Home Biznis Uvodi se globalni porez!

Uvodi se globalni porez!

410
0

Više OD 130 zemalja svijeta usuglasilo se u petak s izmjenama načina na koji će se oporezivati velike globalne kompanije. To uključuje 15 posto minimalnog korporativnog poreza u cilju sprečavanja multinacionalnih firmi da kriju profit u poreznim oazama.

Pregovori su se vodili četiri godine, a imali su potporu američkog predsjednika Joea Bidena. Troškovi vezani uz pandemijsku krizu dali su posljednjih mjeseci dodatni zamah sporazumu.

‘Uspostava, prvi put u povijesti, snažnog globalnog minimalnog poreza će konačno izjednačiti uvjete za američke radnike i porezne obveznike, zajedno s ostatkom svijeta’, rekao je večeras u izjavi. On se zalagao za minimalnu globalnu stopu poreza od 21 posto, no na kraju je postignut dogovor da to bude 15 posto.

Sporazum je postignut između 136 država koje predstavljaju 90 posto svjetske ekonomije, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja je bila domaćin razgovora.

Četiri članice OECD-a – Kenija, Nigerija, Pakistan i Šri Lanka – nisu se pridružile sporazumu, prenosi Reuters.

OECD ističe da će minimalan porez donijeti prihod od oko 150 milijardi dolara koliko će se novom poreznom politikom još uzeti kompanijama.

Dogovor će spriječiti velike firme da bilježe dobit u zemljama s niskim porezima, poput Irske, bez obzira na to gdje se nalaze njihovi klijenti, što je pitanje koje je postalo sve hitnije s porastom “Big Tech” divova koji lako mogu poslovati preko granice.

Analitičari navode da je današnji dogovor pokušaj da se kontroliraju načini na koji globalizacija i digitalizacija mijenjaju svjetsku ekonomiju.

No dok su trajali pregovori o globalnom porezu, pojavio se i niz kritika. Primjerice, kako će minimalna porezna stopa, ako bude visoka, utjecati na ekonomski slabije zemlje, u koje spada i Hrvatska te na poslovanje u njima. OECD je, pak, ranije predlagao da globalna porezna stopa bude 12.5%.

Hrvatska ima još nižu stopu poreza na dobit i iznosi 10% – barem za one tvrtke koje u fiskalnoj godini ostvare prihode do 7.5 milijuna kuna. Za one tvrtke koje ostvare više prihode od toga stopa ovog poreza iznosi 18%.

Kako je ipak dogovorena znatno manja stopa od 21 posto koliko je predlagao SAD, neki kritičari kažu kako je stopa od 15 posto preniska i kako će kompanije naći način da izbjegnu nova pravila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here