Home Najnovije Vakula najavio dolazak toplih dana!

Vakula najavio dolazak toplih dana!

413
0

Do ponedjeljka nam slijedi južina – pad tlaka, jačanje juga, u unutrašnjosti i jugozapadnjaka, te pogoršanje biometeoroloških prilika, u većini kopnenog područja i zamjetni porast temperature pa će ponovno biti iznadprosječno toplo, kao ne baš često u ovo doba u svibnju, piše HRT.

Pritom će vedrine do nedjelje biti manje nego u četvrtak, ali će dojam vremena i dalje biti većinom sunčan. Poneki pljusak s grmljavinom moguć je uglavnom u gorju.

Znatno nestabilnije bit će u drugom dijelu ponedjeljka i tijekom utorka, kada će zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura, mjestimice vjerojatno i jaka, s olujnim udarima. No, i to samo prolazno i kratkotrajno jer je već od srijede ponovno velika vjerojatnost novog zatopljenja, sredinom mjeseca i opet južine i iznadprosječne topline, koja će vjerojatno potvrditi dugoročne prognoze relativno toplog svibnja.

No, unatoč toj toplini, valja spomenuti da je u četvrtak ujutro mjestimice bilo slaba mraza, ne samo u gorju, nego pri tlu i još ponegdje, a sasvim bez opasnosti nije ni u petak ujutro.

O temperaturnim oscilacijama te još više – o višemjesečnom, pa i višegodišnjem manjku oborine detaljnije je u emisiji “Zajedno za zdravlje” na HRT4 govorio Marko Vučetić, dipl. ing., agrometeorolog DHMZ-a, koji za kraj ovoga tjedna upozorava i na moguću “palež” biljaka, posebice povrtnica amoguću “palež” biljaka, posebice povrtnica.

Petak: pretežno sunčano i toplije, ali ujutro još razmjerno svježe

U petak se u istočnoj Hrvatskoj pri tlu može dogoditi poneki ranojutarnji “temperaturni” minus, ali uistinu rijetko. Nakon najniže temperature zraka od 3 do 5 °C, uz vedrinu ukrašenu visokim koprenastim oblacima, poslijepodne će biti uglavnom 23 i 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ponegdje i 26 °C. Također uz pretežno sunčano vrijeme, ali uz manje vedrine nego u četvrtak. Nakon tišine ili samo slabog vjetra tijekom jutra, kada se ne smije pri tlu isključiti mogućnost slaba mraza, poslijepodne će jugozapadnjak biti sve zamjetniji.

I u gorju i na sjevernom Jadranu zapuhat će često umjeren jugozapadni vjetar, uz koji će more biti uglavnom malo valovito. Temperatura zraka ujutro od 10 do 13 °C, u unutrašnjosti 1 do 4 °C, još ponegdje uz vjerojatan slab mraz pri tlu, a poslijepodne uz pretežno sunčano vrijeme između 21 i 24 °C.

U Dalmaciji podjednako sunčano i toplo, većinom čak i malo toplije. Bura i sjeverozapadnjak će u noći oslabjeti, pa će ujutro biti uglavnom burina, poslijepodne gdjegod umjerenog zapadnog i jugozapadnog vjetra, na otvorenome sjeverozapadnog.

I na jugu Hrvatske stabilno, najprije uz burin zatim maestral, te malo valovito more, samo na otvorenome još ponegdje umjereno valovito.

Do ponedjeljka zatopljenje i južina pa nova promjena!

Sljedećih dana valovitije, do ponedjeljka uz sve jače jugo, te povremeno mnogobrojne oblake iz kojih će uglavnom u ponedjeljak biti pljuskova i grmljavine. Jutra će biti sve toplija, a najviša dnevna temperatura neće se odviše mijenjati.

U unutrašnjosti hoće! Bit će opet iznadprosječno toplo za doba godine, ponegdje možda čak i vruće, uglavnom u istočnoj Hrvatskoj. Za vikend pretežno sunčano, uz malu vjerojatnost lokalnih nestabilnosti većinom u gorju, a u ponedjeljak su pljuskovi i grmljavina mogući kojegdje. Puhat će često umjeren jugozapadnjak, osobito u nedjelju i jak, na udare mjestimice vjerojatno i olujan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here