uživaju u plodovima vlastitog truda. U Rijeci nisu predstavili samo projekt Univerzijade 2013., nego i 45. zlatnu lisicu, alpsko skijaško natjecanje na mariborskom Pohorju.

– Vjerojatno nam je i ta Zlatna lisica pomogla da dobijemo Univerzijadu 2013. godine, ali i dobra priprema projekta koji će nam omogućiti da sagradimo novu infrastrukturu za zimske sportove, posebno za one klizačke poput hokeja i umjetničkog klizanja – izjavio je direktor turizma sportskog centra na mariborskom Pohorju, Bojan Gerić.

– Za nas je to izniman razvojni projekt kojim ćemo ne samo unaprijediti zimske sportove u Sloveniji, nego i omogućiti većem broju građana da uživaju u blagodatima zimskih sportova, odnosno novim ili obnovljenim sportskim i turističkim objektima. Žao mi je što Hrvatska nije ustrajala u svojoj kandidaturi, ali nadam se da nećete na tome stati – rekao je Gerić.

Da Riječani i dalje razmišljaju o Zimskoj Univerzijadi, potvrdio je Milan Tumara rekavši da će se kandidirati ponovno za Univerzijadu 2017. godine. (Jutarnji.hr)

Previous articleTrgovanje derivatima na Zagrebačkoj burzi
Next articleDan nezavisnosti SDR

2 COMMENTS

  1. Moram se slozit s jokijem…. ovo je očigledan primjer nekompetentnosti koja je kod nas posljedica nepotizma, a nepotizam posljedica 20-godišnje vladavine koprupcije koja izvire iz ognjištarskog mentaliteta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here