Home Mozaik Vakula najavio nove rekorde i drastičnu promjenu vremena!

Vakula najavio nove rekorde i drastičnu promjenu vremena!

1161
0

Posljednje dane studenoga obilježit će još uvijek prilično toplo vrijeme za taj dio godine, posebno u četvrtak i petak, no onda stiže promjena. Meteorolog HRT-a Zoran Vakula objavio je novu vremensku prognozu u kojoj navodi kako se bliži vrijeme pravih zimskih uvjeta, nakon iznadprosječnih temperatura koje su obilježile posljednje dane. Sljedećih dana bit će i kiše, javlja Vakula.

“Kao da ih ovoga studenoga nije bilo dovoljno – jugozapadnjaka, juga i kiše bit će i sljedećih dana, a bura će ih u subotu na Jadranu zamijeniti samo prolazno, od utorka vjerojatno i dugotrajnije. I iznadprosječna toplina tada će prestati, osobito u većini kopnene Hrvatske. Štoviše, sve je veća vjerojatnost za ponegdje prave zimske uvjete! No do kraja studenoga bit će još prilično toplo, osobito u četvrtak i petak.

Osim zbog već spomenutih pojava, vrijeme sljedećih tjedan dana za mnoge će biti nepovoljno i zbog skokovitih promjena tlaka, ponegdje i temperature, a i zbog mjestimice obilnijih pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Pritom je moguć još poneki rekord u ukupnoj mjesečnoj količini oborine ovoga studenoga”, prognozira Vakula.

A rekordna ili vrlo blizu nje, u mnogim će mjestima biti i srednja najniža temperatura zraka ovoga studenoga, kaže Vakula.

U petak će još biti iznadprosječno toplo, uz jugozapadnjak, a tijekom vikenda u većini unutrašnjosti primjerenije dobu godine, posebice u nedjelju ujutro, kada je ponegdje moguć slab mraz. Zahladnjenje će se osjećati već tijekom subote, kada u višem gorju mogu zalepršati snježne pahulje, a večer će biti najhladniji dio dana. Povremena kiša vjerojatno će biti najčešća u petak. U ponedjeljak ponovno toplije, ali samo nakratko. Već od utorka slijedi višednevno hladnije razdoblje, uz povremeni snijeg u gorju, a uz kišu vjerojatno i u nekim nizinama.

Na Jadranu još promjenjivije, toplije i vjetrovitije – u petak još uz većinom jugozapadnjak, u većinom suhu subotu prolazno bura, a od ponovno oblačnije i kišovitije nedjelje – jugo, koje će opet biti jako, gdjekad i olujno. Od utorka vjerojatno podjednaka bura, uz koju će se i temperatura zraka sniziti na za doba godine primjerenije vrijednosti, što se za ove do tada ne može reći.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here